Στη Μόσχα ο ΥπΟικ - Υπέγραψε Πρωτόκολλο Οικονομικής συνεργασίας - Επιχειρηματικό συνέδριο "Οι Ρώσοι, η Κύπρος και οι σχέσεις μετά το κούρεμα".

Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπογράφηκε σήμερα μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας στη Μόσχα μετά τη λήξη των εργασιών της Έβδομης Συνόδου της Κυπρο-Ρωσικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία. Το Πρωτόκολλο αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών και στην περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών, της υγείας κ.ά.


Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης και από μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο Υφυπουργός Γεωργίας, Μanylov Igor Yevgnievich, o οποίος ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Μιλώντας κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι στενοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν, κατά τα τελευταία χρόνια, φθάσει σε υψηλότερο επίπεδο, κάτι που όπως είπε γίνεται εμφανές από την αυξημένη συνεργασία και  κατανόηση που επιδεικνύεται μεταξύ των δύο κρατών και τη σύγκλιση των επιδιώξεων τους στον πολιτικό τομέα.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης που επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τονίζοντας ότι το Πρωτόκολλο που υπογράφηκε θα συμβάλει αναμφίβολα στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και άλλων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη δυνατοτήτων για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε υφιστάμενους αλλά και σε νέους τομείς, όπως αυτοί των υπηρεσιών υγείας και της ενέργειας.

Τονίστηκε, επίσης, η ύπαρξη ευνοϊκών προϋποθέσεων για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και την ενδυνάμωση της συνεργασίας σε θέματα τουρισμού και μεταφορών.

Στην τελετή της υπογραφής παρέστησαν επίσης ο Πρέσβης της Κύπρου στη Μόσχα Γιώργος Κασουλίδης, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Stanislav Osadchiy και τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών.

Το πρωί ο κ. Γεωργιάδης μίλησε στο επιχειρηματικό συνέδριο Cyprus Economic & Investment Summit, που πραγματοποιήθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα..


Οι Ρώσοι, η Κύπρος και οι σχέσεις μετά το κούρεμα


Τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, τις προκλήσεις του κυπριακού τραπεζικού συστήματος αλλά και την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά τις καθοριστικές αποφάσεις του Eurogroup ανέλυσαν κυπριακές εταιρείες, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του CIPA, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, στο Cyprus Economic & Investment Summit, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου.

Την πρωτοβουλία και την από κοινού διοργάνωση είχαν η τράπεζα Eurobank Cyprus Ltd, ο οίκος PwC και το δικηγορικό γραφείο A. Neocleous & Co. LLC με σκοπό να προσεγγίσουν υψηλού επιπέδου ακροατήριο από τη  Ρωσία με δυνητικό ενδιαφέρον για την Κύπρο ή και με επενδύσεις ή/και ευρύτερα, παρουσία στην Κύπρο. Επιχειρηματίες, δικηγόροι, λογιστές, επενδυτές, σύμβουλοι και στελέχη Ρωσικών επιχειρήσεων παρακολούθησαν το συνέδριο, επιδεικνύοντας μάλιστα ζωηρό ενδιαφέρον για συλλογή πληροφοριών σχετικά με την Κύπρο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, κέντρισε το ενδιαφέρον των συνέδρων τόσο με την ευθύτητά του σχετικά με την περιγραφή της κατάστασης στη χώρα όσο και με τον δυναμισμό που επέδειξε έναντι καυτών ζητημάτων, όπως νέοι φόροι, μέτρα για ανάκαμψη και για τον δρόμο της Κύπρου προς την ανάπτυξη. «Δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέων φόρων και το επαναλαμβάνω» τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης, σε περισσότερους από 200 Ρώσους που παρακολουθούσαν το συνέδριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι στο πλαίσιο του συνέδριου οι κυπριακές εταιρείες, ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο CIPA είχαν σειρά επαφών με Ρώσους, τόσο για να εξετάσουν σε μεγαλύτερο βάθος τις συνθήκες της κυπριακής οικονομίας όσο και για να προσεγγισθούν επενδυτικές, επιχειρηματικές και άλλες δυνητικές συμφωνίες μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας.

Μάλιστα, θετικά ήταν τα μηνύματα μετά τις πρώτες επαφές που είχαν Κύπριοι αι Ρώσοι μετά το πέρας του συνεδρίου, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν το 2013 στην Κύπρο.

Την επιμέλεια της οργάνωσης, της εκτέλεσης και του συντονισμού του συνεδρίου είχε εκ μέρους των διοργανωτών η IMH ενώ το Cyprus Economic & Investment Summit στήριξαν το Υπουργείο  Οικονομικών και ο CIPA.


Ρωσικά από τη Eurobank Cyprus

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Cyprus, Μιχάλης Λούης, μιλώντας ρώσικα στην αρχική του τοποθέτηση ενώπιον Ρώσων επενδυτών, επιχειρηματιών και στελεχών ανάφερε: «Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση και ευχαριστώ για την παρουσία σας, εύχομαι να λύσουμε απορίες και να δώσουμε σωστές πληροφορίες σε εσάς». Μάλιστα, η κίνηση αυτή προκάλεσε θερμό χειροκρότημα στο ρωσικό ακροατήριο του Cyprus Ecnomic & Investment Summit, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Λούης αναφέρθηκε κυρίως σε αυτά που έγιναν αλλά και τις προοπτικές στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τόνισε: «Πλέον ο τραπεζικός κλάδος της Κύπρου είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένος και πλέον η πλειοψηφία των τραπεζών στη χώρα λειτουργούν χωρίς περιορισμούς ή τις όποιες δυσκολίες. Σταδιακά δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός και θα επέλθει πλήρης ομαλότητα, κάτι που έχει ανάγκη ολόκληρη η οικονομία της Κύπρου».

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Λούη αναφορικά με το μέγεθος του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο και όλα όσα συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο στη χώρα. Ο κ. Λούης τόνισε εμφαντικά: «Είναι παραδεκτό και προφανές ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας, όπως γίνεται άλλωστε σε πολλά επενδυτικά κέντρα του κόσμου. Ακόμη και σήμερα (σ.σ. μετά τις δυσμενείς συνθήκες, την επιδείνωση της οικονομίας την τελευταία πενταετία και βεβαίως το κούρεμα του περασμένου Μαρτίου) το τραπεζικό σύστημα είναι 3,5 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας, την ώρα όμως που το τραπεζικό σύστημα του Λουξεμβούργου είναι τέσσερεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Κύπρου. Δεν είναι το μέγεθος του συστήματος το πρόβλημα αλλά η ποιότητά του. Τα δάνεια και η διαχείρισή τους αλλά και οι επενδύσεις που κάνουν οι τράπεζες είναι που διαδραματίζουν τον πιο καθορισμτικό ρόλο για  την επιτυχία ή την αποτυχία των τραπεζών».

«Η Τράπεζα Κύπρου πλέον είναι κεφαλαιοποημένη, με νέους μετόχους, πολλοί εκ των οποίων είναι Ρώσοι όπως και μέλη του ΔΣ με σημαντική εμπειρία σε τραπεζικά θέματα. Πλέον η τράπεζα έχει και νέο CEO και γενικά βρίσκεται σε μια διαδικασία αναδιοργάνωσης και προσβλέπει σε καλύτερες ημέρες. Παράλληλα, ο Συνεργατισμός ανακεφαλαιοποιήθηκε, βρίσκεται υπό αναδιάρθρωση και έχει νέο συμβούλιο, την ώρα που και η Ελληνική Τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε πλήρως με ιδιωτικά –μάλιστα- κεφάλαια, κάτι πολύ θετικό για την οικονομία αλλά και τον τραπεζικό κλάδο της Κύπρου».

«Τα στοιχεία Οκτωβρίου δείχνουν ότι αυξήθηκαν οι καταθέσεις ξένων στο τραπεζικό σϋστημα της Κύπρου, την ώρα όμως που μειώθηκαν τα δάνεια από τις τράπεζες σε ξένους. Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι σταδιακά περιορίζεται η τάση φυγής κεφαλαίων από την Κύπρο, κάτι που αφήνει αισιόδοξα μηνύματα για το εγγύς μέλλον» τόνισε ο κ. Λούης.

«Η Κύπρος παραμένει ένα επενδυτικό κέντρο με τραπεζικό σύστημα μεγάλο για να εξυπηρετεί τους πελάτες του και τους επενδυτές που βρίσκονται στη χώρα. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ιδιαίτερα καταρτισμένο με πολλές σπουδές και σε μεγάλο ποσοστό, μιλά διάφορες γλώσσες και εργοδοτείται σε μεγάλους ελεγκτικούς οίκους, τράπεζες, διοκηγορικά γραφεία και άλλες επιχειρήσεις που χρειάζονται σπουδασμένο και καταρτισμένο προσωπικό» ανάφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Καταληκτικά, ο κ. Λούης μίλησε για τη θέση της Eurobank στην κυπριακή αγορά αναφέροντας: «Η Eurobank έχει διαφορετικό προφίλ από τις άλλες κυπριακές τράπεζες, αφού ασχολούμαστε αποκλειστικά με επιχειρηματική τραπεζική και όχι με retail. Σε αντίθεση με τα περιοριστικά μέτρα οι περισσότεροι πελάτες μας λειτουργούν δίχως αυτές τις δυσκολίες. Έχουμε βραβευτεί συνεχόμενες χρονιές για τις υπηρεσίες private banking που προσφέρουμε». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: