Νομικά μέτρα κατά της Άlvarez&Marsal ζητεί το ΔΣ της Κεντρικής – Καταστροφικές για την Κυπριακή οικονομία οι ενέργειές της.-

Στα άκρα οδηγείται η συζήτηση μεταξύ μελών του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας τα οποία έχουν ισχυρή άποψη για τον οίκο Alvarez & Marsal και τις επιπτώσεις που είχε ο τρόπος που υπέβαλε και επέβαλε τα σχέδια του.
Εσωτερικό σημείωμα μελών του ΔΣ, αφού πρώτα απαριθμεί μία σειρά από σκοπιμότητες οι οποίες οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση την κυπριακή οικονομία στην κατάρρευση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όχι απλά δεν πρέπει να καταβληθεί η αμοιβή επιτυχίας, αλλά η ΚΤ θα πρέπει να κινηθεί νομικά κατά του οίκου.
Στο σημείωμα, το οποίο υποβλήθηκε σε συγκεκριμένα μέλη του ΔΣ, αναφέρεται ότι η Alvarez & Marsal λειτούργησαν ως ο ιθύνων νους προκειμένου να ξεπουληθούν ουσιαστικά τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να προκύψουν τεράστιες ζημιές.
Επιπλέον, κατηγορούν τον οίκο για τη μεταφορά των υποχρεώσεων της κρατικοποιημένης τότε Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου όπως ο ELA και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Θεωρούν επίσης, ότι το μαζικό κούρεμα καταθέσεων για καταθέσεις πάνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, ήταν επίσης σχέδιο του εν λόγω οίκου. Υποστηρίζουν δε ότι ο ίδιος οίκος βρισκόταν πίσω από τον διορισμό της Pimco και την παρότρυνση όπως υιοθετηθούν ακραία σενάρια κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Από αυτό το γεγονός, υποστηρίζουν, ο οίκος επωφελήθηκε οικονομικά με ψηλότερες αμοιβές.
Το καταστροφικό αυτό σχέδιο υποστηρίζουν, προωθήθηκε και στο προεδρικό μέγαρο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στις 23 Μαρτίου. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με το σημείωμα, είχε προωθηθεί από τον άνθρωπο του οίκου ο οποίος συνόδευσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.
Το σημείωμα υποστηρίζει ότι ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρχαν άλλες επιλογές από το κούρεμα καταθέσεων το οποίο εφαρμόστηκε τελικά, είναι μύθος, αφού όπως υποστηρίζουν η καλύτερη λύση για την Λαϊκή Τράπεζα θα ήταν να γίνει μια πιο λογική διαμόρφωση του ποσοστού κουρέματος (orlerly pro-rata bail in). Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να ίσχυε και για την Τράπεζα Κύπρου, υποστηρίζεται.
«Παρόλα αυτά οι Άλβαρεζ παρουσίασαν τις δύο τράπεζες ως χρεοκοπημένες από τις 23 Μαρτίου έτσι ώστε η ΚΤ ως Αρχής εξυγίανσης να τις βάλει και τις δύο σε καθεστώς εξυγίανσης κάτι το οποίο θα επέτρεπε στην ΚΤ με την υποστήριξη της τρόικας να φέρουν σε πέρας το καταστροφικό σχέδιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα.
Καταλήγοντας, το ερώτημα που τίθεται στο σημείωμα, είναι κατά πόσο είναι λογικό να δοθεί αμοιβή επιτυχίας στον οίκο, για τέτοιο καταστροφικό σχέδιο, ή αν θα πρέπει τελικά η ΚΤ να κινηθεί νομικά εναντίον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: