Έστειλε στην Επ. Θεσμών τα συμβόλαια Alvarez & Marsal και Pimco ο Δημητριάδης – Ζητεί να παραμείνουν εμπιστευτικά.- Η Βουλή θέλει και άλλα στοιχεία.-

Τα συμβόλαια της Alvarez & Marsal και της Pimco βρίσκονται πλέον ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Συλλούρη.

Όπως λέχθηκε στην Επιτροπή, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου ζητεί όπως τα έγγραφα αυτά παραμείνουν εμπιστευτικά.

Σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Συλλούρης είπε πως «έχουμε πάρει σήμερα το πρωί με συνοδευτική επιστολή τα συμβόλαια της Alvarez & Marsal και Pimco και γνωματεύσεις εσωτερικών νομικών συμβούλων καθώς και άλλα στοιχεία».

Όμως, σημείωσε, υπολείπονται και άλλα στοιχεία να πάρουμε από την Κεντρική Τράπεζα τα οποία θα μελετήσουμε στην Βουλή.

Θεωρώ, συνέχισε ο κ. Συλλούρης, ότι για να γίνει δουλειά σε βάθος και με περισσότερη ακρίβεια θα πρέπει αυτά τα στοιχεία να πάνε συμπληρωμένα και στη Γενική Ελέγκτρια ώστε αυτή η δουλειά που θα κάμει η Γενική Ελέγκτρια να διευκολύνει και το δικό μας έργο ανεξάρτητα αλλά ταυτόχρονα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι «εμείς θέλουμε πρώτα να γνωρίζουμε κατά πόσο είναι η συνήθης πρακτική να υπογράφονται συμβόλαια με ‘success fees’ (αμοιβή επιτυχίας) ειδικά από την Κεντρική Τράπεζα. Αν έγινε διαχρονικά κάτι ανάλογο και σε άλλες περιπτώσεις».

Το δεύτερο που θέλουμε να γνωρίζουμε, πρόσθεσε, είναι τη διαδικασία κατακύρωσης προσφορών ειδικά αυτών των δύο (Οίκων) αλλά και τρίτων, ποιες άλλες εταιρείες ή γραφεία ή δικηγορικά ή σύμβουλοι έχουν πάρει δουλειά και με ποια διαδικασία από την Κεντρική Τράπεζα και διαχρονικά όχι μόνο τώρα που είναι ο νυν Διοικητής γιατί είναι ένα πλαίσιο το οποίο πρέπει να βελτιώσουμε.

Ο κ. Συλλούρης είπε πως είναι επίσης επί τάπητος ο ισχυρισμός της Γενικής Ελέγκτριας ότι διαχρονικά δεν είχε καλή συνεργασία - και αναφέρει τα στοιχεία που ζητούσε για τους ανάλογους ελέγχους από τους εκάστοτε Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας - κι είναι κι αυτό ένα θεσμικό θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί.

«Εκείνο που θα θέλαμε να ξέρουμε είναι το σύνολο των λεφτών που πληρώσαμε σε διάφορους συμβούλους τα τελευταία ένα-δύο χρόνια για να μας βοηθήσουν να καταστραφούμε», είπε ο κ. Συλλούρης.

Διευκρίνισε ότι επειδή υπάρχουν ποινικές διαδικασίες, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί ως επίσης πρέπει να τιμήσουμε και τις συμφωνίες
εμπιστευτικότητας που υπέγραψε η Κεντρική Τράπεζα, κατ΄ επέκταση το κράτος μας με τις συγκεκριμένες εταιρείες».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι η Επιτροπή Θεσμών δεν διερευνά το οποιοδήποτε θέμα για να αποδώσει τις οποιεσδήποτε ευθύνες αλλά το μελετά στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου όπως προνοεί και το Σύνταγμα.

«Όλα τα έγγραφα που παρουσιάζονται στην Επιτροπή Θεσμών ακόμη κι όλες οι συζητήσεις που γίνονται πρέπει να καταλήγουν στη Γενική Εισαγγελία, εκεί όπου διεξάγονται οι ποινικές έρευνες για να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί κι όπου ανήκουν», σημείωσε.

Όσον αφορά τα κορυφαία θέματα των συμβολαίων Alvarez & Marsal και Pimco ακόμη και της Black Rock, συνέχισε, είναι εξόχως πολιτικό θέμα και πρέπει να μας απασχολήσει το θέμα κατά πόσο υπάρχουν ή έχουν δοθεί κίνητρα σε σχέση με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή το ύψος του κουρέματος ως επίσης και το τι έγινε σε σχέση με την έρευνα της Black Rock.

«Οι παραδοχές για τον διαγνωστικό έλεγχο της Pimco, η έρευνα της Black Rock αλλά και το συμβόλαιο της Alvarez & Marsal, θεωρώ ότι αφού μελετηθούν από την Επιτροπή Θεσμών θα πρέπει να παραδοθούν στη Γενική Εισαγγελία, η οποία διεξάγει ποινική έρευνα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «ακόμα δεν γνωρίζουμε τι έχει γίνει με την Black Rock. Δεν γνωρίζουμε αν έγινε έρευνα, τι έχει καταδείξει αυτή η έρευνα σε σχέση με τα αποτελέσματα που είχε βγάλει η Pimco. Είμαστε στο σκοτάδι».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι τις τελευταίες ημέρες εξελίχθηκε μια δημόσια συζήτηση είτε αληθής είτε όχι αναφορικά με τους όρους εντολής με το περιεχόμενο των συμφωνιών που έχει συνάψει η Κεντρική Τράπεζα ή κυπριακή πολιτεία.

«Έχουμε ζητήσει μια σειρά από στοιχεία ως Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, έχουν σταλεί κάποια στοιχεία. Να πω ότι ως βουλευτές δεν έχουμε πάρει αυτά τα στοιχεία, παραμένουν στην κατοχή του Προέδρου της Επιτροπής και θα αποφασιστεί στην πορεία πώς θα αξιοποιηθούν», σημείωσε.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως «είναι δεδομένο ότι κάποια θέματα χρήζουν διευκρίνισης και είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια ποινική έρευνα σε εξέλιξη και αντιλαμβανόμαστε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να επηρεάσουμε κατά την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου αυτή την πτυχή της ποινικής έρευνας».

Είπε πως «σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν το συντομότερο, αν μη τι άλλο για να μην αφήνονται σκιές για πράγματα που στο τέλος της ημέρας έγιναν με συγκεκριμένο τρόπο και κατόπιν νομικών συμβουλών και άλλων τεχνοκρατικών συμβούλων».

Αναφερόμενος στην ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής Θεσμών για μια σειρά από ζητήματα για το θέμα, ο κ. Δαμιανού είπε ότι στόχος μας είναι να ξεκαθαρίσουμε κι άλλα κάποια ειδικά κεφάλαια ούτως ώστε κι αυτά να πάρουν την πορεία της ενδιάμεσης έκθεσης.

Πρόσθεσε ότι «στα πορίσματα αυτών των εταιρειών καταγράφονται σημαντικά ευρήματα που είναι το προζύμι – αξιοποιείται και στα πλαίσια της ποινικής έρευνας – και δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι μέσα από την απαξίωση των διαδικασιών που κάποιοι επιχειρούν θα παραμεριστούν και τα άλλα ευρήματα που πιθανόν να είναι πάρα πολύ σημαντικά για σκοπούς ποινικής έρευνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: