Ο Χρ. Πισσαρίδης Πρόεδρος Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας


O εκλελεγμένος πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανεκοίνωσε αργά χθες βράδυ τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας με Πρόεδρο τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη.
Επίσης ο κ. Αναστασιάδης ανεκοίνωσε επίσημα ότι το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Σαρρής και το Υπουργείο Εξωτερικών ο Γιαννάκης Κασουλίδης.-
 
Σε δηλώσεις μετά τις χωριστές συναντήσεις με τους τρεις,, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο ίδιος είχε πει πως από την επομένη της εντολής η πρώτιστη προτεραιότητα θα ήταν η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας και ιδιαίτερα το πώς διαχειριζόμαστε τη δανειακή σύμβαση, αλλά και το πώς προχωρούμε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη.
 
"Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εκρίθη -και ύστερα από συνεννόηση πάντοτε και με τα συνεργαζόμενα κόμματα- πως το Υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει ο κ. Μιχάλης Σαρρής, ενώ Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας αναλαμβάνει ο Νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης. Στο Υπουργείο Εξωτερικών, που είναι εξίσου σημαντική αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση, θα αναλάβει ο κ. Γιαννάκης Κασουλίδης", ανέφερε.
 
Σε ερώτηση αν έχουν "κλειδώσει"  άλλα ονόματα για Υπουργεία, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος είπε ότι "οτιδήποτε έχει κλειδώσει, ανακοινώνεται".
 
"Αύριο (σήμερα) και το αργότερο και την επομένη θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις τόσο με τον κ. Καρογιάν όσο και με τους υπόλοιπους των αρχηγών και όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν εξ’ αυτών, θα γίνει και διάλογος για τα υπόλοιπα των ονομάτων", συνέχισε.
 
Ο εκλεγείς Πρόεδρος ανέφερε ότι αυτή την ώρα η προτεραιότητα εδόθη στα θέματα οικονομίας και διαχείρισης της κρίσης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "η απήχηση και των ονομάτων, και η πείρα και η γνώση νομίζω ότι αποδεικνύουν ότι όχι μόνο εννοούμε αυτά που λέγαμε, αλλά θέλουμε να στείλουμε και ισχυρά μηνύματα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κατά τρόπο αποτελεσματικό τα προβλήματα που η χώρα αντιμετωπίζει".
 
Ο υπό διορισμό Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης ανέφερε ότι πρόκειται να συσταθεί ένα συμβούλιο, το οποίο θα συμβουλεύει απευθείας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συνεργάζεται με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα και το οποίο θα είναι υπεύθυνο για όλα τα προβλήματα της οικονομίας, τις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους, αν πρέπει να γίνουν επενδύσεις, θέματα ανεργίας κτλ.
 
Ανέφερε ότι το Συμβούλιο αυτό θα συσταθεί αφού γίνει συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι αναλαμβάνει σε δύσκολες συνθήκες με αρκετά κεφάλαια ανοικτά, όπως για παράδειγμα οι επικρίσεις για το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ενόψει και συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι "εμάς ο ρόλος μας θα είναι συμβουλευτικός, όμως θα υπάρχει πολλή δουλειά και δύσκολη δουλειά γιατί σήμερα η οικονομία δεν είναι εύκολο θέμα να την καταλάβει κανείς αλλά είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε για το καλό του τόπου, επείγουν πολλά θέματα τα οποία θα δούμε άμεσα".
 
Ο Μιχάλης Σαρρής διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών στη διακυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου την περίοδο 31.08.05 έως 28.02.08.
 
Ο Ιωάννης Κασουλίδης ήταν ΥΠΕΞ στην διακυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη την περίοδο 09.04.1997 έως 28.02.2003.
Ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης είχε προτείνει την υποψηφιότητα  Αναστασιάδη για το ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας.
 
Σήμερα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε το πρωί, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, την ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων και ενδεχομένως και με το ΚΣ ΕΔΕΚ.
 
Επίσης, είπε ότι  θα έχει συναντήσεις με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον Υπουργό Οικονομικών, ώστε να αποκομίσει μία σφαιρική εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: