«Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας – Γλαύκος Κληρίδης» να ονομασθεί το αεροδρόμιο Λάρνακας - Ένδειξη εκτίμησης για την προσφορά του στην πατρίδα.-

Μετά την πρόταση του πρώην υπουργού εξωτερικών Νίκου Ρολάνδη για να μετονομασθεί το αεροδρόμιο Λάρνακας σε «Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας -‘Γλαύκος Κληρίδης’» σε ένδειξη εκτίμησης για την προσφορά του ιστορικού ηγέτη της Κύπρου στην πατρίδα, και ο Δημοκρατικός Συναγερμός υποστηρίζει την ιδέα με ανοικτή επιστολή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κόμματος Νίκου Τορναρίτη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Τορναρίτης:

«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Ο θάνατος του πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη έχει αφήσει την πατρίδα μας κατά πολύ φτωχότερη. Ολόκληρος ο Κυπριακός λαός πενθεί για την απώλεια του χαρισματικού ηγέτη η αξία του οποίου αναγνωρίζεται από πολιτικούς φίλους και αντιπάλους. Η Πολιτεία οφείλει να αποδώσει φόρο τιμής προς τον Γλαύκο Κληρίδη, ανάλογο της προσφοράς του προς τον Κυπριακό λαό, για αυτό το λόγο προτείνω όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας μετονομαστεί σε ‘Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας - Γλαύκος Κληρίδης’. Η πρόταση αυτή αποτελεί κατά την άποψη μου τον ιδανικότερο και πλέον συμβολικό τρόπο αναγνώρισης και απόδοσης τιμής για τους εξής λόγους: • Η ονομασία αερολιμένων αποτελεί διεθνή πρακτική που ακολουθούν τα κράτη που θέλουν να αποδώσουν φόρο τιμής σε μεγάλους ηγέτες όπως για παράδειγμα τα Αεροδρόμια Τζον. Κένεντι στην Νέα Υόρκη, το Σαρλ Ντε Γκολ στο Παρίσι, το Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα, το Κεμάλ Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, το Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ, το Τζόμο Κενυάτα στη Ναϊρόμπι κοκ. • Το αεροδρόμιο Λάρνακας αποτελεί σημαντικότατο έργο υποδομής και το κυριότερο σημείο εισόδου και εξόδου της χώρας, το οποίο συμβολίζει και ταυτίζεται με την εξωστρεφή εξωτερική πολιτική του Γλαύκου Κληρίδη που όσο κανένας άλλος Πρόεδρος έβαλε την Κύπρο στο διεθνή χάρτη μέσω της ένταξης μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. • Ο σχεδιασμός του νέου αεροδρομίου Λάρνακας ξεκίνησε επί της προεδρίας του • Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Γλαύκος Κληρίδης υπηρέτησε στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία όπου και καταρρίφθηκε πάνω από την Γερμανία όπου και συνελήφθη ως αιχμάλωτος πολέμου. • Ο Γλαύκος Κληρίδης έχαιρε εκτίμησης από όλες της κοινότητες στην Κύπρο, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Η μετονομασία του αεροδρομίου είναι συμβολική της ενότητας μας σαν λαός αλλά κυρίως της ενότητας που επιδιώκουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα. • Το αεροδρόμιο βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την εξοχική κατοικία του Προέδρου στο
Μενεού στην οποία έζησε αρκετά χρόνια μετά την απόσυρσή του από την ενεργό πολιτική. • Το κόστος της μετονομασίας του αεροδρομίου θα είναι από ελάχιστο μέχρι αμελητέο.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Η Κύπρος χρωστά πολλά στο Γλαύκο Κληρίδη και ένας από τους τρόπους να ανταποδώσει είναι με το να χαρίσει το όνομα του στο σημαντικότερο έργο υποδομής που διαθέτει. Είμαι βέβαιος πως αυτή η ενέργεια θα τύχει θερμότατης υποδοχής από ολόκληρη την πολιτική ηγεσία και τον Κυπριακό λαό και παρακαλώ όπως υιοθετήσετε αυτή την εισήγηση.
Με εκτίμηση, Νίκος Τορναρίτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: