Πρόεδρος: 'Να μετατρέψουμε την κρίση σ' ευκαιρία' - Οι επενδύσεις έρχονται πιο γρ'ηγορα απ' ό,τι αναμενόταν.-

Η Κυβέρνηση λαμβάνει τολμηρές αποφάσεις για την εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα το κράτος και τη δημόσια υπηρεσία και προχωρώντας σε διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε "να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία", δήλωσε το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του σε δεξίωση που οργάνωσε στη Λεμεσό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μιλώντας ενώπιον ανώτατων διευθυντικών στελεχών εποπτευόμενων από την Επιτροπή  εταιρειών παροχής επενδυτικών και διοικητικών υπηρεσιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως τα τελευταία μηνύματα που λαμβάνονται ενισχύουν τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία και συνεισφέρουν θετικά στη σταθερότητα και την ανάπτυξη της αγοράς και του τομέα των υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις δύο θετικές αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας από την Τρόικα που αποδεικνύουν, όπως είπε, ότι "αν κάποιος είναι προσηλωμένος στην πιστή και έγκαιρη εφαρμογή των προνοιών του Μνημονίου τότε έχει την προοπτική να δημιουργήσει συνθήκες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην οικονομία και συνεπώς να προσελκύσει ακόμη περισσότερες επενδύσεις πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν".
Σημείωσε ακόμη τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον τραπεζικό τομέα, με την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας και την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και την άρση των περισσότερων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν την πλήρη άρση αυτών των περιορισμών.

"Το Μάρτιο ξεκινήσαμε μια φιλόδοξη και συνολική στρατηγική που στοχεύει στην αποκατάσταση της σταθερότητας, στον εκσυγχρονισμό του κράτους και στο να τεθεί ξανά η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και προόδου", είπε και πρόσθεσε ότι "χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση λαμβάνουμε τολμηρές αποφάσεις για την εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης και προχωρούμε με διαρθρωτικές αλλαγές, έτσι ώστε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία".
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί "οι προσπάθειες μας έχουν καρποφορήσει και έχουν αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο και αυτό είναι προφανές από το γεγονός ότι οι καταθέσεις από κάτοικους τρίτων χωρών κατά τη διάρκεια Οκτωβρίου έχουν αυξηθεί κατά 400 εκ. ευρώ", τονίζοντας  την πρόσφατη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους Standard and Poor`s αλλά και τις ενδείξεις για μικρότερη οικονομική ύφεση από ό,τι αναμενόταν, τουλάχιστον για το 2013.

Ανέφερε ακόμη πως, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η Κύπρος παραμένει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και ένα υψηλά ανταγωνιστικό κέντρο για διεθνείς επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι μια από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης αφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, πέραν από τη διασφάλιση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η χώρα σε ξένους επενδυτές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε στους παρευρισκόμενους τα μέτρα που η Κυβέρνηση αποφάσισε και εφαρμόζει με στόχο την προσέλκυση και ενίσχυση των επενδύσεων, όπως την αδειοδότηση κοινών τουριστικών αναπτύξεων, την αδειοδότηση για λειτουργία καζίνο, την απόκτηση μόνιμης άδειας παραμονής στην Κύπρο από υπηκόους τρίτων χωρών εφόσον αγοράσουν κατοικία από 300 χιλιάδες ευρώ και άνω και με καταθέσεις τουλάχιστον 30 χιλιάδων ευρώ σε τοπική τράπεζα για τρία χρόνια κ.ά.

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η Κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος προσωπικά άρχισαν μια εκστρατεία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων από αριθμό τρίτων χωρών που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του στο Κουβέιτ είπε πως τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά.
Σε ό,τι αφορά στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δημιουργούν τεράστιες προοπτικές για επενδύσεις και συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και σε υποβοηθητικές υπηρεσίες και πως έχει δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στην ενθάρρυνση ευκαιριών για συνεργασία μεταξύ κυπριακών και ξένων επιχειρήσεων.

"Ο στόχος επιστροφής στην ανάπτυξη δεν είναι εύκολος, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι με τα σωστά μέτρα και τη φιλικότερη διαχείριση των επιχειρήσεων, θα επιτύχουμε και θα ανοίξουμε το δρόμο για μεγαλύτερη ανάπτυξη, για εσάς, την πατρίδα μας και το λαό της", συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην προστασία των επενδυτών, καθώς και το ρόλο της στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: