Στο Συμβούλιο της Ευρώπης αύριο η Τουρκία για τους Αγνοούμενους - Ισχυρίζεται ότι βοηθά - Επιστολές Άγκυρας και Αχ. Δημητριάδη.-

Χορηγίες της ύψους 100.000 και 50.000 δολαρίων που, όπως αναφέρει, έδωσε το 2013 στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), προκειμένου να διευκολύνει το έργο της, επικαλείται μεταξύ άλλων η Τουρκία σε επιστολή της προς  την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στην εφαρμογή των τελεσίδικων και καταδικαστικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ, στις υποθέσεις "Κύπρος κατά Τουρκίας" και "Βαρνάβας και άλλοι κατά Τουρκίας".



Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ,  η Μόνιμη Τουρκική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με επιστολή της στις 29 Νοεμβρίου 2013 προς την Επιτροπή των Υπουργών του ΣτΕ, αναφέρεται σε μία σειρά από μέτρα που, όπως σημειώνεται η Τουρκία έλαβε μέσα στο τρέχον έτος, τόσο για την οικονομική ενίσχυση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων όσον και για την επίτευξη προόδου στο θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου.

Με την εν λόγω επιστολή η τουρκική πλευρά καλεί την Επιτροπή των Υπουργών του ΣτΕ, που πρόκειται να εξετάσει αύριο το θέμα της μη συμμόρφωσης της προς τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, να λάβει σοβαρά υπόψη της τα παρατιθέμενα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία έδωσε, στις 15 Ιανουαρίου 2013 χορηγία 100.000 δολλαρίων στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων για την διευκόλυνση του έργου της και έλαβε, μάλιστα, κι` ευχαριστήρια επιστολή από την Επιτροπή. Αλλα 50.000 δολλάρια έδωσε η Τουρκία στην ΔΕΑ στις 29 Νοεμβρίου 2013 (πέντε μέρες δηλαδή πριν τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ) και προτίθεται να καταβάλλει και άλλα, επιπλέον, ποσά, σημειώνεται.

Αναφέρεται εξάλλου πως από τον Μάρτιο του 2013 ταυτοποιήθηκαν οι σοροί 46 αγνοουμένων από την ΔΕΑ, τα ανθρωπολογικά εργαστήρια έχουν εξετάσει 191 σορούς και θα στείλουν τα ευρήματα τους στα εργαστήρια για έλεγχο DNA. "Οι τουρκικές αρχές έχουν ειδοποιήσει τους συγγενείς των  αγνοουμένων για αναγνώριση, τα αντικίμενα που τους ανήκαν καί έχουν περισωθεί  επεστράφησαν σ` αυτούς ενώ, παρέχονται πληροφορίες για τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο τους", προστίθεται.

Ειδικά για τους αγνοούμενους που αναφέρονται στην υπόθεση "Βαρνάβας και άλλοι κατά Τουρκίας" υποστηρίζεται ότι "διερευνούνται τα αίτια του θανάτου των 8 από τους 9 αναφερόμενους αγνοούμενους".

Στην ίδια επιστολή η Τουρκία αναφέρει πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου, ότι έχουν δοθεί άδειες για έρευνα σε 23 στρατιωτικές περιοχές όπου βρέθηκαν λείψανα αγνοουμένων καθώς και ότι η λεγόμενη αστυνομία στα κατεχόμενα δημιούργησε ειδικό τμήμα για την διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων και θα ενημερώσει την Επιτροπή των Υπουργών για τα αποτελέσματα των ερευνών της.

Επιστολή Αχιλλέα Δημητριάδη.-

Με  επιστολή του στις 2 Δεκεμβρίου 2013 προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνεδριάζει αύριο για να εξετάσει, για μία ακόμη φορά, τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας στην απόφαση του ΕΔΑΔ που αφορά την υπόθεση "Βαρνάβας και άλλοι κατά Τουρκίας", ο νομικός εκπρόσωπος των αιτούντων Αχιλέας Δημητριάδης, χαρακτηρίζει "εκπληκτικό" το γεγονός ότι επιτρέπεται στην Τουρκία, τέσσερα χρόνια μετά την καταδίκη της από το ΕΔΑΔ, να μην εφαρμόζει αυτή την καταδικαστική και τελεσίδικη απόφαση.

 Υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχει εκδοθεί ένα ενδιάμεσο ψήφισμα από την Επιτροπή, με το οποίο καλείτο η Τουρκία να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις που θέσπισε η καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ, ο κ. Δημητριάδης τονίζει ότι "δυστυχώς η Τουρκία έχει αποτύχει να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ και αυτό θα πρέπει να τονισθεί στην συνεδρίαση της Επιτροπής των Υπουργών του ΣτΕ".

"Είναι εκπληκτικό το πως επιτρέπεται στην Τουρκία να διαφεύγει από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της, σιωπηλά και με απραξία", σημειώνει ο κ. Δημητριάδης.

Με την επιστολή του ο κ.Δημητριάδης γνωστοποιεί ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ αλλά καλεί την Επιτροπή να συζητήσει την πρότασή του που προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των αγνοοουμένων μέσω της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: