Σπρίντ Αναστασιάδη στην τελική ευθεία για να μην υπάρξει β’ γύρος


Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας μονομαχούν με έπαθλο τη συμμετοχή στο β’ γύρο, αν θα υπάρξει.
 
Πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσίευσαν έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές δείχνουν  νέα άνοδο των ποσοστών του Νίκου Αναστασιάδη, με τους αναλυτές να υποδεικνύουν ότι ο υποψήφιος ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ βρίσκεται πολύ κοντά στην εξασφάλιση ποσοστού που θα καταστήσει τις εκλογές ενός γύρου. Σημειώνεται ότι περαιτέρω μείωση του ποσοστού της αποχής, απ’ ότι έδειξαν τώρα οι δημοσκοπήσεις , θα οδηγήσει σε σίγουρη ανάδειξη του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας από τον α’ γύρο. 
 
Παράλληλα Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας εντείνουν τον αγώνα μεταξύ τους, ποιος από τους δύο θα έλθει δεύτερος  για να αντιμετωπίσει τον Νίκο Αναστασιάδη  στον β’ γύρο, αν θα υπάρξει. 
 
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, σαρωτική είναι η επικράτηση του Νίκου Αναστασιάδη, με ρεκόρ συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ.
Σταύρος Μαλάς κα Γιώργος Λιλλήκας «μονομαχούν» για το δεύτερο γύρο τον εκλογών. 
 
Δημοσκόπηση Φιλελευθέρου.-
Σαρωτική υπεροχή καταγράφει ο Νίκος Αναστασιάδης σε δημοσκοπικά ποσοστά αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι των αντιπάλων του, μια εβδομάδα πριν από τις κάλπες, την ώρα που ο αγώνας για τη δεύτερη θέση παραμένει ντέρμπι, παρά το προβάδισμα Σταύρου Μαλά έναντι του Γιώργου Λιλλήκα.
 
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της RAI, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Φιλελευθέτου», η αποχή, η αδιευκρίνιστη ψήφος από τον χώρο του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ και οι ψήφοι από το εξωτερικό θα είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν κατά πόσο οι εκλογές θα είναι ενός ή δύο γύρων.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την εκλογή από τον πρώτο γύρο των εκλογών στην περίπτωση που η αποχή κινηθεί κάτω από 15%, κερδίσει σημαντικό μερίδιο από τις ψήφους εξωτερικού και διαφοροποιηθούν υπέρ του οι προβληματιζόμενοι και μη τοποθετημένοι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ.
 
Η εκλογική βάση του ΑΚΕΛ παραμένει προβληματική για τον Σταύρο Μαλά, με ποσοστά συσπείρωσης σαφώς χαμηλότερα από ό,τι μας συνήθισε το κόμμα της Αριστεράς. Στον πρώτο γύρο διατηρεί προβάδισμα έναντι του Γ. Λιλλήκα, αλλά στο όριο του στατιστικού λάθους. «Ένεση» αναμένει από τους ψηφοφόρους του εξωτερικού όπου παραδοσιακά το ΑΚΕΛ διατηρεί ψηλό ποσοστό.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας διατηρεί τη δυναμική του στον χώρο του ΔΗΚΟ, που είναι η βασική δεξαμενή των ψήφων του, αν και νιώθει πλέον την πίεση από την αντεπίθεση που γίνεται υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη. Σταθερή παραμένει υπέρ του και η διαρροή ψήφων από το ΑΚΕΛ.
 
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει ποσοστό  42,1%, ο Σταύρος Μαλάς το 21,1% και ο Γιώργος Λιλλήκας το 19,4%
Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή του λευκού και της αποχής, ο Αναστασιάδης  συγκεντρώνει 45,6%, ο σταύρος Μαλάς  22,8% και ο Γιώργος Λιλλήκας  21,1%.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζεται να επικρατεί και στα δύο σενάρια του δεύτερου γύρου, γεγονός που φαίνεται και στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Είναι σαφές από τα στοιχεία πως ο κ. Αναστασιάδης εδραιώνει μια διαφορά με τον Γιώργο Λιλλήκα, ενώ την αυξάνει με τον Σταύρο Μαλά. Στα στρατόπεδα των αντιπάλων του σημειώνουν πως «ο δεύτερος γύρος είναι νέες εκλογές και πως ξεκινά από μηδενική βάση».
 
Δημοσκόπηση MEGA.-
Το βράδυ του Σαββάτου, ο τηλεοπτικός σταθμός Μega παρουσίασε  την τρίτη και τελευταία  μεγάλη δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές. Την δημοσκόπηση ετοίμασαν, για λογαριασμό του Μega, το πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η εταιρεία IMR.
Με βάση τα ευρήματα της  έρευνας στη πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης καταλαμβάνει ποσοστό 40,7%, με δεύτερο  το Σταύρο Μαλά με 22,8% και τρίτο το Γιώργο Λιλλήκα με 20,1%.
 
Στην πρόθεση ψήφου με σενάριο στο δεύτερο γύρο τους  Νίκο  Αναστασιάδης – Σταύρο Μαλά , ο Νίκος Αναστασιάδης παίρνει  ποσοστό 51,6%  και ο Σταύρος Μαλάς 28,7%.   
Στο σενάριο Νίκος Αναστασιάδης – Γιώργος Λιλλήκας , ο Νίκος Αναστασιάδης καταλαμβάνει 45,4% και ο Γιώργος Λιλλήκας 31,4%.
Στην παράσταση νίκης ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει 76,5%, ο Σταύρος Μαλάς 6,3%  και ο Λιλλήκας 4,9%. Ποσοστό 12,3% δεν γνωρίζουν ή δεν απάντησαν.
 
Δημοσκόπηση ΡΙΚ.-
Αύξηση των ποσοστών του Νίκου Αναστασιάδη κατά 1,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση κατέδειξε η πέμπτη και τελευταία παγκύπρια έρευνα κάλπης που παρουσίασε το ΡΙΚ.
 
Τα ποσοστά τους αυξάνουν κατά 0,5%  οι Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου στον Α γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει το 39,9%, ο Σταύρος Μαλάς το 24,2% και ο Γιώργος Λιλλήκας το 20,2%.
 
Ποσοστό 7,3% δεν απάντησε, 3,9% θα τηρήσει αποχή και 1,6% θα ρίξει λευκό.
Με διευκρινισμένη την πρόθεση ψήφου, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει 45,8% σε σύγκριση με 45,1% στην προηγούμενη έρευνα κάλπης του ΡΙΚ,  ο Σταύρος  Μαλάς 27,8% σε σύγκριση με 28,2% και ο  Γιώργος Λιλλήκας 23,1% από 23,4%.
 
Στα σενάρια του Β΄γύρου ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει 45,7%  έναντι 31% του Σταύρου Μαλά. Με υποψηφίους τους Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα, εκλέγεται και πάλι ο Νίκος Αναστασιάδης με 42,1% έναντι 32,1% του ανθυποψηφίου του.
 
Σε περίπτωση αναμέτρησης μεταξύ Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα, εκλέγεται  ο δεύτερος με 34,4%  έναντι 27,5% του ανθυποψηφίου.
 
Βάση της έρευνας, η υποψηφιότητα Αναστασιάδη συσπειρώνει  το 94,5% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, το 42,1% του ΔΗΚΟ, το 21,4% του ΕΥΡΩΚΟ , το 30%  των οικολόγων και το 8% της ΕΔΕΚ.
Η υποψηφιότητα Μαλά συγκεντρώνει το 79,3% των ψηφοφόρων  του ΑΚΕΛ, το 6,1% του ΔΗΚΟ, το 4,6% της ΕΔΕΚ και το 5,8% των Οικολόγων.
Στην υποψηφιότητα Λιλλήκα συσπειρώνεται το 78,2% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ, το 10,3% του ΑΚΕΛ, το 45,7% του ΔΗΚο, το 60,7% του ΕΥΡΩΚΟ και το 40% των Οικολόγων.
 
Δημοσκόπηση του ΑΝΤΕΝΝΑ.-
Η τελευταία δημοσκόπηση για τις Προεδρικές εκλογές, που διενήργησε για λογαριασμό του Αντ1 η εταιρεία ΕΒΡΕΣΙΣ ήταν κυλιόμενη με δείγμα 866 ατόμων.
 
Η συλλογή των στοιχείων με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, έγινε τέσσερις διαδοχικές μέρες ως εξής:
Την περασμένη Τρίτη 221 άτομα, την Τετάρτη 215 άτομα, την Πέμπτη 213 άτομα και την Παρασκευή 217 άτομα.
Και ακολουθήθηκε η μέθοδος της τυχαίας πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας 
 
Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανεβαίνει μέρα με τη μέρα και το αντίστοιχο της αποχής μειώνεται: Από 87.8% που δήλωσαν την Τρίτη ότι σίγουρα ή μάλλον θα ψηφίσουν, αυξήθηκε σε 89% την Παρασκευή.
Αντίστοιχα από το 10.9% που δήλωσαν την Τρίτη ότι σίγουρα ή μάλλον δεν θα ψηφίσουν, την Παρασκευή το ποσοστό μειώθηκε σε 9.2%
 
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης σχολίασαν φιλοξενούμενοι στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ, Ο Διευθυντής της ΕΒΡΕΣΙΣ, Νικόλας Νικολάου και ο εκλογολόγος, Χριστόφορος Χριστοφόρου.
 
Δημοσκόπησης Καθημερινής.-
Η προοπτική για εκλογές ενός γύρου είναι απομακρυσμένη, σύμφωνα με τη δημοσκόπησης της εφημερίδας «Καθημερινή».
Το εκλογικό ποσοστό Αναστασιάδη  αυξήθηκε  στο διάστημα μιας εβδομάδας από 40,4% σε 41%, εξασφαλίζοντας τη διαφορά 18 μονάδων από τον δεύτερο υποψήφιο.
 
Η συσπείρωση στον ΔΗΣΥ φτάνει στο 93,2%, ενώ αυξάνονται και οι εισροές από ΔΗΚΟ  σε 39,7%  σε σύγκριση με 38,5%. Η μάχη στο ΔΗΚΟ εξακολουθεί να ευνοεί τον Λιλλήκα, ο οποίος εξακολουθεί να συγκρατεί σταθερά τα ποσοστά του εντός του κόμματος.   Η μετακίνηση ψηφοφόρων προς τον Αναστασιάδη  αυξάνεται σταδιακά  από την τοποθέτηση υπέρ του των αναποφάσιστων μέχρι πρότινος ΔΗΚΟϊκών.  Για να έχουμε προϋποθέσεις ενός γύρου, τονίζει η εφημερίδα, Αναστασιάδης και ΔΗΚΟ θα πρέπει όχι μόνο να κατορθώσουν να ανατρέψουν τη σημερινή τάση στο ΔΗΚΟ αλλά και να μειώσουν σημαντικά την επιρροή του Λιλλήκα στο συγκεκριμένο χώρο.
 
Στον πρώτο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει ποσοστό 41%, ο Σταύρος Μαλάς 23% και ο Γιώργος Λιλλήκας 20,3.%
Στον β γύρο με σενάριο τους Αναστασιάδη - Μαλά, επικρατεί ο πρώτος με ποσοστό  49,3% έναντι  28,9% του δεύτερου.
Στο σενάριο Αναστασιάδης – Λιλλήκας, επικρατεί και πάλι ο πρώτο με ποσοστό  44,2% έναντι  32,9% του δεύτερου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: