Αναβάθμισε την Κύπρο ο οίκος Standard & Poor's.- Αποτέλεσμα των θυσιών του λαού, δηλώνει ο Αναστασιάδης.-

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου κατά μία βαθμίδα, ανεβάζοντάς την στο Β- από το CCC+, με σταθερές προοπτικές.
Tην απόφασή του αιτιολόγησε βλέποντας μείωση των κινδύνων στην εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας.
Παράλληλα, ο S&P βελτίωσε και την αξιολόγηση της Ισπανίας, διατηρώντας στο ΒΒΒ-, αλλάζοντας, ωστόσο, τις προοπτικές της σε σταθερές από αρνητικές.


Αβεβαιότητα για ιδιωτικοποιήσεις/φυσικό αέριο.-
Παράλληλα αναφέρεται ότι οι κίνδυνοι σχετικά με τη συμμόρφωση της Κυβέρνησης με το πρόγραμμα της Τρόικας παραμένουν, και συνεχίσουν να περιορίζουν τις αξιολογήσεις.
Ως ένας από τους ενδεχόμενους κινδύνους για τη συμμόρφωση της Κυβέρνησης με το πρόγραμμα της Τρόικας, θεωρείται από τον οίκο, η αποτυχία της είσπραξης του ποσού των € 1.400.000.000 από τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών έως το 2018, λόγω της πολιτικής και λαϊκής αντίθεσης σε πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον αναφέρεται ότι η ενδεχόμενη βελτίωση των εσόδων της Κυβέρνησης από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στην ΑΟΖ, βρίσκεται στη δίνη των γεωπολιτικών εξελίξεων, αφού η διαίρεση της Κύπρου θα αποτρέψει την ενδεχόμενη συνεργασία με την Τουρκία,(που όπως σημειώνεται θα ήταν ο φυσικός εταίρος της Κύπρου) σε αυτό τον τομέα. Αναφέρεται επίσης ότι η προοπτική σκιάζεται επίσης από ενδεχόμενες διαφορές μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος αν αποδυναμωθεί, θα τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρο το πρόγραμμα της Τρόικας. Αναφέροντας ότι τα περιθώρια λάθους στο πρόγραμμα της Τρόικας είναι στενά, ο οίκος σημειώνει ότι για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος, η κυβέρνηση έχει περιοριστεί αυστηρά τις δαπάνες και στοχεύει σε πιο φιλόδοξες μειώσεις του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος απ’ ότι προβλέπεται στο πρόγραμμα. Εκφράζεται η πεποίθηση ότι τα δημοσιονομικά αποθέματα της κυβέρνησης μπορεί να εξαντληθούν πριν από το τέλος του προγράμματος δημιουργώντας την ανάγκη είτε για επιπρόσθετα μέτρα είτε για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.
Αναθεώρηση αξιολογήσεων.-
Ο οίκος αναφέρει ότι ενδεχομένως να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Κύπρου, αν η Κυβέρνηση δεν επιτύχει να εκπληρώσει τους όρους της Τρόικας ή αν προκύψει ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό της Κυβέρνησης. Ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μη συμμόρφωση με τους όρους της Τρόικας, θεωρείται το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ο οίκος αναμένει ότι τα πρώτα βήματα προς την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών θα πυροδοτούσαν αντιπολίτευση από τα  "κατεστημένα συμφέροντα" στους τομείς αυτούς, απαιτώντας πιθανότατα αλλαγή στο σύνταγμα της Κύπρου.
Πρόεδρος: Αποτέλεσμα των οδυνηρών θυσιών του λαού μας.-
Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι η σημερινή αναβάθμιση από ένα εκ των αυστηρότερων Οίκων Αξιολόγησης, είναι η πρώτη ύστερα από τρία χρόνια συνεχών υποβαθμίσεων και δεν αποτελεί παρά το αποτέλεσμα των οδυνηρών θυσιών του λαού μας, αλλά και της συνεπούς και αποφασιστικής πολιτικής που η Κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις ακολούθησαν τους τελευταίους οκτώ μήνες.
«Έστω και αν εκφράζω την ικανοποίησή μου δεν θεωρώ πως είναι η ώρα για θριαμβολογίες, αλλά, σίγουρα, ανάλογα μηνύματα, όπως αυτό του συγκεκριμένου Οίκου Αξιολόγησης, ενισχύουν τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία, στοιχείο απαραίτητο για να επιτύχουμε το συντομότερο την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει  με την ίδια συνετή και πειθαρχημένη πολιτική να διαχειρίζεται τα δύσκολα που έχουμε ακόμα μπροστά μας, πιστεύοντας πως σε αυτή την πορεία όλοι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν», καταλήγει ο Πρόεδρος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: