Χιλιάδες τα θύματα από αξιόγραφα τραπεζών

Καταγγελίες και συζήτηση στην Επιτροπή Θεμών.- το πρόβλημα εξετάζει και η Κεντρική Τράπεζα.-

Υποθέσεις εις βάρος των Τραπεζών, οι οποίες παραπέμπουν στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, συζητά η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Θύματα χιλιάδες καταθέτες, πολλοί από τους οποίους είναι συνταξιούχοι κατέθεσαν το εφάπαξ ή το ταμείο προνοίας τους.


Τα αξιόγραφα τα οποία αγόρασαν ανυποψίαστοι καταθέτες, με την διαβεβαίωση ότι δεν περιείχαν κανένα επενδυτικό κίνδυνο, κι ότι θα εξασφάλιζαν τόκο 7%. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι όχι ότι μόνο δεν εξασφάλιζαν τόκο, αλλά υπήρχε και η ρήτρα για μετατροπή τους σε μετοχές, κάτι που επιχείρησαν να υλοποιήσουν το τελευταίο διάστημα οι Τράπεζες.

Στη συνεδρία επισημάνθηκε ότι τα επιτόκια, που αγγίζουν το όριο της τοκογλυφίας, τα οποία χρεώνουν οι Τράπεζες στις περιπτώσεις επιχειρηματιών ή ατόμων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Για παράδειγμα κάποιος που συνήψε δάνειο ενός εκατομμυρίου για να το αποπληρώσει σε 20 χρόνια, λόγω καθυστέρησης στην αποπληρωμή δόσεων, οι Τράπεζες συνάπτουν νέο δάνειο 1,1 εκ. ευρώ, με υψηλότερο επιτόκιο και με επιπλέον έξοδα για μελέτη δανείου.

Επίσης οι τράπεζες επιβάλλουν μέμο στις περιουσίες πελατών τους, δεσμεύοντας ολόκληρες τις περιουσίες αυτών που συνάπτουν δάνεια και όχι για το ποσό που αντιστοιχεί στα δάνεια. Με αποτέλεσμα σε περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής των δόσεων να ξεπουλούν όλες τις περιουσίες τους.

Επιπρόθετα οι τόκοι υπερημερίας, που επιβάλλονται για καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δανείων, το ύψος των οποίων καθιστά την Κύπρο, τη χώρα με τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι οι Τράπεζες επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην επόμενη συνεδρία, την ερχόμενη Δευτέρα και προειδοποίησε για ανάλογη καταστροφή με εκείνη του χρηματιστηρίου.

Κάλεσε τους επενδυτές σε αξιόγραφα, να μην υπογράψουν κανένα έντυπο για το προφίλ του επενδυτή, με μεταχρονολογημένη ημερομηνία.

Ο βουλευτής Αντρέας Κυπριανού δήλωσε ότι στην επόμενη συνεδρία θα κληθεί και ο Γενικός Εισαγγελέας, αφού διερευνάται και το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών στους συμβούλους των Τραπεζών, οι οποίοι είτε δεν εξήγησαν σωστά τις πρόνοιες των αξιόγραφων, είτε παρέλειψαν να επισημαίνουν τους κινδύνους.

Ο κ Κυπριανού υπογράμμισε ότι οι δύο μεγάλες τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή εξέδωσαν αξιόγραφα από το Μάιο του 2011.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας προειδοποίησε ότι κινδυνεύει και το αρχικό κεφάλαιο και διερωτήθηκε γιατί δεν έλαβαν μέτρα οι εποπτικές αρχές που είχαν υποχρέωση να ασκούν έλεγχο. Θα εξεταστεί είπε το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών γι αυτή την αμέλεια.

Το θέμα των αξιογράφων διερευνά και η Κεντρική Τράπεζα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

στην ελλάδα έχουμε ήδη συναντηθεί πολλοί και ετοιμάζουμε ομαδικη κινηση.κανείς δεν μπορεί να παίζει με τους κόπους μιας ζωής.697 933 99 99