Σε συνδυασμό των Συνομιλιών με το Ενεργειακό μίλησε ο Βενιζέλος.-

Δεν τέθηκε καν η πρόταση της τετραμερούς, με την οποία η Ελλάδα δεν συμφωνεί, ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.
Ο κ. Βενιζέλος, σε σχέση με το Κυπριακό, είπε πως αποδέχθηκε αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να δεχθεί σε συνομιλίες εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μετά από την αποδοχή της Άγκυρας να συνομιλήσει με εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η εξέλιξη αυτή, που «προκάλεσε τη δημόσια έκφραση ικανοποίησης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν», βρίσκεται στο πνεύμα του Συντάγματος του ΄60, παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε πως δεν πρέπει να συγχέεται αυτή η διαδικασία με την πρόταση σύγκλησης τετραμερούς. «Δεν ετέθη καν η πρόταση της τετραμερούς, με την οποία, εξάλλου, η Ελλάδα δεν συμφωνεί», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών σε σχετική ερώτηση, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να εξομοιωθεί με την Τουρκία. Η Τουρκία δεν είναι μόνο μητέρα- πατρίδα, αλλά και κατοχική δύναμη» υπογράμμισε. Ως προς τη διάψευση των προσδοκιών για το μέγεθος των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο οικόπεδο της «Αφροδίτης» και την επίδραση αυτής της εξέλιξης στη λύση του Κυπριακού, ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα μόνον οικόπεδο» και παρατήρησε (σε συνδυασμό και με τη νέα διαδικασία των συνομιλιών) ότι «ελπίζουμε, πως θα υπάρξει δυναμική ώστε να φτάσουμε σε μια λύση, η δημοκρατική νομιμοποίηση της οποίας θα περάσει μέσα από το δημοψήφισμα».
Ο κ. Βενιζέλος έκανε εκτενή αναφορά στις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνοντας ότι όλα γίνονται σε συνεννόηση με την κυπριακή Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε επίσης ότι η ελληνική πλευρά με την αποδοχή συνομιλιών με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή - σε επίπεδο που θα καθοριστεί - σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται, δεν θέτει και δεν επιδιώκει τετραμερή διάσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: