Καταγγελίες για βαρύτατα σφάλματα και ανεύθυνες τακτικές στην οικονομία.- Ο Αναστασιάδης αποκρύπτει την ευθύνη των τραπεζών, λέγει ο Στεφάνου.-
Άστραψε και βρόντηξε κατά της κυβέρνησης για την τραγική κατάσταση της οικονομίας ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Κατά την επιμνημόσυνη ομιλία του στον Ιερό Ναό Αγίου Κασιανού, στο μνημόσυνο πεσόντων εθελοντών και αστυνομικών κατά την διάρκεια της Τουρκανταρσίας του 1963. Απέδωσε στην κυβέρνηση το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση.
Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε «βαρύτατα σφάλματα, βλαπτικές αναποφασιστικότητες, ανεύθυνες τακτικές, αλόγιστες καθυστερήσεις και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις οι οποίες μετέτρεψαν τα οποιαδήποτε διαχειρίσιμα προβλήματα της οικονομίας σε ασφυκτικά αδιέξοδα».
«Η άλλοτε ανθούσα οικονομία μας και η ευημερούσα στο παρελθόν κοινωνία μας κατάντησαν θύματα ερασιτεχνικών πολιτικών και επιζήμιων ευθυνοφοβιών», είπε.
Πρόσθεσε ότι «αυτό που αφέθη να συμβεί δεν ήταν ένα απλό λάθος, ήταν ένα ολέθριο λάθος και θύμα αυτού του λάθους δεν ήταν μόνο ο δοκιμαζόμενος σήμερα λαός μας αλλά και η εθνική μας υπόθεση, αφού η ισχυρή μας οικονομία εθεωρείτο πάντοτε ως ενισχυτικό υπόβαθρο του αγώνα μας για ελευθερία και δικαίωση».
Σε αυτή την δύσκολη και επώδυνη ώρα της ζωής και της πορείας μας, συνέχισε ο Νίκος Αναστασιάδης, «καμιά ιδεολογία, καμιά κομματική σκοπιμότητα, καμιά προσωπική διαφορά, δεν μπορεί να θεωρείται υπέρτερη της ανάγκης για σωτηρία της δοκιμαζόμενης πατρίδας μας και όλοι και όλο οφείλουν να υποτάσσονται στο επιτακτικό αίτημα για συλλογική αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και στην κοινή ευθύνη για εξυπηρέτηση των μόνιμων συμφερόντων του λαού και του τόπου μας».
Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι «μόνο ενωμένοι μπορούμε να προσβλέπουμε στο καλύτερο και εάν τώρα, όταν όλα απαιτούν ενότητα, όταν όλα επιτάσσουν ενότητα, εμείς αποτύχουμε να ενωθούμε, τότε αναπόφευκτα θα συνενωθούμε αργότερα για να θρηνήσουμε ομαδικά πάνω από τα ερείπια των ελπίδων και των προσδοκιών μας».
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «υποχρεούμαστε να πιστέψουμε στις καλύτερες μέρες οι οποίες θα έρθουν, όχι βέβαια ως άνωθεν ή έξωθεν δωρεά αλλά ως αποτέλεσμα έσωθεν αγώνα και σε αυτό τον αγώνα, τον αγώνα για την ελευθερία, τη δικαίωση και το ευτυχές μέλλον του λαού μας και της πατρίδας μας, η λευκή σημαία της παράδοσης στην ηττοπάθεια και στην μοιρολατρία δεν θα υψωθεί ποτέ στον περήφανο ιστό της καρδιάς του κυπριακού ελληνισμού».
Για το Κυπριακό
Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη για επίτευξης μιας λύσης του Κυπριακού «πραγματικά λειτουργικής και βιώσιμης, που θα επανενώνει την χώρα μας και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των πολιτών» και δεσμεύτηκε να αγωνιστεί και να αναλώσει τις δυνάμεις του όλες». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως παραδέχεται «ότι δεν αρκούν οι δικές μου δυνάμεις ή οι δυνάμεις οποιουδήποτε άλλου για να επιτευχθεί ο στόχος μιας σωστής λύσης και αφού κοινός είναι αυτός ο στόχος, κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας για την επίτευξή του και αφού κοινός είναι ο αγώνας, κοινή πρέπει να είναι και ευθύνη για συλλογική δράση και αντίδραση».
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «οι πειραματισμοί, οι ευσεβοποθισμοί και οι αυτοσχεδιασμοί των τελευταίων χρόνων δεν μπόρεσαν να κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία, ούτε οι γενναιόδωρες προσφορές και παραχωρήσεις της δικής μας πλευράς κατόρθωσαν να ανοίξουν το δρόμο για τη δίκαιη λύση που κάποιοι ευαγγελίσθηκαν και η δίκαιη λύση παρέμεινε κενό σύνθημα με την αποτελμάτωση να παραμένει γεγονός, ένα γεγονός που πρέπει οπωσδήποτε να ανατραπεί με ορθούς σχεδιασμούς, με λογικές και πρακτικές προσεγγίσεις και με πλήρη αξιοποίηση ευκαιριών και δυνατοτήτων».
Καταλήγοντας, και αναφερόμενος στους πεσόντες κατά την τ/κ ανταρσία του 1963, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «δεν έχει νόημα η απλή θύμηση αν δεν συνοδεύεται από την συναίσθηση, την ανάληψη και την εκπλήρωση του χρέους προς τους ήρωες και μάρτυρες των αγώνων μας, προς την ίδια την πατρίδα μας, την πατρίδα του χθες, του σήμερα, του αύριο» ενώ έκανε λόγο «για ματωμένα Χριστούγεννα του 1963 που προλόγισαν μακάβρια την τραγωδία του 1974, όταν η τότε Πράσινη Γραμμή αντικαταστάθηκε από την δραματικότερη σε μήκος και οδύνη, Γραμμή Αττίλα».
Μετά την ομιλία του Νίκου Αναστασιάδη οι παρευρισκόμενοι στο μνημόσυνο βγήκαν στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, όπου και το Μνημείο Ηρώων της τ/κ ανταρσίας του 1974, στο οποίο μετέφεραν φλόγα από τα Φυλακισμένα Μνήματα, δρομείς του Σωματείου «Περικλής Δημητρίου».
Ακολούθησε προσκλητήριο αγνοουμένων και πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, τον Πρέσβη της Ελλάδας Βασίλειο Παπαϊωάννου, εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, καθώς και από την λοιπή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και οργανωμένα σύνολα. Στην εκδήλωση τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή ενώ ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.
Στεφάνου: Αποκρύπτει την ευθύνη των τραπεζών
Σε δηλώσεις του προς απάντηση του κ. Αναστασιάδη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Αναστασιάδης με αοριστίες και γενικές αναφορές προσπάθησε ξανά να αποκρύψει την πραγματική φύση των προβλημάτων που οδήγησαν την Κύπρο στο Μηχανισμό και το Μνημόνιο».
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, «για τα προβλήματα αυτά, οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, οι Ευρωπαίοι θεσμικοί ηγέτες και οι Οίκοι Αξιολόγησης του υπενθυμίζουν ότι, η Κύπρος έπεσε θύμα των αποφάσεων Διοικήσεων τραπεζών και της πλημμελούς εποπτείας, γεγονός που προκάλεσε την απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα προβλήματα, τότε η Κύπρος δεν θα είχε ανάγκη κανενός Μηχανισμού».
Ανέφερε ότι «η μη ορθή διάγνωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε ορθή θεραπεία και ο κ. Αναστασιάδης είτε δεν γνωρίζει την πραγματικότητα είτε δεν λέει την αλήθεια».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Αναστασιάδη ότι το επίδομα για τους πολιτικούς πρόσφυγες στη Γερμανία ανέρχεται στα 136 ευρώ μηνιαίως, ενώ στην Κύπρο πολύ περισσότερα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «και εδώ δεν λέει την αλήθεια ο κ. Αναστασιάδης», προσθέτοντας ότι «έχουν προσαρμοστεί οι πολιτικές εδώ και καιρό με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες και ό,τι γίνεται, γίνεται πρώτα από όλα σε αυτούς που έχουν το δικαίωμα να παίρνουν και δίνεται ό,τι προβλέπουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες. Αυτό και μόνο» και «τίποτα περισσότερο», πρόσθεσε.
«Μάλιστα, η Κυβέρνηση έχει κάνει και διορθώσεις από προηγούμενα προβλήματα που είχαμε είτε με τη μεγάλη διάρκεια αναμονής για τους αιτητές ασύλου είτε με την καλύτερη περιφρούρηση των συνόρων και των θαλασσών μας, με την οποία μειώσαμε πάρα πολύ την έλευση λαθρομεταναστών και έχουμε προσαρμόσει με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα τη μεταναστευτική μας πολιτική», σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου.
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρείες σε σχέση με το Μαρί, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που χειρίζεται η ΑΗΚ, η οποία είναι σε διαβούλευση με τις ασφαλιστικές εταιρείες» και παρέπεμψε στην ΑΗΚ για το θέμα.
Ανταπάντηση Επιτελείου Αναστασιάδη
«Η Κύπρος αντιμετωπίζει δημοσιονομικά προβλήματα που παρέμειναν άλυτα σε ώρες οικονομικής κρίσης επειδή η Κυβέρνηση της χώρας απέτυχε να διαγνώσει το πρόβλημα και δεν συναισθάνθηκε την ευθύνη της να λάβει έγκαιρα και ανώδυνα μέτρα», αναφέρει σε ανακοίνωση το επιτελείου του υποψήφιου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, σε απάντηση σημερινών δηλώσεων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου.
«Η Κύπρος, που μόλις πριν από ελάχιστα χρόνια απολάμβανε τους καρπούς του οικονομικού θαύματος που κατάφερε μέσα από τις στάχτες της τουρκικής εισβολής και μόλις πριν από πέντε χρόνια εντασσόταν στην Ευρωζώνη σαν ο καλύτερος μαθητής με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, σήμερα βρίσκεται στο Μηχανισμό Στήριξης και το Μνημόνιο, προκειμένου να αποτρέψει την οικονομική χρεοκοπία και την κατάρρευση του κράτους», αναφέρει το επιτελείο Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι «ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιμένει να υποστηρίζει ότι γι’ αυτό ευθύνονται άλλοι και καθόλου η Κυβέρνηση».
Αναφέροντας ότι «οι διοικήσεις των τραπεζών και οι εποπτικές αρχές ευθύνονται», το επιτελείο Αναστασιάδη διερωτάται κατά πόσον «τα τελευταία πέντε χρόνια, που από το πλεόνασμα φτάσαμε στη χρεοκοπία, δεν υπήρχε Κυβέρνηση, δεν υπήρχε Πρόεδρος της Δημοκρατίας» και «δεν υπήρχε Υπουργός Οικονομικών».
«Θα συμφωνήσουμε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ότι η μη ορθή διάγνωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε ορθή θεραπεία», αναφέρει και προσθέτει ότι «δεν είναι τυχαίο που η Κυβέρνηση του κ. Χριστόφια μηχανεύτηκε τα πάντα προκειμένου να αποφύγει την ορθή θεραπεία και τις ευθύνες της».
Αναφέρει επίσης ότι «για την ορθή διάγνωση δεν απαιτείται μονάχα υπευθυνότητα, αλλά ικανότητα, αποφασιστικότητα και βούληση μακράν ιδεοληψιών και κομματικών συμπλεγμάτων».
Το επιτελείο Αναστασιάδη αναφέρει ότι «η Κύπρος βρέθηκε εκτός των αγορών από τον Μάιο του 2011, πολύ πριν το κούρεμα του ελληνικού χρέους, προτού εμφανιστεί το πρόβλημα των κυπριακών τραπεζών», ενώ διερωτάται γιατί «η Κύπρος βρίσκεται υπό χρεοκοπία και σήμερα, ακόμα, που το κράτος δεν έχει διαθέσει ακόμα ούτε ένα σεντ για τις τράπεζες».
«Γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει να πληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, τους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων και τις συντάξεις και υποχρεώνεται να στραγγίσει όλα τα ταμεία των ημικρατικών οργανισμών και των κοινωνικών ταμείων των εργαζομένων», διερωτάται τέλος το επιτελείο Αναστασιάδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου