ΦΑ: «Μεγάλο το παιχνίδι», γι’ αυτό η Τουρκία θέλει συμμετοχή

Αποκαλυπτικές πληροφορίες από το ΓΕΣ Τουρκίας. – 15 τρις δολάρια τα αποθέματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ, με τίτλο «Μεγάλο παιχνίδι στη Μεσόγειο», το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας, προέβη σε αξιολόγηση των αποθεμάτων στη Μεσόγειο προκειμένου να αποφασιστεί η τακτική και στρατηγική της χώρας στο όλο θέμα.

Απευθυνόμενη σε ακαδημαϊκούς και ανθρώπους του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, έλαβε θετική απάντηση για το αν αξίζει να διακινδυνεύσει έναν ενδεχόμενο πόλεμο προκειμένου να «βάλει χέρι» στα αποθέματα ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την περασμένη βδομάδα οι ΗΠΑ απηύθυναν κρίσιμο ερώτημα προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για το αν σκέφτεται να επέμβει στην περιοχή, λαμβάνοντας αρνητική απάντηση.

Τα τουρκικά κρατικά έγγραφα κάνουν λόγο για τεράστια αποθέματα στα Ισραηλινά οικόπεδα Λεβαθιάν και Ταμάρ, των οποίων η αξία τους φθάνει μέχρι και 1,8 τρις δολάρια.

Γίνεται λόγος επίσης και για τα οικόπεδα μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου και Κρήτης στα οποία όπως αναφέρεται η αξία τους φτάνει στα 7τρις δολάρια και άλλα τόσα μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου..

Το γεγονός ότι η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη από την όλη υπόθεση, φαίνεται ότι «καίει» την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία βλέπει την Κύπρο και την Ελλάδα να μοιράζονται 71 χιλιάδες και 33 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία έχει 41 χιλιάδες τ.χιλιόμετρα.

Όλα τα πιο πάνω συνεπάγονται στο ότι οδηγούμαστε σε μια περίοδο που θα δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα της Τουρκίας ενώ τίθεται το ερώτημα για το κατά πόσο θα υλοποιήσει τις απειλές της.

Δηλώσεις Τούρκου Υπουργού Ενέργειας
 Εξ άλλου ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, σε δηλώσεις τοθ χθες, χαρακτήρισε πολιτική πρόκληση τις έρευνες σε περιοχές όπως οι αποκλειστικές ζώνες, που είναι υπό συζήτηση και δεν έχουν ξεκάθαρα όρια.

Είπε επίσης πως οι έρευνες της κυπριακής Δημοκρατίας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και παραβιάζουν τα δικαιώματα του ψευδοκράτους. («ΤΔΒΚ»)
“Θα προχωρήσουμε κι εμείς στην πράξη στις σεισμικές έρευνες, μετά τη συμφωνία που θα υπογράψουμε με την «ΤΔΒΚ» για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας” είπε ο κ. Γιλντίζ και ερωτηθείς για το αν τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη θα συνοδεύονται από τον τουρκικό στόλο, είπε “φυσικά θα υπάρξει συνοδεία. 'Όλα αυτά και το σχετικό χρονοδιάγραμμα θα καθοριστούν σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών”.

Τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως τα αποθέματα που υπάρχουν στην περιοχή της Κύπρου είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της Τουρκία για 572 χρόνια και της Ευρώπης για 30 χρόνια.
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Gia tin Kypro giati den ginete logos? Ti simainei 'tha kalipsoun tin Tourkia......'.Einai dika tis gia na tin kalipsoun? Me tin Evropi ti ginetai? Giati i Evropi afou einai kai pros ofelos tis den ta leei exo apo ta dontia sti Tourkia? Poli fovoumai oti ena allo theatro arhizei. Pote i Evropi tha mathei na ipostirizei ta meli tis horis misologa?