Αρχιεπίσκοπος: Δεν θέλουμε την αναγνώριση της Τουρκίας, μας αναγνωρίζει όλος ο υπόλοιπος κόσμος"

«Δεν θέλουμε την αναγνώριση της Τουρκίας, μας αναγνωρίζει όλος ο υπόλοιπος κόσμος», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, κληθείς να σχολιάσει την  ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης να αποκλείσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ για επανεισδοχή παράνομων μεταναστών.


«Η Τουρκία για μισό αιώνα τώρα δεν μας αναγνωρίζει», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ενημερώνουμε την Ευρώπη, τα Ηνωμένα Έθνη και όλο τον κόσμο, γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η Τουρκία με την ψεύτικη εξωτερική της πολιτική καταφέρνει να πείθει τους άλλους περί της ορθότητας των θέσεων της».

Παράλληλα, ο Μακαριότατος εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως είπε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ξεσκέπασε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που είπε ψέματα  στον Μπαν Κι Μουν».

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε επίσης ότι οφείλουμε να ενημερώνουμε λεπτομερώς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης για τις θέσεις μας, αφού όπως επεσήμανε «οι Τούρκοι έχουν τον τρόπο να πείθουν και πρέπει να τους ξεσκεπάζουμε και να μην τους αφήνουμε ανενόχλητους».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε πως δεν έχει πολλές ελπίδες ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

«Εάν πατήσουμε πόδι ούτως ώστε η βάση των συνομιλιών να είναι σωστή, αφού αποφάσισαν οι ηγέτες μας την Ομοσπονδία η βάση πρέπει να είναι Ομοσπονδιακή και όχι Συνομοσπονδιακή", είπε ο Μακαριότατος.

«Ο στόχος των Τούρκων είναι να αποκτήσουν στην Κύπρο τ/κ κράτος», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας πως «για μας  κράτος τ/κ σημαίνει διχοτόμηση και τη διχοτόμηση δεν την θέλει κανείς».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε επίσης ότι «αποφασίσαμε μια λύση, εκείνη πρέπει να επιδιώκουμε και προς εκείνη πρέπει να κατευθύνουμε όλες τις ενέργειες μας».

Σε σχέση με το φυσικό αέριο, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι έχουν ακουστεί αρκετές ιδέες και σημείωσε πως υπάρχει η άποψη ότι «εάν βρεθεί πετρέλαιο, συμφέρει καλύτερα να αξιοποιηθεί το πετρέλαιο και όχι το αέριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: