Η Κεντρική πιέζει τις τράπεζες να δεχθούν τους αριθμούς της ΠΙΜΚΟ


Προωθεί «τετελεσμένα» για να προλάβει την έρευνα που εξήγγειλε ο Αναστασιάδης.- Η Ελληνική προχωρεί στη λήψη νομικών μέτρων.-
 Αναβρασμός επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα,  με αφορμή καταγγελίες ότι η Κεντρική Τράπεζα «ασκεί πιέσεις» στις εμπορικές τράπεζες για να συμφωνήσουν και να αποδεχτούν το ποσό στο οποίο κατέληξε η PIMCO και να το «ενσωματώσουν στα αποτελέσματά τους", με αποτέλεσμα οι αριθμοί αυτοί «θα αποτελούν τετελεσμένο γεγονός και το κυπριακό χρέος μη βιώσιμο». Συναφώς η Ελληνική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη λήψη νομικών μέτρων,  ώστε να αποφευχθεί η υιοθέτηση του ακραίου σεναρίου της PIMCO, ενώ η Κεντρική Τράπεζα αντιδρά έντονα σε μια τέτοια ενέργεια.
 
Οικονομικοί κύκλοι θεωρούν τουλάχιστον παράδοξη τη στάση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία «μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε εναντίον της από όλα τα κόμματα, πλην ΑΚΕΛ, στο θέμα των χειρισμών που έγιναν σε ότι αφορά την PIMCO, δημόσια τουλάχιστον, ισχυρίζεται, ότι και η ίδια διαφωνεί με τα ποσά που έδωσε η PIMCO", ωστόσο «πιέζει παρασκηνιακά και έντονα τις τράπεζες να αποδεχθούν τα εν λόγω ποσά και να τα ενσωματώσουν στα αποτελέσματά τους».
                                                                                               
Είναι προφανές,  επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, πως καταβάλλεται προσπάθεια εξουδετέρωσης της εξαγγελίας Αναστασιάδη για έρευνα σχετικά με το πώς καταλήξαμε στα ποσά της PIMCO  και τα οποία καθιστούν το χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο.
 
«Οι λόγοι για τους οποίους η Κεντρική Τράπεζα προβαίνει στις ενέργειες αυτές την εβδομάδα που διανύουμε, δηλώνουν οι ίδιοι κύκλοι «είναι για να μην μπορεί ο Νίκος Αναστασιάδης, αν εκλεγεί πρόεδρος, να ανατρέψει το παραφούσκωμα των αριθμών.
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί από ενδεχόμενη νέα έρευνα, ότι τα ποσά ανακεφαλαιοποίησης είναι κατά πολύ μικρότερα από αυτά που η ίδια η ΚΤ άφηνε για καιρό να διαρρέουν ή και αναφέρονται σε δηλώσεις του ίδιου του Διοικητή της, τότε είναι προφανές πως η νέα κυβέρνηση θα απαιτήσει εξηγήσεις από την ΚΤ και την απερχόμενη κυβέρνηση».
 
Σημειώνεται ότι ο Διοικητής της ΚΤ δήλωνε στις11 Δεκεμβρίου του 2012, από τη Νέα Υόρκη, ότι «ο κύπριος φορολογούμενος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πακέτο στήριξης των τραπεζών, το οποίο μπορεί να φθάνει τα 10 δις και που αντιστοιχεί με το 50% του κυπριακού ΑΕΠ»
 
Οι ίδιοι οικονομικοί κύκλοι προσθέτουν ότι "αν τα ποσά της PIMCO κλειδωθούν στα αποτελέσματα των κυπριακών τραπεζών, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί η κατάσταση ενώ οι κύπριοι πολίτες θα βρεθούν ενώπιον ενός σκληρότατου μνημονίου"
 
Αν τελικά υιοθετηθεί το ποσό στο οποίο κατέληξε η PIMCO, τότε, σημειώνουν οι οικονομικοί κύκλοι " αυτός που θα την πληρώσει δεν θα είναι άλλος από τον κύπριο πολίτη, μέσω των σκληρότατων μέτρων που η τρόικα θα επιβάλει για να καλυφθούν οι παραφουσκωμένες, από την PIMCO και την ΚΤ, κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών".
 
Οι τρείς τράπεζες διαφωνούν κάθετα με το ακραίο σενάριο της PIMCO ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική Τράπεζα απέστειλε ήδη επιστολές εκφράζοντας τη διαφωνία της και μάλιστα προσανατολίζεται στη λήψη των απαραίτητων νομικών μέτρων εναντίον της υιοθέτησης του ακραίου σεναρίου της PIMCO. «Θα κινηθούμε με όσα νομικά μέσα έχουμε στη διάθεση μας, εναντίον αυτής της εξέλιξης», δήλωσε στέλεχος της τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: