Η Noble πάει και για πετρέλαιο στο τεμάχιο 12 - Συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για συντονισμό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε το πρωί της Δευτέρας, αντιπροσωπεία της Noble Energy, στην παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, του υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «στη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχεδιασμοί της εταιρείας για περαιτέρω ερευνητική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα στο τεμάχιο 12.

Συζητήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα και ιδιαίτερα ο χρόνος που χρειάζεται η εταιρεία για να αναλύσει τα δεδομένα που έχει συλλέξει από την τελευταία επιβεβαιωτική γεώτρηση καθώς επίσης και από τα τρισδιάστατα σεισμικά.

Υπολογίζεται ότι μέχρι τον Απρίλιο θα είναι έτοιμη η Noble  να μπορέσει να καταδείξει πού θα γίνει η επόμενη ερευνητική γεώτρηση και να καταδείξει αν χρειάζεται και ακόμη μία επιβεβαιωτική για το κοίτασμα Αφροδίτη».

Ερωτηθείς αν η ερευνητική δραστηριότητα περιλαμβάνει και έρευνες για πετρέλαιο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «κοιτάζουμε διάφορες προοπτικές. Ναι, όντως είναι και για φυσικό αέριο και ενδεχομένως και για πετρέλαιο». Κληθείς να διευκρινίσει είπε ότι «μιλάμε για άλλο κοίτασμα πέραν του Αφροδίτη».

Σε ερώτηση αν ικανοποιούν την Κυβέρνηση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, ο κ. υπουργός είπε ότι ο Πρόεδρος έθεσε το θέμα κατά πόσο μπορεί να γίνει η νέα ερευνητική γεώτρηση ενωρίτερα, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη πλατφόρμα για να γίνει αυτό. Όπως είπε ο κ. Υπουργός θα τελειώσει η ανάλυση των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο και ο στόχος είναι να γίνει η γεώτρηση τον Οκτώβριο του 2014.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Noble Energy κ. Keith Elliot δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις αναφορικά με τις δραστηριότητες στο τεμάχιο 12.

«Συνεχίζουμε να εξερευνούμε για να βρούμε περισσότερες ευκαιρίες, συνεχίζουμε να αναλύουμε τα αποτελέσματα», είπε και πρόσθεσε ότι «η προτεραιότητα μας τώρα είναι να αξιολογήσουμε πλήρως το τεμάχιο (12)».

Ερωτηθείς αν γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης πετρελαίου, ο κ. Elliot είπε ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία να αξιολογήσουμε ποιου τύπου προοπτικές υπάρχουν στο τεμάχιο και ψάχνουμε και για πετρέλαιο και για φυσικό αέριο, αλλά κυρίως για φυσικό αέριο».

Σε ερώτηση για το ενδιαφέρον της εταιρείας να συμμετέχει στη δημιουργία τερματικού, ο κ. Elliot είπε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες και εργάζονται στενά με την Κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας συμφωνίας-πλαισίου και για την παροχή στήριξης προς την Κυβέρνηση αναφορικά με τους σχεδιασμούς της.

Κληθείς να πει αν η ποσότητα των κοιτασμάτων στο τεμάχιο 12 δικαιολογούν τη δημιουργία τερματικού, είπε ότι «πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα, αλλά εργαζόμαστε με τις ομάδες για να αναπτύξουμε επιπρόσθετες πηγές από το τεμάχιο 12 και εργαζόμαστε επίσης με άλλες κοινοπραξίες στην περιοχή». Ερωτηθείς αν περιλαμβάνεται και το Ισραήλ σε αυτές απάντησε καταφατικά.

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε  «όχι αυτή τη στιγμή. Είναι κάτι που επεξεργαζόμαστε και πρέπει να δούμε τις διάφορες παραμέτρους που θα καθορίσουν τον τρίτο γύρο, όπως είναι το πότε θα έχουμε νέες ανακαλύψεις, πότε θα μπορέσουμε να συλλέξουμε τα σεισμογραφικά δεδομένα που χρειάζονται για να είναι πιο πυκνά και να προσελκύσουμε περισσότερο ενδιαφέρον». Πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες σεισμογραφικές έρευνες.

Κληθείς να πει αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις σεισμογραφικές έρευνες, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε εντός των επόμενων ημερών, δηλαδή το πότε θα γίνουν οι σεισμογραφικές έρευνες, σύμφωνα και με τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί».


 Eνέργειες και
για Barbaros

Ενέργειες προς την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και προς την κατεύθυνση των εταιρειών ENI-KOGAS γίνονται τα τελευταία 24ωρα από τα αρμόδια Υπουργεία, σε σχέση με την παράνομη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros.

Σε δηλώσεις του από το Προεδρικό, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι ότι χρειάζεται να γίνει για αυτό το θέμα το πράττουν τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς.

«Είναι κάτι που κοιτάζουμε πολύ προσεκτικά και παρακολουθούμε τις κινήσεις του επί ωριαίας βάσης. Γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις και από το Υπουργείο Εξωτερικών προς τα διάφορα Φόρα. Είναι μια κατάσταση που παρακολουθούμε και καταδεικνύει ακόμη μια φορά την επιθετικότητα της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να πει αν η κινήσεις του Barbaros επηρεάζουν τις  δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συλλογή σεισμογραφικών δεδομένων, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «δεν μας έχει επηρεάσει ποσώς αυτή τη στιγμή. Παραμένει, βέβαια, η δράση της Τουρκίας απαράδεκτη, αλλά δεν έχει επηρεάσει τις δραστηριότητες μας εντός της ΑΟΖ μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: