ΥΠΟΙΚ: Κάποιες προβλέψεις θα διαψευστούν

Την εκτίμηση ότι κάποιες προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης θα διαψευστούν πολύ νωρίτερα, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σχολιάζοντας τις αρνητικές προβλέψεις του οίκου Fitch για την κυπριακή οικονομία, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι θα πρέπει «να  παραμείνουμε σοβαροί και προσηλωμένοι» στην προσπάθεια για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας.


Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Γιώργο Λιλλήκα, στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «Ξέρουμε πως έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας, πως υπάρχει ακόμη δρόμος τον οποίο θα πρέπει να διανύσουμε και θεωρώ -και είναι και θέση της Κυβέρνησης - πως σ’ αυτή την προσπάθεια έχουν όλοι ρόλο, συμμετοχή, άποψη και έχω ακριβώς εξηγήσει πως εισηγήσεις, προτάσεις αλλά ακόμη και κριτική και διαφωνία θα είναι καλοδεχούμενες», είπε ο Υπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει τις αρνητικές προβλέψεις του οίκου Fitch για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «οι οίκοι κάνουν τη δουλεία τους και εμείς κάνουμε τη δική μας. Δεν έχουμε υποβάθμιση, δεν έχουμε όμως ούτε και αναβάθμιση. Προφανώς θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, να παραμείνουμε σοβαροί και προσηλωμένοι,  να υλοποιήσουμε αυτά που ξέρουμε πως και οι οίκοι αξιολόγησης αναμένουν να δουν να υλοποιούνται για να κερδίσουμε τελικά την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία ακόμη και του πιο επιφυλακτικού παρατηρητή της κυπριακής οικονομίας».

«Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση. Έχουμε όμως πίστη στη δυνατότητα μας πως αν σοβαρευτούμε και λάβουμε αποφάσεις και υλοποιήσουμε όλα όσα για χρόνια προηγουμένως αναβάλλαμε, θα ξανακερδίσουμε αυτή την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία για την κυπριακή οικονομία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν μπορούν να ανατραπούν τέτοιου είδους προβλέψεις, ο Υπουργός είπε : «Εγώ έχω την εντύπωση πως πολύ νωρίτερα κάποιες εκτιμήσεις οίκων αξιολόγησης θα διαψευστούν. Σεβόμαστε τη δουλεία τους και εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στη δική μας (δουλειά)».

Απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, είπε ότι «είναι και δική σας δουλεία να καταγράψετε και να ελέγξετε εάν πολύ σύντομα κάποιες εκτιμήσεις θα επιβεβαιωθούν ή από νωρίς κάποιες θα αρχίσουν να διαψεύδονται».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για νομοθετική ρύθμιση της μείωσης των επιτοκίων, ο Υπουργός αρκέστηκε να πει ότι θα την μελετήσει.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η θέση της Κυβέρνησης αλλά και της Αρχής Εξυγίανσης είναι πως τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σήμερα στη Λαϊκή Τράπεζα κάτω από την Αρχή Εξυγίανσης θα πρέπει με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους να αξιοποιηθούν και να αποδοθούν στους δικαιούχους που δεν είναι άλλοι από τους ανασφάλιστους καταθέτες και τους άλλους πιστωτές της Λαϊκής Τράπεζας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: