Αντικυπριακή ενέργεια του Λιβάνου με τουρκικήν υποκίνηση

Κατήγγειλε στον ΟΗΕ ότι επηρεάζεται από τη συμφωνία ΑΟΖ Κύπρου- Ισραήλ

Προβλήματα στην Κύπρο επιχειρείνα δημιουργήσει ο Λίβανος με αφορμή τη συμφωνία με το Ισραήλ για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καταγγέλλοντας την Κύπρο για παραβίαση της κυριαρχίας του μέσα από αυτή τη συμφωνία. Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης η οποία δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Κυπριανού δήλωσε ότι οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Κύπρος βασίζονται και ακολουθούν πιστά το διεθνές δίκαιο και δεν επηρεάζουν τρίτες χώρες.


Με επιστολή του στο Γ.Γ του ΟΗΕ ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Αντνάν Μανσούρ, ο οποίος, να σημειωθεί ανέλαβε καθήκοντα μόλις την περασμένη εβδομάδα με τον σχηματισμό της νέας Λιβανικής κυβέρνηση με υποστήριξη της Χιζμπολλάχ, κάνει λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας του και των οικονομικών της συμφερόντων αλλά και για απειλή της ασφάλειας στην περιοχή, με τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου, οι γεωτρήσεις που διεξάγει στην Μεσόγειο το Ισραήλ, μπορεί να παραβιάσουν τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου.

Έτσι, ο Αντναν Μανσούρ, ζητά από τον Γ.Γ του ΟΗΕ να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή κάθε σύγκρουσης που ενδέχεται να προκύψει ως αποτέλεσμα των υπεράκτιων δραστηριοτήτων του Ισραήλ.

Ωστόσο, στην επιστολή του ο Λιβάνιος Υπουργός δεν αναφέρει τη συμφωνία Κύπρου-Λιβάνου για καθορισμό της ΑΟΖ των δύο χωρών η οποία υπεγράφη μεν πολύ πριν τη συμφωνία με το Ισραήλ, η βουλή του Λιβάνου όμως δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε επικύρωσή της.

Η συμφωνία αυτή, να σημειωθεί ότι σέβεται τη χαρτογράφηση και τη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ
Παρατηρητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ενέργεια της νέας λιβανικής κυβέρνησης να έχει υποκινηθεί από την Άγκυρα, προς τον σκοπό δημιουργίας προβλημάτων στην Κύπρο.

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, απαντώντας στις καταγγελίες του Λιβάνου, δήλωσε ότι οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Κύπρος βασίζονται και ακολουθούν πιστά το διεθνές δίκαιο. Η διαφωνία του Λιβάνου, είπε, «δεν μπορεί να είναι με την Κύπρο αλλά με το Ισραήλ και τον καθορισμό των μεταξύ τους ορίων».

Ο κ. Κυπριανού τόνισε επίσης ότι «οι συμφωνίες που υπογράφουμε δεν επηρεάζουν τρίτες χώρες αλλά αντιθέτως, η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει πρόνοια για αναπροσαρμογή της οριοθέτησης, σε περίπτωση που η συμβαλλόμενη χώρα προχωρήσει σε συμφωνία με τρίτη χώρα, για αλλαγή των μεταξύ τους ζωνών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: