Νόμπελ φυσικής στους «πατεράδες» του «Σωματιδίου του Θεού».-

O Βρετανός Πίτερ Χιγκς και ο Βέλγος Φρανσουά Ενγκλερ κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής την Τρίτη για την πρόβλεψη της ύπαρξης του σωματιδίου Χιγκς που εξηγεί πώς αποκτήθηκε η μάζα για να διαμορφωθούν τα αστέρια και οι πλανήτες και συνδέεται με την δημιουργία του σύμπαντος.

Μισό αιώνα μετά την αρχική εργασία τους, το νέο δομικό στοιχείο της φύσης τελικά εντοπίστηκε το 2012 με το «πείραμα του αιώνα» στον επιταχυντή σωματιδίων LHC στο CERN της Ελβετίας. Η ανακάλυψη θεωρείται ως μια από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της φυσικής.
Για να βρουν το άπιαστο σωματίδιο, οι επιστήμονες στο Μεγάλο Επιταχυντή Σωματιδίων (LHC), έπρεπε να εντρυφήσουν σε δεδομένα από τα συντρίμμια τρισεκατομμυρίων υποατομικών συγκρούσεων πρωτονίων.
"Η βραβευμένη θεωρία αποτελεί κεντρικό τμήμα του Καθιερωμένου Μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής που περιγράφει πώς ο κόσμος είναι κατασκευασμένος," αναφέρει σε δήλωσή της η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.
Το σωματίδιο Χιγκς είναι το τελευταίο κομμάτι του Καθιερωμένου Μοντέλου της φυσικής που περιγράφει τη θεμελιώδη θεωρία δημιουργίας του σύμπαντος, γνωστό και ως «Σωματίδιο του Θεού», αφού εξηγεί πως η περιστροφή του Big Bang κατέληξε σε ένα διατεταγμένο σύμπαν.
Έξι επιστήμονες που δημοσίευσαν σχετικά δοκίμια το 1964 και χιλιάδες άλλοι που δούλεψαν για τον εντοπισμό του σωματιδίου στο πείραμα CERN, θεωρείται ότι συνέβαλαν σε αυτή την ανακάλυψη.
Ο 80χρονος Ένγκλερ και ο συνάδελφός του Ρόμπερ Μπρουτ που πέθανε το 2011, ήταν οι πρώτοι που δημοσίευσαν, ωστόσο ο 84χρονος ΧΙγκς, που ακολούθησε λίγες εβδομάδες μετά, ήταν ο πρώτος που είχε προβλέψει ρητά την ύπαρξη ενός νέου σωματιδίου.
Παρόμοιες εισηγήσεις από τους αμερικανούς ερευνητές Καρλ Χαγκεν και Γκεραλντ Γκουραλνικ καθώς και τον Βρετανό Τομ Κίμπολ εμφανίστηκαν αμέσως μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: