Χωρίς προβλήματα συνεχίζεται η γεώτρηση στην «Αφροδίτη»

Η Delek θέλει να εξαγοράσει δικαιώματα 30% από τη Noble Energy
Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η διαδικασία της γεώτρησης στο οικόπεδο «Αφροδίτη» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου για εντοπισμό υδρογονανθράκων από την αμερικανική εταιρεία Noble, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Σόλωνα Κασίνη.

Ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι η γεώτρηση έφτασε ήδη στον πυθμένα της θάλασσας, τον οποίο αναμένετο να αρχίσει να τρυπά χθες το απόγευμα.
Ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία της γεώτρησης υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε δύο με τρεις μήνες, αναλόγως των δυσκολιών που θα υπάρξουν. Πρόσθεσε ότι για την ώρα δεν διαφαίνεται ανάγκη επιπλέον γεώτρησης.

Ερωτηθείς για το πράσινο φως που δόθηκε από τις ισραηλινές Αρχές στην Delek για να εξαγοράσει από τη Noble Energy το 30% των δικαιωμάτων στο οικόπεδο «12» και κατά πόσον υπάρχει ανάλογο αίτημα ενώπιον των κυπριακών Αρχών, ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι η Noble ζήτησε κάτι τέτοιο και αξιολογείται από την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή.Όπως είπε, την άδεια αυτή την δίνει το Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εμπορίου.

Πρόσθεσε ότι ακόμα δεν υπήρξε κατάληξη, αφού αξιολογούνται η τεχνική κατάρτιση, η οικονομική κατάρτιση και η εμπειρογνωμοσύνη που έχουν.

Ο κ. Κασίνης βρίσκεται στο Λονδίνο για μια σειρά διαλέξεων στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και σε συνέδριο των Middle East and North African Countries για θέματα Μέσης Ανατολής και για τις προοπτικές εύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Όπως μεταδόθηκε από την ισραηλινή ιστοσελίδα ''Globes'', οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Delek, Αvner Oil και Gas LP και Delek Drilling LP, έχουν λάβει άδεια για να επενδύσουν στα κυπριακά έργα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι δύο εταιρείες έχουν δικαίωμα να αγοράσουν το 15% έκαστη των δικαιωμάτων στο κυπριακό τεμάχιο 12 από τη Noble Energy.

Η κυπριακή Κυβέρνηση, σύμφωνα με την ''Globes'', θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως προκειμένου οι ισραηλινές εταιρείες να εξασκήσουν αυτό το δικαίωμα.   

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Kyrie Kasini, i Noble einai Israilini or Amerikaniki or kai ta dio.Tourkoi den einai mesa?
Einai gegonos oti oi 'filoi'mas oi Palestinioi ehoun ginei komma tora me tin Tourkia gia ta petrelea/aerio? An etsi einai pes te ston proedro na ta halasei me ta filoudkia tou gia ta 'plakakia me tous tourkous' pou kanoun enantion ton simferonton tis Kyprou.Emeis oi 'malakes' kaname tosa gia avtous kai avtoi mas 'hezoun'?