Προβληματισμοί με αφορμή την 8η επέτειο του Δημοψηφίσματος.-
Εκτροπή από τη γραμμή που χάραξε ο Κυπριακός Ελληνισμός με το «όχι» στο Σχέδιο Ανάν, βλέπουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με ανακοινώσεις τους για την όγδοη επέτειο του Δημοψηφίσματος.
Οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004,τότε που ο κυπριακός ελληνισμός, πήρε την τύχη του στα χέρια του και απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία, το σχέδιο λύσης του τότε ΓΓ των Η.Ε, Κόφι Ανάν. Οκτώ χρόνια από την ύψιστη πράξη ευθύνης του κυπριακού ελληνισμού, ο οποίος υπερέβη των κομματικών ηγεσιών και στεγανών, σφραγίζοντας ανεξίτηλα το πολιτικό σκηνικό.
Το σχέδιο Αναν καταψήφισε το 76% του κυπριακού ελληνισμού, ενώ υπέρ του σχεδίου ψήφισε το υπόλοιπο 24%.
Με αφορμή την επέτειο του δημοψηφίσματος ο πρόεδρος του Δημοκρατικού συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, με δηλώσεις του καυτηρίασε την επαναφορά όπως είπε προτάσεων που απερρίφθησαν από την συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού.
Δίκαια ο κυπριακός λαός απέρριψε το σχέδιο Ανάν επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, έκανε από πλευράς του λόγο για νέες εκτροπές και λάθη της ε/κ πλευράς.
Στην αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας να αξιοποιήσει την ετυμηγορία του 76% στάθηκε και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Κούλης Μαυρονικόλας.
Άλλες οι βουλές του λαού και άλλες της πολιτικής του ηγεσίας, υπέδειξε και ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κόμματος Στέλιος Αμερικάνος.
Κέντρο Μελετών Τ.Π.
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το Κέντρο Μελετών Τάσσου Παπαδόπουλου, στην οποία αναφέρει ότι το 2004 ο ελληνισμός της Κύπρου δεν απέρριψε τη λύση, αλλά το συγκεκριμένο Σχέδιο και αποφάσισε να συνεχίσει τον αγώνα για μια λύση που να αποκαθιστά την ενότητα και ακεραιότητα της πατρίδας και του λαού μας.
Το σχέδιο απορρίφθηκε με ποσοστό 76 τοις εκατόν. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι το παλλαϊκό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα υπήρξε η κορυφαία εκδήλωση πολιτικής και εθνικής αξιοπρέπειας.
Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, δήλωσε πως με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν διασώθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, που αποτελεί και σήμερα το βάθρο του αγώνα μας για Ελευθερία και Δικαιοσύνη.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Στέλιος Αμερικάνος, χαρακτήρισε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ως λαϊκή εντολή για απελευθέρωση και η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, ως μήνυμα του λαού για μια πιο διεκδικητική πολιτική.
Ανακοίνωση ΔΗΣΥ
Συμπληρώνονται 8 χρόνια από την ημέρα που οι ελληνοκύπριοι απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο Ανάν. Με την απόφαση τους αυτή, οι ελληνοκύπριοι δεν απέρριψαν τη λύση του Κυπριακού αλλά ένα σχέδιο που δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες και δεν απαντούσε στις ανησυχίες τους. Παράλληλα απαίτησαν να αξιοποιήσουμε το καθεστώς μας ως Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διεκδικήσουμε μια πιο δίκαιη και πιο λειτουργική λύση.
Οκτώ χρόνια μετά παρακολουθούμε την Τουρκική αδιαλλαξία να παραμένει άκαμπτη και τη διεθνή κοινότητα να παρουσιάζει κόπωση και αδιαφορία. Οι προσδοκίες του κυπριακού Ελληνισμού αντί να ενισχύονται εξανεμίζονται.
Αυτή την κρίσιμη για τον κυπριακό ελληνισμό ώρα, επιβάλλεται η συλλογική διαχείριση της εθνικής μας υπόθεσης, ο επαναπροσδιορισμός της εξωτερικής μας πολιτικής και η αλλαγή της διαπραγματευτικής μας τακτικής. Αυτό υπαγορεύει η συμμετοχή μας στην Ε.Ε και τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή μας. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα επανακτήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια λύση η οποία θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις επιδιώξεις και προσδοκίες των συμπατριωτών μας.
Καρογιάν : Το σχέδιο Ανάν να παραμείνει στο παρελθόν
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε σήμερα ότι η 24η Απριλίου 2004 καταγράφηκε στην πρόσφατη κυπριακή ιστορία ως η κορυφαία στιγμή παλλαϊκής υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαίων και των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού.
Σε δηλώσεις στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ, είπε πως ''το παλλαϊκό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν υπήρξε επίσης κορυφαία εκδήλωση πολιτικής και εθνικής αξιοπρέπειας''.
Όταν ο κυπριακός ελληνισμός απέρριπτε με το συντριπτικό 76% το απαράδεκτο σχέδιο Ανάν, ανέφερε, κατέγραφε την άρνηση του να αποδεχθεί μια κακή λύση του κυπριακού προβλήματος.
''Και υπενθύμιζε στη διεθνή κοινότητα ότι επιθυμεί και επιδιώκει μια δίκαιη, έντιμη, λειτουργική και βιώσιμη λύση. Μια λύση αρχών. Μια λύση που να θέτει τέρμα στη στρατιωτική κατοχή και τον εποικισμό, να απελευθερώνει και να επανενώνει την Κύπρο και να επανενώνει επίσης το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς'', πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι οκτώ χρόνια μετά το παλλαϊκό και ιστορικό ΟΧΙ του κυπριακού ελληνισμού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, το κυπριακό πρόβλημα εξωθείται σε περαιτέρω εκτροπή από τις αρχές του δικαίου και της δημοκρατίας που πρέπει να διέπουν τη λύση του.
Την τελευταία περίοδο, αναφέρει, η τουρκική αδιαλλαξία και αλαζονεία κορυφώνονται κι αμετάθετος στόχος της Άγκυρας παραμένει μια λύση δυο κρατών, μια συνομοσπονδία στην οποία η Άγκυρα θα έχει μονίμως το πάνω χέρι.
Δυστυχώς, συνεχίζει ο κ. Καρογιάν, οι ιθύνοντες των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις με αποφασιστικότητα και στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών που διευκολύνουν ουσιαστικά τους τουρκικούς σχεδιασμούς με αποτέλεσμα η Τουρκία να αποενοχοποιείται συνεχώς.
Δυστυχώς, επίσης, πρόσθεσε, λανθασμένοι χειρισμοί της δικής μας πλευράς έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω εκτροπή του κυπριακού προβλήματος από την ορθή πορεία.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, ανέφερε, τονίζει για ακόμα μια φορά την ανάγκη επανατοποθέτησης του Κυπριακού στις ορθές του διαστάσεις ως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και καταπάτησης των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επαναλαμβάνει την πρόταση του για συστράτευση προς διεκδίκηση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας με βάση μια νέα διεκδικητική στρατηγική και τακτική.
Παράλληλα τονίζει, είπε, την ανάγκη όπως η παλλαϊκή εντολή του κυπριακού ελληνισμού της 24ης Απριλίου 2004 γίνει απόλυτα σεβαστή από όλους.
''Πρέπει το σχέδιο Ανάν να παραμείνει στο παρελθόν. Αυτή ήταν η απόφαση του κυπριακού ελληνισμού. Κατά συνέπεια, ούτε στο σύνολο του, ούτε αποσπασματικά πρέπει να επαναφέρεται το σχέδιο Ανάν στις εκάστοτε διαδικασίες αναζήτησης λύσης του κυπριακού'', πρόσθεσε.
Σήμερα, ανέφερε, οκτώ χρόνια μετά το παλλαϊκό και ιστορικό ΟΧΙ του κυπριακού ελληνισμού στο σχέδιο Ανάν, το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί καθήκον να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, που με τη σθεναρή στάση του υπερασπίστηκε τα δίκαια και τα δικαιώματα του κυπριακού λαού και την Κυπριακή Δημοκρατία και με αίσθημα εθνικής και ιστορικής ευθύνης κάλεσε τον κυπριακό λαό να απορρίψει το απαράδεκτο σχέδιο.
ΕΔΕΚ: Διασώθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία
Ο κυπριακός Ελληνισμός, με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, όπως δήλωσε ο Γραμματέας του ΚΣ ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία, που αποτελεί και σήμερα το βάθρο του αγώνα μας για Ελευθερία και Δικαιοσύνη.
''Σήμερα, που επιχειρείται μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων η νεκρανάσταση του σχεδίου Ανάν'', είπε ο κ. Παπαδάκης σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη Λευκωσία, ''ο λαός μας επαναλαμβάνει και πάλιν την απάντηση του 2004, επιμένοντας σε λύση δημοκρατική, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, στηριγμένη στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου''.
''Το ΚΣ ΕΔΕΚ'', είπε ο κ. Παπαδάκης, ''τιμά την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού Ελληνισμού στο ιστορικό δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004''.
''Ο κυπριακός Ελληνισμός, με την απόφασή του να απορρίψει ένα άδικο και ετεροβαρές σχέδιο λύσης του Κυπριακού'', συνέχισε ο Γραμματέας της ΕΔΕΚ, ''οριοθέτησε ταυτόχρονα και τις αρχές που πρέπει να διέπουν μία λύση, προκειμένου να είναι αποδεκτή''.
Οπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, η λύση αυτή πρέπει να διέπεται από πρόνοιες για ''αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960''.
ΕΥΡΩΚΟ: Ήταν λαϊκή εντολή για απελευθέρωση
«Η λαϊκή εντολή δεν ήταν διαπραγμάτευση του Σχεδίου Ανάν, δεν ήταν βελτίωση του Σχεδίου Ανάν, η λαϊκή εντολή ήταν απελευθέρωση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κόμματος Στέλιος Αμερικάνος, σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης οκτώ χρόνων από το δημοψήφισμα της 24η Απριλίου 2004.
Μιλώντας στα γραφεία του ΕΥΡΩΚΟ κ. Αμερικάνος είπε πως το 2004, για πρώτη φορά ο λαός κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσον η προτεινόμενη λύση ήταν συμφέρουσα, ήταν αποδεκτή, ήταν αυτό το οποίο επιδίωκε για τόσα χρόνια. Οκτώ χρόνια πριν ο κυπριακός λαός με ένα 76% απέρριψε το Σχέδιο Ανάν και απαίτησε την επαναδιαπραγμάτευση του Κυπριακού στη βάση της απελευθέρωσης», είπε.
Ο κ. Αμερικάνος εξέφρασε λύπη γιατί σήμερα, όπως είπε, «διαπιστώνουμε ότι αντί η πολιτική ηγεσία να υλοποιήσει το όχι του κυπριακού λαού, συνεχίζει να προσπαθεί να τσιμεντώσει το ναι. Αυτή όμως δεν ήταν η εντολή του κυπριακού λαού», είπε και πρόσθεσε πως «ο κυπριακός λαός θέλει ένα κράτος το οποίο θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο θα είναι Ευρωπαϊκό και το οποίο θα διασφαλίζει τη μακραίωνη ελληνική του ιστορία στους τόπους των πατέρων του».
Το ΕΥΡΩΚΟ, ανέφερε ο κ. Αμερικάνος, «θα συνεχίζει με σταθερότητα να υπενθυμίζει σε όλους. Η λαϊκή εντολή δεν ήταν διαπραγμάτευση του Σχεδίου Ανάν, δεν ήταν βελτίωση του Σχεδίου Ανάν, η λαϊκή εντολή ήταν απελευθέρωση. Απελευθέρωση και μια λύση η οποία θα στηρίζεται στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο και προς αυτή τη κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε», κατέληξε.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Λαϊκή εντολή προς την εκάστοτε Κυπριακή ηγεσία για μια πιο διεκδικητική πολιτική θεωρεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου.
Οκτώ χρόνια μετά ο Κυπριακός Ελληνισμός βρίσκεται και πάλι ενώπιον νέων σκληρών διλλημάτων. Πρόνοιες του απορριφθέντος σχεδίου επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα και οι σύμμαχοι της φλερτάρουν με την επαναφορά του, ενώ κύκλοι της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών οραματίζονται κάποιο νέο Μπούρκενστοκ.
Εκτροπή από τη γραμμή που χάραξε ο Κυπριακός Ελληνισμός με το «όχι» στο Σχέδιο Ανάν, βλέπουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με ανακοινώσεις τους για την όγδοη επέτειο του Δημοψηφίσματος.
Οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004,τότε που ο κυπριακός ελληνισμός, πήρε την τύχη του στα χέρια του και απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία, το σχέδιο λύσης του τότε ΓΓ των Η.Ε, Κόφι Ανάν. Οκτώ χρόνια από την ύψιστη πράξη ευθύνης του κυπριακού ελληνισμού, ο οποίος υπερέβη των κομματικών ηγεσιών και στεγανών, σφραγίζοντας ανεξίτηλα το πολιτικό σκηνικό.
Το σχέδιο Αναν καταψήφισε το 76% του κυπριακού ελληνισμού, ενώ υπέρ του σχεδίου ψήφισε το υπόλοιπο 24%.
Με αφορμή την επέτειο του δημοψηφίσματος ο πρόεδρος του Δημοκρατικού συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, με δηλώσεις του καυτηρίασε την επαναφορά όπως είπε προτάσεων που απερρίφθησαν από την συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού.
Δίκαια ο κυπριακός λαός απέρριψε το σχέδιο Ανάν επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, έκανε από πλευράς του λόγο για νέες εκτροπές και λάθη της ε/κ πλευράς.
Στην αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας να αξιοποιήσει την ετυμηγορία του 76% στάθηκε και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Κούλης Μαυρονικόλας.
Άλλες οι βουλές του λαού και άλλες της πολιτικής του ηγεσίας, υπέδειξε και ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κόμματος Στέλιος Αμερικάνος.
Κέντρο Μελετών Τ.Π.
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το Κέντρο Μελετών Τάσσου Παπαδόπουλου, στην οποία αναφέρει ότι το 2004 ο ελληνισμός της Κύπρου δεν απέρριψε τη λύση, αλλά το συγκεκριμένο Σχέδιο και αποφάσισε να συνεχίσει τον αγώνα για μια λύση που να αποκαθιστά την ενότητα και ακεραιότητα της πατρίδας και του λαού μας.
Το σχέδιο απορρίφθηκε με ποσοστό 76 τοις εκατόν. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι το παλλαϊκό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα υπήρξε η κορυφαία εκδήλωση πολιτικής και εθνικής αξιοπρέπειας.
Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, δήλωσε πως με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν διασώθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, που αποτελεί και σήμερα το βάθρο του αγώνα μας για Ελευθερία και Δικαιοσύνη.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Στέλιος Αμερικάνος, χαρακτήρισε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ως λαϊκή εντολή για απελευθέρωση και η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, ως μήνυμα του λαού για μια πιο διεκδικητική πολιτική.
Ανακοίνωση ΔΗΣΥ
Συμπληρώνονται 8 χρόνια από την ημέρα που οι ελληνοκύπριοι απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο Ανάν. Με την απόφαση τους αυτή, οι ελληνοκύπριοι δεν απέρριψαν τη λύση του Κυπριακού αλλά ένα σχέδιο που δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες και δεν απαντούσε στις ανησυχίες τους. Παράλληλα απαίτησαν να αξιοποιήσουμε το καθεστώς μας ως Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διεκδικήσουμε μια πιο δίκαιη και πιο λειτουργική λύση.
Οκτώ χρόνια μετά παρακολουθούμε την Τουρκική αδιαλλαξία να παραμένει άκαμπτη και τη διεθνή κοινότητα να παρουσιάζει κόπωση και αδιαφορία. Οι προσδοκίες του κυπριακού Ελληνισμού αντί να ενισχύονται εξανεμίζονται.
Αυτή την κρίσιμη για τον κυπριακό ελληνισμό ώρα, επιβάλλεται η συλλογική διαχείριση της εθνικής μας υπόθεσης, ο επαναπροσδιορισμός της εξωτερικής μας πολιτικής και η αλλαγή της διαπραγματευτικής μας τακτικής. Αυτό υπαγορεύει η συμμετοχή μας στην Ε.Ε και τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή μας. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα επανακτήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια λύση η οποία θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις επιδιώξεις και προσδοκίες των συμπατριωτών μας.
Καρογιάν : Το σχέδιο Ανάν να παραμείνει στο παρελθόν
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε σήμερα ότι η 24η Απριλίου 2004 καταγράφηκε στην πρόσφατη κυπριακή ιστορία ως η κορυφαία στιγμή παλλαϊκής υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαίων και των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού.
Σε δηλώσεις στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ, είπε πως ''το παλλαϊκό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν υπήρξε επίσης κορυφαία εκδήλωση πολιτικής και εθνικής αξιοπρέπειας''.
Όταν ο κυπριακός ελληνισμός απέρριπτε με το συντριπτικό 76% το απαράδεκτο σχέδιο Ανάν, ανέφερε, κατέγραφε την άρνηση του να αποδεχθεί μια κακή λύση του κυπριακού προβλήματος.
''Και υπενθύμιζε στη διεθνή κοινότητα ότι επιθυμεί και επιδιώκει μια δίκαιη, έντιμη, λειτουργική και βιώσιμη λύση. Μια λύση αρχών. Μια λύση που να θέτει τέρμα στη στρατιωτική κατοχή και τον εποικισμό, να απελευθερώνει και να επανενώνει την Κύπρο και να επανενώνει επίσης το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς'', πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι οκτώ χρόνια μετά το παλλαϊκό και ιστορικό ΟΧΙ του κυπριακού ελληνισμού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, το κυπριακό πρόβλημα εξωθείται σε περαιτέρω εκτροπή από τις αρχές του δικαίου και της δημοκρατίας που πρέπει να διέπουν τη λύση του.
Την τελευταία περίοδο, αναφέρει, η τουρκική αδιαλλαξία και αλαζονεία κορυφώνονται κι αμετάθετος στόχος της Άγκυρας παραμένει μια λύση δυο κρατών, μια συνομοσπονδία στην οποία η Άγκυρα θα έχει μονίμως το πάνω χέρι.
Δυστυχώς, συνεχίζει ο κ. Καρογιάν, οι ιθύνοντες των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις με αποφασιστικότητα και στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών που διευκολύνουν ουσιαστικά τους τουρκικούς σχεδιασμούς με αποτέλεσμα η Τουρκία να αποενοχοποιείται συνεχώς.
Δυστυχώς, επίσης, πρόσθεσε, λανθασμένοι χειρισμοί της δικής μας πλευράς έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω εκτροπή του κυπριακού προβλήματος από την ορθή πορεία.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, ανέφερε, τονίζει για ακόμα μια φορά την ανάγκη επανατοποθέτησης του Κυπριακού στις ορθές του διαστάσεις ως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και καταπάτησης των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επαναλαμβάνει την πρόταση του για συστράτευση προς διεκδίκηση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας με βάση μια νέα διεκδικητική στρατηγική και τακτική.
Παράλληλα τονίζει, είπε, την ανάγκη όπως η παλλαϊκή εντολή του κυπριακού ελληνισμού της 24ης Απριλίου 2004 γίνει απόλυτα σεβαστή από όλους.
''Πρέπει το σχέδιο Ανάν να παραμείνει στο παρελθόν. Αυτή ήταν η απόφαση του κυπριακού ελληνισμού. Κατά συνέπεια, ούτε στο σύνολο του, ούτε αποσπασματικά πρέπει να επαναφέρεται το σχέδιο Ανάν στις εκάστοτε διαδικασίες αναζήτησης λύσης του κυπριακού'', πρόσθεσε.
Σήμερα, ανέφερε, οκτώ χρόνια μετά το παλλαϊκό και ιστορικό ΟΧΙ του κυπριακού ελληνισμού στο σχέδιο Ανάν, το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί καθήκον να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, που με τη σθεναρή στάση του υπερασπίστηκε τα δίκαια και τα δικαιώματα του κυπριακού λαού και την Κυπριακή Δημοκρατία και με αίσθημα εθνικής και ιστορικής ευθύνης κάλεσε τον κυπριακό λαό να απορρίψει το απαράδεκτο σχέδιο.
ΕΔΕΚ: Διασώθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία
Ο κυπριακός Ελληνισμός, με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, όπως δήλωσε ο Γραμματέας του ΚΣ ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία, που αποτελεί και σήμερα το βάθρο του αγώνα μας για Ελευθερία και Δικαιοσύνη.
''Σήμερα, που επιχειρείται μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων η νεκρανάσταση του σχεδίου Ανάν'', είπε ο κ. Παπαδάκης σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη Λευκωσία, ''ο λαός μας επαναλαμβάνει και πάλιν την απάντηση του 2004, επιμένοντας σε λύση δημοκρατική, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, στηριγμένη στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου''.
''Το ΚΣ ΕΔΕΚ'', είπε ο κ. Παπαδάκης, ''τιμά την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού Ελληνισμού στο ιστορικό δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004''.
''Ο κυπριακός Ελληνισμός, με την απόφασή του να απορρίψει ένα άδικο και ετεροβαρές σχέδιο λύσης του Κυπριακού'', συνέχισε ο Γραμματέας της ΕΔΕΚ, ''οριοθέτησε ταυτόχρονα και τις αρχές που πρέπει να διέπουν μία λύση, προκειμένου να είναι αποδεκτή''.
Οπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, η λύση αυτή πρέπει να διέπεται από πρόνοιες για ''αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960''.
ΕΥΡΩΚΟ: Ήταν λαϊκή εντολή για απελευθέρωση
«Η λαϊκή εντολή δεν ήταν διαπραγμάτευση του Σχεδίου Ανάν, δεν ήταν βελτίωση του Σχεδίου Ανάν, η λαϊκή εντολή ήταν απελευθέρωση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κόμματος Στέλιος Αμερικάνος, σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης οκτώ χρόνων από το δημοψήφισμα της 24η Απριλίου 2004.
Μιλώντας στα γραφεία του ΕΥΡΩΚΟ κ. Αμερικάνος είπε πως το 2004, για πρώτη φορά ο λαός κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσον η προτεινόμενη λύση ήταν συμφέρουσα, ήταν αποδεκτή, ήταν αυτό το οποίο επιδίωκε για τόσα χρόνια. Οκτώ χρόνια πριν ο κυπριακός λαός με ένα 76% απέρριψε το Σχέδιο Ανάν και απαίτησε την επαναδιαπραγμάτευση του Κυπριακού στη βάση της απελευθέρωσης», είπε.
Ο κ. Αμερικάνος εξέφρασε λύπη γιατί σήμερα, όπως είπε, «διαπιστώνουμε ότι αντί η πολιτική ηγεσία να υλοποιήσει το όχι του κυπριακού λαού, συνεχίζει να προσπαθεί να τσιμεντώσει το ναι. Αυτή όμως δεν ήταν η εντολή του κυπριακού λαού», είπε και πρόσθεσε πως «ο κυπριακός λαός θέλει ένα κράτος το οποίο θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο θα είναι Ευρωπαϊκό και το οποίο θα διασφαλίζει τη μακραίωνη ελληνική του ιστορία στους τόπους των πατέρων του».
Το ΕΥΡΩΚΟ, ανέφερε ο κ. Αμερικάνος, «θα συνεχίζει με σταθερότητα να υπενθυμίζει σε όλους. Η λαϊκή εντολή δεν ήταν διαπραγμάτευση του Σχεδίου Ανάν, δεν ήταν βελτίωση του Σχεδίου Ανάν, η λαϊκή εντολή ήταν απελευθέρωση. Απελευθέρωση και μια λύση η οποία θα στηρίζεται στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο και προς αυτή τη κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε», κατέληξε.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Λαϊκή εντολή προς την εκάστοτε Κυπριακή ηγεσία για μια πιο διεκδικητική πολιτική θεωρεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου.
Οκτώ χρόνια μετά ο Κυπριακός Ελληνισμός βρίσκεται και πάλι ενώπιον νέων σκληρών διλλημάτων. Πρόνοιες του απορριφθέντος σχεδίου επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα και οι σύμμαχοι της φλερτάρουν με την επαναφορά του, ενώ κύκλοι της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών οραματίζονται κάποιο νέο Μπούρκενστοκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου