Αναστασιάδης: «Αναπόφευκτη εθνική ανάγκη η μετεξέλιξη σε μια ομόσπονδη κρατική οντότητα».- Προεδρικό διάγγελμα για την επέτειο της ανεξαρτησίας.-

Τέσσερεις βασικούς στρατηγικούς στόχους έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με κορυφαία προτεραιότητα τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωσης του νησιού, αλλά και την ανασυγκρότηση του κράτους, τη συγκροτημένη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τον ανασχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής.

Απευθύνοντας τηλεοπτικό διάγγελμα με αφορμή την 53η επέτειο της ανακήρυξης και εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η χώρα διανύει την πιο κρίσιμη περίοδο από την τουρκική εισβολή, ενώ πρόσθεσε ότι είναι η ώρα «να αναγνωρίσουμε τα λάθη όλων μας».
Έστειλε επίσης μήνυμα προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα λέγοντας ότι είναι δεδομένη η ειλικρινής επιθυμία της ε/κ πλευράς για λύση, όμως δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της. Απευθυνόμενος εξάλλου στην Άγκυρα, την κάλεσε να ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις για ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Η λύση, είπε, δεν πρέπει να παραγνωρίζει τις ανησυχίες των Ε/κ και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου.
Αναφερόμενος στους τέσσερεις στόχους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι παραμένει κορυφαία προτεραιότητα ο τερματισμός της κατοχής, η επανένωση του νησιού και η δημιουργία συνθηκών ώστε οι Κύπριοι να ζουν σε ένα κράτος που δεν υστερεί σε αρχές, αξίες και ανθρώπινα δικαιώματα των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών.
«Είναι καιρός όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια ομόσπονδη κρατική οντότητα, εάν ήταν τότε ένας οδυνηρός συμβιβασμός, σήμερα καθίσταται μια αναπόφευκτη εθνική ανάγκη» είπε ο Πρόεδρος.
Ως προς τη μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση του κράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το κράτος του 1960 έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του».
Συμπλήρωσε ότι είναι καιρός να χτίσουμε ένα νέο μοντέλο κράτους που να ανταποκρίνεται στη νέα εποχή, να σέβεται και να υπηρετεί τον πολίτη, να αποκαθιστά την αξιοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, να εμπνέει εμπιστοσύνη και να καθορίζει τις ευθύνες των πολιτικών που διαχειρίζονται τα κοινά και τον εθνικό πλούτο.
Είπε επίσης ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε «συγκροτημένα και με πειθαρχία την οικονομική κρίση» δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης για να ξεπεραστεί το συντομότερο η ύφεση.
Συνέχισε, λέγοντας ότι «είναι δύσκολη η πορεία την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε», εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα πως μέσα από τις πολιτικές της Κυβέρνησης και με τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών «θα πετύχουμε να σταθούμε στη πόδια μας».
Αναφερόμενος τέλος στην εξωτερική πολιτική, είπε ότι πρέπει να ανασχεδιαστεί «με βάση τα νέα γεωστατικά δεδομένα», αξιοποιώντας την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ. Συμπλήρωσε ότι πρέπει να χτιστούν στρατηγικές συμμαχίες με σημαντικά κράτη της περιοχής ή και υπερατλαντικά, χωρίς αυτό να γίνεται εις βάρος των παραδοσιακών φίλων και συμμάχων.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά στη δύσκολη κατάσταση που διανύει η χώρα. «Διανύουμε, χωρίς αμφιβολία, την πιο κρίσιμη περίοδο από την τουρκική εισβολή του ‘74. Ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσες συσσωρευμένες προκλήσεις και τόσα αδιέξοδα, σε εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο» είπε.
Μίλησε για «διαχρονικά προβλήματα», «αναποφασιστικότητα, ατολμία και ευθυνοφοβίες του παρελθόντος», καθώς και για «πολιτικές αδυναμίες, μικροπολιτικές προσεγγίσεις» και «λανθασμένες στρατηγικές επιλογές και προκαταλήψεις», που, όπως είπε, οδήγησαν την πατρίδα στα όρια της καταστροφής.
«Αν πολιτευόμασταν με σύνεση και ρεαλισμό, αν ορθά επιμετρούσαμε τις συνθήκες και τα ισοζύγια δυνάμεων, αν με θάρρος και ευθύνη παίρναμε τις ορθές αποφάσεις στον κατάλληλο χρόνο, πολύ πιθανόν να αποφεύγαμε τις εθνικές τραγωδίες και τη δεινή οικονομική κατάσταση που σήμερα βιώνουμε» είπε.
Πρόσθεσε ότι δεν θέλει να εκληφθούν οι αναφορές του ως κριτική προς συγκεκριμένους αποδέχτες. «Είναι η ώρα, αποτιμώντας με αντικειμενικότητα το παρελθόν, να κοιτάξουμε ενωμένοι το μέλλον, να προχωρήσουμε μπροστά, να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να αναγεννήσουμε την πατρίδα μας» είπε.
Συνέχισε, λέγοντας ότι «είναι η ώρα που οφείλουμε με αυτογνωσία, αυτοκριτική διάθεση και τόλμη να αναγνωρίσουμε τα λάθη όλων μας» και τους λόγους που η χώρα, από τόπος ευημερίας, βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής και εθνικής χρεοκοπίας.
Συμπλήρωσε ότι «κανένας δεν υστερεί του άλλου σε πατριωτισμό» και είπε ότι ο λαός και τα πολιτικά κόμματα έχουν ως στόχο την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, τον τερματισμό του εποικισμού και της τουρκοκοποίησης των κατεχομένων εδαφών, τον τερματισμό της αποξένωσης των ε/κ περιουσιών και την αποτροπή συρρίκνωσης του ελληνισμού.
Διαμήνυσε εξάλλου στους Τ/κ πως «δεν πρέπει να αναμένουν πως θα ήτο ποτέ δυνατόν να αποδεχτούμε μια λύση που δεν θα ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων, ή πως θα καθιστούν τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους δευτέρας τάξεως πολίτες της ΕΕ».
Συμπλήρωσε ότι οι κίνδυνοι που αφορούν τους Ε/κ, ισχύουν στον ίδιο βαθμό και για τους ίδιους τους Τ/κ .
Κλείνοντας το διάγγελμά του, ο Πρόεδρος ευχήθηκε η 53η επέτειος της ανεξαρτησίας να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής που θα σημάνει τον τερματισμό των δεινών του σήμερα. «Η Κύπρος μπορεί να γίνει σύντομα μια άλλη χώρα. Μια ευρωπαϊκή, ενωμένη, εύρωστη και ασφαλής χώρα, παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας» κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: