Δεν συμμορφώθηκαν τα κόμματα για υποβολή οικονομικών καταστάσεων.-

Τα πολιτικά κόμματα δεν συμμορφώθηκαν με τις πρόνοιες του νόμου περί πολιτικών κομμάτων και δεν υπέβαλαν τις οικονομικές τους καταστάσεις για το 2012 στον Έφορο Τήρησης Μητρώου Πολιτικών Κομμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.
Η νομοθεσία που ψηφίστηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 2012 προνοούσε ότι τρεις μήνες μετά τη λήξη του έτους τα κόμματα θα έπρεπε να καταθέσουν στον έφορο τους εξελεγμένους τους λογαριασμούς. Όπως αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, η οποία συζήτησε το θέμα των οικονομικών των κομμάτων με στόχο την τροποποίηση του νόμου περί πολιτικών κομμάτων για να συνάδει με τις υποδείξεις της επιτροπής Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της άτυπης σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, ομόφωνα τα κόμματα αποφάσισαν να μην καταθέσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις στο Υπουργείο αφού δεν υπήρχαν ελεγμένοι λογαριασμοί. Αναφέρθηκε ωστόσο πως τα κόμματα κατάθεσαν τις οικονομικές τους καταστάσεις στη Βουλή. Η Επιτροπή, όπως ανέφερε ο Πρόεδρός της Δημήτρης Συλλούρης, αποφάσισε ομόφωνα όπως καλέσει την Κυβέρνηση να καταθέσει νέα νομοθεσία σε διάστημα ενός μηνός, προκειμένου να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις υποδείξεις της GRECO. Ο διευθυντής της υπηρεσίας εκλογών Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε πως όλα τα κόμματα έχουν εγγραφεί, ενώ βάσει του άρθρου 6 του νόμου θα πρέπει να υποβάλλονται στον Έφορο οι οικονομικές τους καταστάσεις. «Κανένα κόμμα» είπε «δεν υπέβαλε τις οικονομικές του καταστάσεις». Εκπρόσωπος της ελεγκτικής υπηρεσίας σημείωσε πως τρεις μήνες μετά τη λήξη του έτους θα έπρεπε να δοθούν στον Έφορο, ενώ ένα μήνα αργότερα, οι καταστάσεις αυτές θα έπρεπε να υποβληθούν και στη Γενική Ελέγκτρια. Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, αναφέρθηκε πως η Κύπρος έχει περάσει τον μέσο όρο συμμόρφωσης με τις υποδείξεις της Greco, προσθέτοντας πως η Κύπρος θα αξιολογηθεί από την Greco στις 30 Σεπτεμβρίου του 2014. Η νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, είπε ο εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας, κινείται σε καλό πλαίσιο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν άλλες χώρες οι οποίες βρίσκονται σε χειρότερο επίπεδο συμμόρφωσης από την Κύπρο.
«Εάν δεν τηρηθούν» είπε «οι συστάσεις της Greco αρχίζει άλλη διαδικασία κατά της Κύπρου, πρέπει να συμμορφωθούμε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2014». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, τα οικονομικά των κομμάτων αξιολογήθηκαν στην τρίτη αξιολόγηση από τη Greco ενώ τα οικονομικά των δικαστών, των εισαγγελέων και των βουλευτών θα ελεγχθούν στον τέταρτο γύρο αξιολόγησης. Εκ μέρους της πλατφόρμας πολιτών Διαφάνεια Τώρα, ο Ερικ Σεκιούρογλου σημείωσε πως στην Κύπρο η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα αξιοπιστίας στο πολιτικό σύστημα και οι πολίτες καθημερινά ακούν για μίζες δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση με άλλες χώρες οι οποίες δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις της Greco. Στη Δανία, είπε, όταν ένας αξιωματούχος του κράτους κάνει χρήση της πιστωτικής κάρτας του κράτους εξαναγκάζεται σε παραίτηση. Σημείωσε παράλληλα πως οι υποδείξεις της Greco πρέπει να αποτελούν σημείο αναφοράς, προσθέτοντας πως βάσει του υφιστάμενου νόμου επιτρέπεται 20% διακίνηση κεφαλαίων των κομμάτων εκτός τραπεζών γεγονός που είναι ανεξέλεγκτο. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε πως δεν χρειάζονται οι υποδείξεις της Greco και της πλατφόρμας για να είναι ευαισθητοποιημένος, ενώ αντέδρασε στις επικριτικές παρατηρήσεις της πλατφόρμας. «Η πλατφόρμα», είπε «πρέπει να καταλάβει πως αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο δεν είναι εξαιτίας της διακίνησης πολιτικού χρήματος αλλά λόγω της διακίνησης χρημάτων από τους λογιστές και τους δικηγόρους». «Όταν δοθεί» είπε ο κ. Συλλούρης «το μήνυμα πως όλοι οι πολιτικοί είναι κλέφτες και άχρηστοι, θα έχουμε χειρότερες καταστάσεις από την Ελλάδα». Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας χαιρέτισε την ομόφωνη θέση των κομμάτων για τροποποίηση της νομοθεσίας για πλήρη συμμόρφωση με τις υποδείξεις της Greco. Τόνισε, παράλληλα πως η ΕΔΕΚ ζητά να απαγορευθούν εισφορές στα κόμματα και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια της οικονομικής διαχείρισης των κομμάτων. Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε ανησυχία ότι η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να καταθέσει το σχετικό τροποποιημένο νομοσχέδιο πριν το Σεπτέμβριο του 2014. Επίσης εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: