Συστάσεις της Κομισιόν για τη μείωση της ανεργίας στους νέους


Η Κύπρος βρίσκεται στην 5η χειρότερη θέση.-
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση όλων των κοινοτικών μέτρων, ώστε να μπορέσουν και με τη συνδρομή των εθνικών πόρων να αντιμετωπίσουν τις δραματικές, όπως τις χαρακτηρίζει, συνέπειες της ανεργίας των νέων στην οικονομία και την κοινωνία.
 
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα εμφανίζει σήμερα τη χειρότερη επίδοση στην ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών με 57% και η Κύπρος την πέμπτη χειρότερη επίδοση με 31,9%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 23,9% και στην ΕΕ 23,4%.
 
Η δέσμη μέτρων της Επιτροπής για την απασχόληση των νέων περιλαμβάνει την πρόταση σύστασης προς τα κράτη μέλη σχετικά με την καθιέρωση της «Εγγύησης για τη νεολαία» για να εξασφαλιστεί ότι σε όλους τους νέους έως την ηλικία των 25 ετών θα προσφέρεται μια ποιοτική θέση εργασίας, δυνατότητα συνέχισης της εκπαίδευσης, μαθητεία ή πρακτική άσκηση εντός τεσσάρων μηνών από την ολοκλήρωση του επίσημου προγράμματος σπουδών ή από την απώλεια θέσης εργασίας.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, περίπου 5,5 εκατομμύρια νέοι (πάνω από 1 στους 5) δεν μπορούν να βρουν εργασία, και 7,5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15-24 ετών είναι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Το οικονομικό κόστος της μη ενσωμάτωσης των νέων στην αγορά εργασίας έχει εκτιμηθεί σε περισσότερα από 150 δις ευρώ ετησίως, ήτοι 1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ. Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία και η Πολωνία, καταβάλλουν το 2% ή και περισσότερο του ΑΕΠ τους.
 
«Η υψηλή ανεργία των νέων έχει δραματικές συνέπειες για τις οικονομίες μας, τις κοινωνίες μας και κυρίως για όλους τους νέους», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις Λάζλο Άντορ, προσθέτοντας ότι πρέπει να επενδύσουμε στους νέους της Ευρώπης σήμερα. «Η εν λόγω δέσμη μέτρων θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την επιτυχή μετάβαση των νέων στην εργασία και εάν δεν το κάνουν, το κόστος θα είναι καταστροφικό», κατέληξε ο Ούγγρος Επίτροπος.
 
Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να καθιερώσουν ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς, να εξασφαλίσουν την έγκαιρη παρέμβαση των υπηρεσιών απασχόλησης και άλλων εταίρων για τη στήριξη των νέων, να λάβουν υποστηρικτικά μέτρα για να καταστεί δυνατή η ένταξη στον κόσμο της εργασίας, να κάνουν πλήρη χρήση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και άλλων διαρθρωτικών ταμείων για το σκοπό αυτό, να αξιολογούν και να βελτιώνουν διαρκώς τα προγράμματα της «Εγγύησης για τη νεολαία» και να εφαρμόζουν τα προγράμματα με ταχύ ρυθμό.
 
Η Επιτροπή θα υποστηρίξει, όπως τονίζει, τα κράτη μέλη μέσω της χρηματοδότησης της ΕΕ, με την προώθηση των ανταλλαγών ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών, την παρακολούθηση της υλοποίησης της «Εγγύησης για τη νεολαία», στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
 
Για να διευκολύνει τη μετάβαση από την εκπαίδευση στον κόσμο της εργασίας, η δέσμη αυτή επίσης δρομολογεί διαβούλευση των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων σχετικά με ένα ποιοτικό πλαίσιο για τις περιόδους πρακτικής άσκησης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους νέους να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία υψηλής ποιότητας υπό ασφαλείς συνθήκες. Επιπλέον, η Επιτροπή εξαγγέλλει τη θέσπιση μιας Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για θέσεις μαθητείας ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και η προσφορά προγραμμάτων μαθητείας που θα είναι διαθέσιμα μέσω της διάδοσης επιτυχών προγραμμάτων μαθητείας, ανά τα κράτη μέλη και προτείνει τρόπους για τη μείωση των εμποδίων στην κινητικότητα των νέων.
 
Το ποσοστό ανεργίας των νέων έχει υπερβεί το 25% σε 13 κράτη μέλη, με την Ελλάδα και την Ισπανία να εμφανίζουν ποσοστά άνω του 55% και την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Λετονία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, ποσοστά περίπου ή άνω του 30%. Περισσότερο από το 30% των ανέργων νέων κάτω των 25 ήταν άνεργοι για περισσότερους από 12 μήνες – 1,6 εκατ. το 2011, έναντι 0,9 εκατ. το 2008.
 
Συνολικά το ποσοστό απασχόλησης των νέων μειώθηκε κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες κατά τα τελευταία τέσσερα έτη — τριπλάσιο από εκείνο των ενηλίκων. Οι πιθανότητες για ένα νέο άνεργο άτομο να βρεΙ θέση εργασίας είναι χαμηλές: Μόνο το 29,7% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών που ήταν άνεργοι το 2010 βρήκε δουλειά το 2011, τουτέστιν μείωση κατά σχεδόν 10% σε τρία χρόνια.
 
Οι νέοι είναι οι πλέον ευάλωτοι στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και, όλο και περισσότερο, κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν. Αυτό το γεγονός έχει άμεσες συνέπειες, αλλά επίσης μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Η επιδείνωση της κρίσης της αγοράς εργασίας μπορεί να σημαδέψει μεγάλο μέρος μιας ολόκληρης νέας γενιάς, έχει επιζήμιες συνέπειες για την απασχόληση, την παραγωγικότητα και την κοινωνική συνοχή, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: