Η Ουκρανία γλίτωσε από την τρόικα- πήρε δάνειο 15δις από τη Ρωσία - 4ωρη συνάντηση Πούτιν-Γιανούκοβιτς

Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν πριν από λίγο ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Ουκρανός ομόλογός του Viktor Yanukovich, συμφωνία η οποία θέτει οριστικά τέλος στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Η συμφωνία προβλέπει δάνειο από τη Μόσχα ύψους 15 δισ.$ και έκπτωση στο φυσικό αέριο που παρέχεται στο Κίεβο η οποία πλησιάζει το 35%! Κυριολεκτικά ο πρόεδρος της Ρωσίας τα έδωσε όλα στην Ουκρανία για να διατηρήσει την ασφάλεια της ρωσικής περιμέτρου και να κρατήσει τους δυτικούς (ΕΕ, ΔΤΝ-ΗΠΑ) μακριά από την Μόσχα.


Με τις δύο αυτές παροχές η ουκρανική οικονομία αναμένεται να πάρει τις απαραίτητες «ανάσες» προκειμένου να ανταπεξέλθει με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ουσιαστικά η ρωσική κυβέρνηση πρόκειται να αγοράσει από την Ουκρανία χρέη ύψους 15 δισ. $ παραχωρώντας ταυτόχρονα έκπτωση 33% στο φυσικό αέριο που αγοράζει από την Ρωσία.

Με αυτόν τρόπο η Ουκρανία γλιτώνει το σχέδιο διάσωσης από το ΔΝΤ.

«Για τον σκοπό  της στήριξης του ουκρανικού προϋπολογισμού η ρωσική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να επενδύσει το ποσό των 15 δισ.$ σε τίτλους του ουκρανικού δημοσίου» είπε πιο συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin.

Όπως αναφέρεται στα ρωσικά ΜΜΕ η Ουκρανία εξασφάλισε ένα νέο συμβόλαιο με βελτιωμένους όρους αναφορικά με την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου όπου τώρα θα καταβάλλει 268 $ ανά 1000 κ.μ. έναντι των 400 $ που κατέβαλλε μέχρι τώρα.

Η Ουκρανία και η Ρωσία πρέπει να πάρουν μαθήματα και να αποφύγουν λάθη  στο μέλλον και σε ότι αφορά τις διμερείς τους σχέσεις είοπε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Yanukovich.

«Έχουμε την ανάγκη να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον ούτος ώστε να αποφύγουμε την επανάληψη λαθών του παρελθόντος» είπε πιο συγκεκριμένα ο Yanukovich..

Η Ουκρανία είναι «πλήρης στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας πέρα από κάθε αμφιβολία» είπε ακόμη ο Putin κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών στην Μόσχα όπου εκτός της συμφωνίας για το δάνειο και το φ/α υπογράφηκαν ακόμη άλλες 14 επιμέρους συμφωνίες στους τομείς της άμυνας, του διαστήματος και του εμπορίου.

«Δεν μιλήσαμε καθόλου για την ένταξη της Ουκρανίας τελωνειακή ένωση» υπογράμμισε ο Putin μετά το πέρας της τετράωρης συνάντησης των δύο ηγετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: