Τα είπαν Αχμέτ Νταβούτογλου και Ευάγγελο Βενιζέλος στην Αθήνα - Αναφορές Νταβούτογλου σε σχέδιο Ανάν και Αναστασιάδη – Δεν υπάρχει αδιέξοδο, δηλώνει ο Οσμάν Ερτούγ.-

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα συνάντηση μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου και του Έλληνα ομόλογού του, Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά την οποία συζήτησαν και για το Κυπριακό. Νωρίτερα ο κ. Νταβούτογλου έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
 Μετά τη συνάντηση τους Βενιζέλος και Νταβούτογλου μίλησαν στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς για τις προσπάθειες που γίνονται για διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά κατέβαλαν προσπάθειες για τη διαμόρφωσή του και ήταν ελαστικές στις θέσεις τους.
Θα έχουμε, πρόσθεσε, την ίδια στάση και καλή διάθεση για να οδηγηθεί το θέμα σε επίλυση.

Για το ακανθώδες θέμα της μίας κυριαρχίας ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι είναι σημαντικό η Κύπρος ως ένα κράτος να συνεχίσει την ύπαρξή της.

Στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, σημείωσε, το θέμα της μίας κυριαρχίας έχει τη δική του σημασία.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό να διαπιστώνουμε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών και να βρίσκουμε κοινό λόγο ούτως ώστε μέσω των συνομιλιών να επιλύουμε τις διαφορές.

Σημείωσε ακόμη ότι χάθηκε για το Κυπριακό πολύς χρόνος από το 2004 και θα πρέπει σύντομα να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, είδε την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη με ικανοποίηση και ως ένα καλό οιωνό για την επίλυση του Κυπριακού γιατί είχε στηρίξει το σχέδιο Ανάν.

Επιθυμούμε, κατέληξε, να δούμε και τη θέληση και βούληση της ε/κ πλευράς στο θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών που να οδηγούν στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες του προέδρου Αναστασιάδη, οι οποίες περιλαμβάνουν τις προτάσεις του για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να αλλάξουν ριζικά το κλίμα στην περιοχή.

Ο κ. Βενιζέλος υπέδειξε παράλληλα ότι το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος δεν είναι πληροφοριακού ή τυπικού χαρακτήρα, αλλά συνιστά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Ούτως ή άλλως, είπε, τα μεγάλα και κρίσιμα θέματα πρέπει να τεθούν, να συζητηθούν και να συμφωνηθούν.

Καλύτερα, πρόσθεσε, το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος να έχει ξεκαθαρίσει στην αρχή για να υπάρχει ασφαλές πλαίσιο, αλλά και ταχύτητα στη διαδικασία των συνομιλιών.

Η λύση του Κυπριακού, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να οδηγεί σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο σε μια λύση ομοσπονδιακή, δικοινοτική και διζωνική. Σε μία λύση, πρόσθεσε, που να είναι θεσμικά λειτουργική και συμβατή με τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ.

Η λύση, υπέδειξε, πρέπει να διασφαλίζει τη μία ενιαία διεθνή προσωπικότητα, τη μία κυριαρχία και τη μία ιθαγένεια.

Θέλουμε να πιστεύουμε, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος, ότι θα επιδειχθεί εν τέλει καλοπιστία και από την άλλη πλευρά, ώστε να συμφωνηθεί το ανακοινωθέν και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Νταβούτογλου στα κατεχόμενα

Μετά την Αθήνα, το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα μεταβεί στα κατεχόμενα όπου θα έχει συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία διαψεύδει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη περί αδιεξόδου, δηλώνοντας ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και «σύντομα θα επιτευχθεί λύση στο ζήτημα».

Γραπτή ανακοίνωση του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ εκφράζει λύπη σχετικά με τη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη και υποστηρίζει ότι οι διαβουλεύσεις δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής ισχυρίζεται ότι η δήλωση του κ. Αναστασιάδη εντάσσεται στο πλαίσιο ενός «σχεδίου», το οποίο «έχει στήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά για να επηρεάσει τη διεθνή κοινή γνώμη».

Επίσης, ο Οσμάν Ερτούγ αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες «έχουν αναδυθεί όλες οι προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας λύσης στο ζήτημα του κοινού ανακοινωθέντος» και αφήνει να εννοηθεί ότι η συμφωνία στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πλέον ζήτημα ημερών.

Έγκυρη ελληνοκυπριακή πηγή επεσήμανε ότι η τουρκική πλευρά με τις δημόσιες τοποθετήσεις της, για μη ύπαρξη αδιεξόδου, θέλει να καλύψει την σαφή απόρριψη της μίας κυριαρχίας ακόμα και μετά από παρεμβάσεις των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Βρετανίας στον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: