Για ισοπεδωτική κριτική μιλά το ΑΚΕΛ.-
Πρωτοφανές μνημείο αποφυγής ανάληψης οποιασδήποτε ευθύνης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για την τραγική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας χαρακτήρισε το διάγγελμα του Προέδρου Χριστόφια, ο επικεφαλής του Προεκλογικού Αγώνα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως «ο κ. Χριστόφιας δεν αρκέστηκε να φορτώσει τις ευθύνες του σε όλους τους άλλους, αλλά επιχείρησε να παραπλανήσει για τις πραγματικές ανάγκες δανειοδότησης του δημοσίου».
«Οι πραγματικές ανάγκες του δημοσίου δεν είναι μόνο το €1,5 δις για κάλυψη των επιπρόσθετων ελλειμμάτων των επόμενων τεσσάρων χρόνων στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παρέλειψε να αναφέρει και την ανάγκη αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους που λήγει τα επόμενα τέσσερα χρόνια και που ανέρχεται στα €8,85 δις», είπε ο κ. Νεοφύτου.
Είπε πως «έστω κι αν ο ίδιος (ο Πρόεδρος Χριστόφιας) δεν ήταν συνεπής με τη νουθεσία του ότι ‘αυτές οι στιγμές δεν προσφέρονται για λαϊκισμό και ανέξοδα λόγια’, ο Νίκος Αναστασιάδης και οι δυνάμεις που το στηρίζουν, θα εξακολουθήσουμε να τηρούμε την ίδια υπεύθυνη στάση που με σταθερότητα ακολουθούσαμε όλα αυτά τα χρόνια».
«Μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες θα συνεχίσουμε να ενώνουμε δυνάμεις για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να επαναφέρουμε την οικονομία του τόπου μας σε τροχιά ανάπτυξης. Και το θέλουμε και το μπορούμε και θα το πετύχουμε», κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.
Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Ασήκωτες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση της οικονομίας
Η κυβέρνηση ελέγχεται για απρονοησία, αναποφασιστικότητα, αναβλητικότητα και για λανθασμένες εκτιμήσεις και προβλέψεις που οδήγησαν σε ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, προσθέτει πως για τη "δυσμενέστατη εξέλιξη των πραγμάτων η κυβέρνηση φέρει ασήκωτες ευθύνες" όπως "σοβαρές ευθύνες ασφαλώς έχουν και οι τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα και άλλοι".
Στη δήλωσή του, με αφορμή το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριος Καρογιάν αναφέρει πως "συμφωνούμε ότι επιβάλλεται όλοι να επιδείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε αυτές τις τόσο κρίσιμες στιγμές για την κυπριακή οικονομία. Συμφωνούμε ότι οι στιγμές επιβάλλουν τη μέγιστη ενότητα. Συμφωνούμε ότι τούτη την ώρα προέχει η υπεράσπιση της Κύπρου μας, η επιβίωση και το μέλλον των ανθρώπων της".
Το ΔΗΚΟ, αναφέρει, συμφωνεί επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι, αν όλοι συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, αν όλοι δώσουμε τα χέρια θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αναστηλώσουμε την οικονομία μας. "Παράλληλα όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εκκλήσεις για ενότητα, υπευθυνότητα και σοβαρότητα που σήμερα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε πριν από καιρό να αποτελούν σταθερή και μόνιμη επιδίωξη της κυβέρνησης. Εδώ και δυόμιση χρόνια το ΔΗΚΟ πρότεινε την πορεία της εθνικής συνεννόησης, της συναίνεσης και της συλλογικότητας, αλλά οι εκκλήσεις του δυστυχώς απευθύνονταν σε ώτα μη ακουόντων", προσθέτει.
Οπως αναφέρει, "αν είχαμε συμπεριφερθεί ως Προμηθείς, είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το μνημόνιο και τον Μηχανισμό Σταθερότητας".
"Είναι η ώρα της ευθύνης. Της συλλογικής ευθύνης και του συλλογικού καθήκοντος. Δεν είναι η ώρα για λαϊκισμό και δημαγωγία. Ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να επικρατήσουν συνθήκες πανικού. Είναι η ώρα μιας ρεαλιστικής κατανόησης των πραγμάτων και μιας ρεαλιστικής διαχείρισης τους. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και ο κυπριακός λαός καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων", συμπληρώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Προσθέτει πως "καλούμαστε να εργαστούμε συναινετικά και συνετά για να αποφύγουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα και να οδηγήσουμε το συντομότερο την κυπριακή οικονομία, την πατρίδα μας και τον λαό σε πορεία ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας. Από τη δική μας στάση και συμπεριφορά θα εξαρτηθούν πολλά", αναφέρει.
" Τα επώδυνα μέτρα του μνημονίου δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμα πιο επαχθή αν δεν συμπεριφερθούμε όλοι με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σύνεση. Είναι η ώρα που πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι η οικονομία αποτελεί εθνική υπόθεση και ότι πατριωτικό καθήκον υπαγορεύει σε όλους μας εθνική συνεννόηση, συναίνεση και συνευθύνη. Η σωτηρία της πατρίδας και της οικονομίας μας αποτελεί το πρώτιστο καθήκον σήμερα", καταλήγει ο κ. Καρογιάν.
Πρόεδρος Βουλής : Αυτή είναι ώρα ανάληψης και όχι αποποίησης ευθυνών
Αυτή η ώρα είναι ώρα ανάληψης και όχι αποποίησης ευθυνών, ήταν το πρώτο σχόλιο του Προέδρου της Βουλής στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από το Λίβανο και κληθείς να σχολιάσει το διάγγελμα του Προέδρου Χριστόφια, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε «αυτή η ώρα είναι ώρα ανάληψης και όχι αποποίησης ευθυνών».
Δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ε. ΕΔΕΚ, Δημήτρη Παπαδάκη
Παρακολουθήσαμε το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και διερωτηθήκαμε ποια η σκοπιμότητα του.
Δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα.
Για πολλοστή φορά επέρριψε ευθύνες σ’ όλους τους άλλους λησμονώντας ποιος κυβερνούσε τα τελευταία πέντε χρόνια τον τόπο.
Απουσία αυτοκριτικής και καμία αναφορά για τις ευθύνες της κυβέρνησης όπου με την αναβλητικότητα ή την ατολμία της έδειξε να μην αντιλαμβάνεται τη σκληρή πραγματικότητα.
Ο Πρόεδρος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα τη στιγμή που υπάρχουν δυσμενής αναφορές όπου δεν υπήρχαν στο πρώτο μνημόνιο (Φυσικό αέριο) καθώς και άγνοια για το πώς θα υλοποιηθεί τελικά.
Οι ουρές και οι εποικοδομητικές ασάφειες σε βασικές πρόνοιες του Μνημονίου πιθανών να θέτουν σε αμφισβήτηση την κρατική μας υπόσταση και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Αναμέναμε ότι θα γινόντουσαν ουσιαστικές αναφορές για το πως θα μπει η χώρα μας στο δρόμο της ανάπτυξης και να κυριαρχούσε μήνυμα ελπίδας προς τους συμπολίτες μας. Δυστυχώς δεν έγινε.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης
«Σήμερα εμείς προτιμούμε να τοποθετηθούμε επί της ουσίας του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει ο τόπος μας παρά να σχολιάσουμε το διάγγελμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο κύριος Χριστόφιας δεν μας διαφώτισε περισσότερο στα όσα γνωρίζαμε για την κατάσταση της οικονομίας μας.
Στη συγκυρία που διερχόμαστε, επιβάλλεται όλοι να σταματήσουμε τις επιμνημόνιες δεήσεις, τις γκρίνιες, τον λαϊκισμό και τα επικοινωνιακά παιχνίδια.
Σήμερα έχουμε μπροστά μας μια επικίνδυνη κατάσταση και επιβάλλεται με ενότητα όλοι μαζί να εγκύψουμε για να βρούμε λύσεις. Γιατί το τέρμα του μνημονίου δεν το έχουμε δει ακόμα και το τέρμα του μνημονίου είναι η δανειακή σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ Κύπρου και Τρόικας», σημείωσε ο κύριος Συλλούρης και συνέχισε:
«Το ζητούμενο λοιπόν για εμάς είναι να προλάβουμε ώστε η δανειακή σύμβαση να μην είναι περισσότερο επώδυνη από το μνημόνιο συναντίληψης που έχουμε σήμερα μπροστά μας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μπουν στην άκρη οι διαφορές και οι προεκλογικές σκοπιμότητες και να εργαστούμε όλοι μαζί συλλογικά.
Ακόμα χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στην κοινωνία μας το μνημόνιο. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους να στηρίξουμε τους πολίτες και τις ευάλωτες ομάδες που ήδη πλήττονται από την κρίση. Πρέπει να βρούμε τη μέθοδο για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας, να στηρίξουμε τα μικρομεσαία στρώματα του λαού και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και να προσελκύσουμε κεφάλαια και επενδύσεις στον τόπο μας.
Όλα αυτά αν δεν μπορούν να γίνουν μέσα από τις πρόνοιες του μνημονίου θα πρέπει να γίνουν έξω από το μνημόνιο. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε τις περιπέτειες και ένα δεύτερο πιο επώδυνο μνημόνιο», κατέληξε ο Πρόεδρος του.
Ιωάννα Παναγιώτου: Τίποτα καινούριο από το Προεδρικό Διάγγελμα
Απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μέσω του διαγγέλματός του χθες βράδυ, δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πλασματική ενότητα που ζητά ο Πρόεδρος, στόχο έχει να καλύψει τις ευθύνες του και μαζί τις ευθύνες όλων των άλλων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, σε δηλώσεις της σήμερα στη Λεμεσό η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας απευθύνθηκε με τον πιο επίσημο και εμβληματικό τρόπο προς τον κυπριακό λαό για να επαναλάβει τα συνηθισμένα επιχειρήματα περί ευθυνών άλλων».
Για άλλη μια φορά, πρόσθεσε, «απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες του». Επιχείρησε, είπε, «να αποκρύψει την αλήθεια για τις ευθύνες της κυβέρνησης ακόμα και γι’ αυτά που κατηγόρησε άλλους. Δεν μπόρεσε βέβαια να αποκρύψει την αποτυχία της κυβέρνησης να αποφύγει το μνημόνιο και τις βαριές συνέπειες της».
Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου «δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί για τρεις μήνες απέφευγε να διαπραγματευτεί το μνημόνιο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος), χάνοντας χρόνο, φέρνοντας την οικονομία στα άκρα και περιορίζοντας τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης». Παράλληλα, ανέφερε ότι «δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί οι τραπεζίτες – που τόσο κατηγορεί – εκφεύγουν των ευθυνών τους και την ζημιά καλείται να πληρώσει ο λαός». Αντίθετα, συμπλήρωσε, «επιχείρησε να υπερασπιστεί την πολιτική της Κυβέρνησης που παρέχει πλήρη στήριξη στις τράπεζες, χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις».
Η ΓΓ των Οικολόγων εξέφρασε την θέση ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να αποκρύψει την αλήθεια για το ύψος και τη σύσταση του χρέους». Παρουσίασε, είπε, «τα πενιχρά αποτελέσματα ενός ανύπαρκτου διαλόγου – τον οποίο βάφτισε «σκληρή διαπραγμάτευση» - ως επιτεύγματα, την ώρα που σειρά αρνητικών στοιχείων του μνημονίου που αφορούν τον λαός».
Αναφερόμενη στην έκκληση του Προέδρου για ενότητα η κ. Παναγιώτου είπε ότι «η ενότητα δεν κτίζεται πάνω σε μύθους, παραπλάνηση και ψέματα». Μια τέτοιας μορφής ενότητα, πρόσθεσε, «βολεύει τους πολιτικούς, όχι τους πολίτες».
«Η πλασματική ενότητα που ζητά ο Πρόεδρος, στόχο έχει να καλύψει τις ευθύνες του και μαζί τις ευθύνες όλων των άλλων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τέτοια ενότητα οδηγεί στην ατιμωρησία και στην επανάληψη των ίδιων εγκλημάτων».
«Τι να την κάνουμε την ενότητα του Προέδρου Χριστόφια όταν η μεσαία τάξη θα εξαφανιστεί και οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι;», διερωτήθηκε τέλος.
Ισοπεδωτική η κριτική λέγει το ΑΚΕΛ
Ισοπεδωτική είναι η κριτική που άσκησε και πάλι η αντιπολίτευση, λειτουργώντας σχεδόν αντανακλαστικά, αμέσως μετά το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στον κυπριακό λαό για το Μνημόνιο, δήλωσε την Τετάρτη το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Φανής Χριστοδούλου, ο οποίος απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση και είπε ότι αυτοί που άσκησαν την κριτική «ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που όλο το προηγούμενο διάστημα πίεζαν τον Πρόεδρο Χριστόφια να αποδεχθεί το Μνημόνιο χωρίς καμιά διαπραγμάτευση».
Ως απάντηση στα διάφορα σχόλια που έγιναν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται, ο κ. Χριστοδούλου, από τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ έθεσε ερωτήματα με πρώτον το κατά πόσον «εάν το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν στο μηδέν, θα οδηγούμασταν σε μνημόνιο» δίνοντας ο ίδιος την απάντηση ότι «δυστυχώς, αυτό θα συνέβαινε, όπως συνέβηκε στην Ιρλανδία και αλλού». Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι «τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον απώλεσαν οι κυπριακές τράπεζες με την απομείωση του ελληνικού χρέους, λόγω της τεράστιας έκθεσης τους στην ελληνική οικονομία και άλλα τόσα απώλεσαν όταν με την έγκριση του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη, η ‘Μαρφίν Εγνατία’ μετατράπηκε από θυγατρική σε κυπριακή τράπεζα».
Παρέθεσε και δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τρόικας στην Κύπρο Μάρτιν Βέρβεϊκ, ο οποίος σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, «ανέφερε δημόσια πως ο λόγος που οδήγησε την Κύπρο στο Μνημόνιο είναι η τρύπα χρέους των τραπεζών» ενώ όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, «κάτι ανάλογο αναφέρουν οι ‘Financial Times’ ότι δηλαδή, ‘το κλειδί είναι ότι οι Κυπριακές Τράπεζες επεκτάθηκαν απρόσεκτα στην Ελλάδα και πέραν από την αγορά 7δις Ευρώ ομολόγων κατά την στιγμή που όλοι οι άλλοι τα ξεφορτώνονταν, δάνεισαν, περαιτέρω, 23δις Ευρώ στα Ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που ισούται με 180% ΑΕΠ, του πλούτου της Κύπρου’».
Ο κ. Χριστοδούλου διερωτήθηκε εάν κάποιοι «νιώθουν δικαιωμένοι όταν στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι Εκθέσεις των Οίκων Αξιολόγησης καταδεικνύουν ως πρώτη αιτία υποβάθμισης των τραπεζών και της κυπριακής οικονομίας την έκθεση τους στην ελληνική οικονομία;» προσθέτοντας ότι «αυτή ήταν και η μόνη αιτία για τις πρώτες υποβαθμίσεις».
Διερωτήθηκε, ακόμα, «αν λαμβάνονταν κι άλλα μέτρα στο δημοσιονομικό τομέα θα φτάναμε σήμερα στο Μνημόνιο;» λέγοντας ότι «μέτρα λήφθηκαν και μάλιστα προς πολλές κατευθύνσεις, τα οποία δεν κινούνταν στο πνεύμα της Τρόικας αλλά ακόμα όμως κι αν λαμβάνονταν τα πλέον σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά που ήθελαν να επιβάλουν οι κύριοι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος και άλλοι, μήπως αυτά θα κάλυπταν την τρύπα των 10 δις που δημιούργησαν ο τέως Διοικητής της ΚΤ και μερίδα της τραπεζικής ηγεσίας με τις αποφάσεις τους;», συνέχισε ο κ. Χριστοδούλου.
Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι δεν διεκδικεί το αλάθητο» και διερωτήθηκε «μήπως το διεκδικεί η αντιπολίτευση, που μόνο κατεδάφιζε με την ανελέητη κριτική της τα τελευταία χρόνια;» συστήνοντας ταυτόχρονα «ενότητα που θα χτιστεί πάνω στον ελάχιστο σεβασμό, στην αλήθεια και στην πραγματικότητα, στον αλληλοσεβασμό και στην ανάγκη να τεθεί το συμφέρον του τόπου πάνω από οποιοδήποτε άλλο μικροκομματικό συμφέρον», παραδεχόμενος ότι «το Μνημόνιο περιλαμβάνει επώδυνες πρόνοιες για τους εργαζόμενους, που δεν η ήταν επιλογή μας και επιχειρήσαμε να το αποφύγουμε αλλά δυστυχώς μας το επέβαλαν οι οικονομικές δυσκολίες και η πολιτική φιλοσοφία της Τρόικας»
Τέλος, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στο φυσικό πλούτο εντός της κυπριακής ΑΟΖ και διερωτήθηκε κατά πόσον ο νέος Πρόεδρος θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή την τεράστια προοπτική και θα μπορέσει να εργαστεί έτσι που το πρώτο Μνημόνιο για την Κύπρο να είναι και το τελευταίο» εκφράζοντας την εκτίμηση του ΑΚΕΛ ότι «η απάντηση σίγουρα δεν μπορεί να βρεθεί ούτε στις προσεγγίσεις του κ. Αναστασιάδη, ούτε στις προσεγγίσεις του κ. Λιλλήκα…αλλά στη συνεπή και προοδευτική θέση και στάση αρχών του Σταύρου Μαλά».
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στο διάγγελμα του Προέδρου Χριστόφια, είπε πως δεν ακούστηκε κάτι καινούργιο από την αντιπολίτευση.
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι φανερό και αποδεκτό και από τους ξένους, ότι η Κύπρος αποτελεί θύμα των εξελίξεων στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα υπάρχουν και προβλήματα εντός.
Αν είναι να παραδεχθούμε λάθη, πρόσθεσε, ας τα παραδεχτούμε όλοι και ας κατονομάσουμε αυτά που οδήγησαν στις διαρθρωτικές αδυναμίες, τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης.
Η κυβέρνηση Χριστόφια, είπε, είναι η μόνη που πήρε συγκεκριμένα μέτρα για διαρθρωτικά προβλήματα, που άλλοι δημιούργησαν μέσα από δεκαετίες.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Χάρη Γεωργιάδη του ΔΗΣΥ, ο εκπρόσωπος είπε πως γίνεται προσπάθεια να φορτωθούν στην κυβέρνηση τα λάθη των τραπεζών, τονίζοντας ότι η εποπτεία τους είναι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου