Σύσκεψη Αρχηγών για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό – Αρχή του τέλους για τον Ντάουνερ

Σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων και της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το πρωί της Τετάρτης (σήμερα) θα γίνει ενημέρωση και συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις διαβουλεύσεις για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος πριν την έναρξη των συνομιλιών.
Το απόγευμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Η Αρχή του τέλους για τον Αλεξάντερ Ντάουνερ
 Διαβήματα προς τα ΗΕ έκανε η Κυπριακή Κυβέρνηση για την κίνηση του κ. Νταουνερ να συναντηθεί με τον Νταβουτογλου στη λεγόμενη πρεσβεία, η οποία θεωρείται από τη Λευκωσία ότι δεν ήταν αθώα αλλά ούτε και απερίσκεπτη και εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ τίθεται θέμα απομάκρυνσης Νταουνερ από το κυπριακό.
Πηγές από το προεδρικό επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία τουρκική πρόταση ενώ όλα τα ζητήματα τέθηκαν στο τραπέζι ευρείας σύσκεψης στο προεδρικό με την συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλιδη και του Ανδρέα Μαυρογιάννη, όπου εγινε ανασκόπηση της όλης κατάστασης. Το θέμα θα απασχολήσει σε βάθος τη σύσκεψη αρχηγών.

Διαβήματα
Σε αυστηρό διάβημα προς τα ΗΕ στη Λευκωσία, για την ενέργεια του κ.Downer να συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, κ. A. Davutoglu, στην ούτω καλούμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, προέβη σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το διάβημα έγινε προς την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, κα Lisa Buttenheim, από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη κ. Τάσο Τζιωνή.

Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ για διενέργεια ανάλογου διαβήματος, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, προς τη Γραμματεία των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Με τα διαβήματά της προς τα ΗΕ, η Κυπριακή Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, εκφράζει έντονη απογοήτευση και βαθύτατη δυσαρέσκεια, για τη συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για το κυπριακό, κ. Alexander Downer, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. A. Davutoglu, στις 14 Δεκεμβρίου, στα κατεχόμενα, και μάλιστα στην ούτω καλούμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας. Στα διαβήματα καταδικάζεται η ενέργεια και επισημαίνεται η σοβαρότητα της εκ μέρους του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα παραβίασης ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως του 550(1984), που δεσμεύουν πλήρως τους αξιωματούχους των ΗΕ.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η ενέργεια Downer έγινε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για λύση του Κυπριακού και ότι, ανεξαρτήτως προθέσεως, αποτελεί σοβαρή υπονόμευση αυτών των προσπαθειών και δυσχεραίνει τους παραπέρα χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πληροφορούνται επίσης οι αποδέκτες των διαβημάτων ότι η ενέργεια του κ. Downer και οι συνέπειες της επί των προσπαθειών για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αξιολογούνται περαιτέρω.


Ανακοινωση ΕΔΕΚ

Εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κ.Σ ΕΔΕΚ  ζητούμε  όπως εγγραφεί στο Κεφάλαιο Δ’ και συζητηθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής,  το πιο κάτω θέμα:

« Η ενέργεια του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε  στο κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ να συναντήσει του Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην παράνομη καλούμενη «Πρεσβεία της Τουρκίας» στα κατεχόμενα και η ανάγκη άμεσης απομάκρυνσής του από την Κύπρο.»

Υπενθυμίζω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων με ομόφωνο ψήφισμα της στις 2 Φεβρουαρίου  2012,  είχε καταγγείλει την απαράδεκτη και μεροληπτική συμπεριφορά του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Παρόλα αυτά ο κύριος Ντάουνερ συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά με παραβίαση αυτή την φορά και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό 541 και 550.



Αντιπρόταση Έρογλου για το κοινό ανακοινωθέν

Ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη για την αντιπρόταση που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν αναμένει η Λευκωσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αντιπροτείνει ενιαία εκπροσώπηση στο εξωτερικό, αλλά διπλή κυριαρχία των δύο κοινοτήτων στο νησί, η οποία να σέβεται εξίσου τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακή πηγή, με τη φόρμουλα αυτή καμία πλευρά δεν θα ασκεί επικυριαρχία επί της άλλης. Η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσιάζει την αντιπρότασή της ως συναινετική, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στη σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος.

Πηγές από τα κατεχόμενα αναφέρουν ότι πρόκειται για την τελευταία πρόταση που υποβάλλεται και εάν απορριφθεί, η τουρκική πλευρά θα ζητήσει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς κοινό ανακοινωθέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: