Ο «Ομηρος» έβαλε μύτη στην «Αφροδίτη» και μύρισε Κυπριακό πετρέλαιο

Άρχισε η γεώτρηση και συνεχίζεται σε 24ωρη βάση, παρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές αντιδράσεις. - ΄Ομηρος και Αφροδίτη φρουρούνται από αέρα και θάλασσα.
 
Από χθες άρχισε η διαδικασία γεώτρησης στο οικόπεδο «Αφροδίτη», στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η ιστορική για την Κύπρο είδηση μεταδόθηκε από  Αμερικανικά και Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαιώθηκε  από  τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλωνα Κασίνη.

Όπως ανέφερε ο κ. Κασίνης, οι εργασίες συνεχίζονται επί 24ώρου βάσεως και προχωρούν καλά.
Το τρυπάνι θα φτάσει σε βάθος περίπου 1800 μέτρων, όπου θα διαφανεί με ασφάλεια η ποσότητα και η ποιότητα του φυσικού αερίου, που υπάρχει. Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει από 60 έως 90 ημέρες.

Υπολογίζεται ότι τα αποθέματα στο οικόπεδο 12 είναι ανάλογα του ισραηλινού Ταμάρ, το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που εντοπίστηκαν ποτέ στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Noble Energy μέχρι το 2014 θα είναι δυνατή η πλήρης εκμετάλλευσή τουφυσικού αερίου.
. Γύρω στις 11:15 χθες απογειώθηκε από το ελικοδρόμιο του νέου λιμανιού Λεμεσού το ελικόπτερο που χρησιμοποιεί η αμερικανική εταιρεία, για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την πλατφόρμα του οικοπέδου 12. Το ελικόπτερο μετέφερε αριθμό προσωπικού της εταιρείας, όπως επίσης και κλιμάκιο της ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Κύπρου, προκειμένου να έχουν κατ' ιδίαν αντίληψη σε σχέση με την παρουσία στην περιοχή τουρκικών σκαφών.

Εξάλλου σε διεθνή ύδατα κοντά στην πλατφόρμα πλέουν τουρκικά πλοία, ωστόσο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμία παρενόχληση.

Σύμφωνα με το defensenet, στον ουρανό γύρω από το γεωτρύπανο πετάνε ισραηλινά UAV, ενώ στα ανατολικά της πλατφόρμας είναι ανεπτυγμένα σκάφη του ισραηλινού Ναυτικού (κορβέτες Sa'ar 5 και περιπολικά). Στην Κύπρο η Εθνοφυλακή έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, ενώ μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης, όπου εδρεύει η ελληνική μάζα των F-16 Block 52+.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία κάλεσε πάλι χθες την κυπριακή κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις έρευνες για φυσικό αέριο που διεξάγει στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου μαζί με την εταιρεία Noble Energy, που έχει έδρα το Τέξας, και δήλωσε πως σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού μπορεί να συνοδεύσουν τουρκικά ερευνητικά σκάφη στη Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως μια σχεδιαζόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος για τον καθορισμό θαλάσσιων ορίων θα έχει αποτέλεσμα την παρουσία της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας TPAO στα ύδατα ανοικτά της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου.
"Αν η ελληνική πλευρά τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε στην κοινή γνώμη (για την έναρξη των ερευνών), θα αρχίσουμε και εμείς από την ερχόμενη εβδομάδα εργασίες βυθοσκόπησης", υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.

Την ίδια στιγμή, ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου επιμένει στην γνωστή τακτική της εκτόξευσης απειλών. Σε νέες του δηλώσεις ανέφερε ότι η επιμονή της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στις έρευνες της για φυσικό αέριο θα επηρεάσει και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Ντερβίς Ερογλου ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες γίνονται μονόπλευρα, προσθέτοντας ότι έχει ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τουρκικές θέσεις.

Ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι οι εργασίες προχωρούν γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχασε την "αξιοπιστία" του - κατά την έκφρασή του - με την έκρηξη στο Μαρί και προσπαθεί όπως υποστήριξε - με την έρευνα φυσικού αερίου να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ti tha kanoume tora? Tha pigenoume ponto ponto me to tripani? Mipos iparhoun ethelontes gia ton konisma tou tripaniou? Toso kovei o nous mas? Vgalame se dimoprasia tis vlakies mas? Den boroume na doulepsoume athoriva kai ipoula gia na petihoume ton skopo mas? I mipos gia ta panta tha prepei na kanoume panairka?