Σάλος με αφορμή τη δίωξη των Υπουργών για το Μαρί

«Εφόσον διώκονται οι υπουργοί, γιατί όχι και Πρόεδρος»

Η ποινική δίωξη των τέως υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας για την φονική έκρηξη στο Μαρί συνεχίζει να προκαλεί σχόλια του πολιτικού κόσμου, με κύριο στοιχείο την ποινικοποίηση της πολιτικής, αλλά και  ερωτήματα σχετικά με τη θέση των ανακριτικών αρχών και του Γενικού Εισαγγελέα στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

ΔΗΣΥ: Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου είπε ότι το γεγονός ότι δυο πρώην υπουργοί κατηγορούνται ενώπιον του δικαστηρίου για τα τραγικά συμβάντα στο Μαρί με αναγκάζουν να διερωτηθώ για πολλοστή φορά, ποια είναι η ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας;

«Εκτός από τις πολιτικές του ευθύνες, διερωτώμαι εάν έχουν διερευνηθεί τυχών ποινικές ευθύνες του Πρόεδρου της Δημοκρατίας; Και εάν οι ευθύνες αυτές δεν έχουν διερευνηθεί γιατί καλύπτονται από τη Συνταγματική διάταξη από την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απολαμβάνει ασυλία είναι νομίζω ότι χρήσιμο να μας ενημερώσει ο Γενικός Εισαγγελέας αν αυτοί είναι οι λόγοι.»

Όσο αφορά για το ζήτημα της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής ανέφερε τα εξής:
“Δεν μπορεί να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή του τόπου. Το γεγονός όμως ότι κάποιος είναι πολιτικός και κατηγορείται για πράξεις οι οποίες συνιστούν ποινικό αδίκημα έστω και αν αυτές συνδέονται με τη πολιτική του ιδιότητα, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και ποινικοποίηση της πολίτικης ζωής.”

ΑΚΕΛ: «Η απόφαση εγκυμονεί κινδύνους για τη μελλοντική πορεία της πολιτικής ζωής»
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε την απόφαση για τη δίωξη των δύο πρώην Υπουργών απόλυτα σεβαστή, αναφέροντας ωστόσο πως εγκυμονεί κινδύνους για τη μελλοντική πορεία της πολιτικής ζωής στον τόπο.

«Θα συμφωνήσουμε με την άποψη ότι εγκυμονεί κίνδυνο ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής», δήλωσε, για να προσθέσει ότι μπορεί οι πολιτικοί να παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις, όμως άλλοι είναι που αναλαμβάνουν την υλοποίηση τους «και θα πρέπει ακριβώς ο καθένας να κρίνεται ανάλογα με το μερίδιο των ευθυνών του».

Εξέφρασε εκ μέρους του ΑΚΕΛ λύπη για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν, αναφέροντας ωστόσο πως το ΑΚΕΛ δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε δημόσια συζήτηση για αυτά τα ζητήματα.

ΕΔΕΚ: Ευθύνες και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Σε δηλώσεις του ο Γραμματέας Γραμματέας της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, διερωτήθηκε σήμερα πώς είναι δυνατόν να έχουν ευθύνες οι Υπουργοί και ο πολιτικός του Προϊστάμενος να μην έχει;
O Δημήτρης Παπαδάκης είπε ότι η απόδοση δικαιοσύνης και η ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος του λαού, είναι για εμάς προϋπόθεση για την κάθαρση αυτής της τραγωδίας.
''Δεν επεμβαίνουμε στο έργο της δικαιοσύνης. Θα αναμένουμε την ετυμηγορία της μέσα στα πλαίσια του κράτους δικαίου'', πρόσθεσε.

''Μέχρι την ολοκλήρωση της επί δικαστηρίου διαδικασίας ισχύει ασφαλώς το τεκμήριο της αθωότητας. Υπενθυμίζουμε όμως, ότι στο πόρισμα Πολυβίου καταλογίστηκαν πρωταρχικές ευθύνες στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας'', πρόσθεσε.
''Πώς είναι δυνατόν να έχουν ευθύνες οι Υπουργοί και ο πολιτικός τους Προϊστάμενος να μην έχει;'', συμπλήρωσε.

ΕΥΡΩΚΟ: Τουλάχιστο απαράδεκτο να διώκονται μόνο οι πολιτικά υφιστάμενοι

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης για την άσκηση ποινικής δίωξης και με βάση το πόρισμα της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί, είτε έπρεπε να διωχθεί ποινικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κόμματος Δημήτρης Συλλούρης σε διάσκεψη Τύπου.

«Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να διώκονται μόνο οι πολιτικά υφιστάμενοι, ενώ ο κ. Χριστόφιας, ο πολιτικός προϊστάμενος, αυτός που έχει την πολιτική ευθύνη για τη χάραξη και την άσκηση της πολιτικής να παραμένει αλώβητος», ανέφερε ο κ. Συλλούρης σχολιάζοντας την απόφαση για την άσκηση ποινικών διώξεων κατά των δύο τέως Υπουργών και άλλων έξι ατόμων για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου.

Ο κ. Συλλούρης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών να εγγράψει θέμα λειτουργίας του δικαιακού συστήματος στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: