Φωτεινό γαλαξία ανακάλυψε ομάδα αστροφυσικών, με επικεφαλής Κύπριο επιστήμονα.-

Ομάδα αστροφυσικών, επικεφαλής της οποίας είναι ο Καθηγητής Ανδρέας Ευσταθίου της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ανακοίνωσε στο διάσημο επιστημονικό περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (Letters) την ανακάλυψη ενός γαλαξία που είναι ίσως το πιο φωτεινό αντικείμενο στο κοντινό Σύμπαν.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, ο γαλαξίας εντοπίστηκε από το Infrared Astronomical Satellite (IRAS) το 1983 και είναι γνωστός σαν IRAS 08572+3915.

H ομάδα αστροφυσικών που αποτελείται από 20 επιστήμονες από 18 πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα ανά τον κόσμο (Oxford University, Imperial College London, Cornell University, Max-Planck Institute Germany, Heidelberg University, Virginia Tech, Sussex University, CEA-Saclay, Rutherford Appleton Laboratory, Open University- UK, European University Cyprus και άλλα) υπολόγισε ότι ο γαλαξίας αυτός είναι περίπου πέντε φορές πιο φωτεινός από ότι πιστεύεται μέχρι σήμερα.
Αυτή η αναθεώρηση της φωτεινότητας του καθιστά τον IRAS 08572+3915 τον πιο κοντινό υπερφωτεινό υπέρυθρο γαλαξία (hyperluminous infrared galaxy) με φωτεινότητα μεγαλύτερη από 10 τρισεκατομμύρια φορές όση αυτή του ήλιου και το πιο φωτεινό αντικείμενο σε ακτίνα ενός περίπου δισεκατομμυρίου έτη φωτός.
Η αναθεώρηση αυτή στηρίζεται σε παρατηρήσεις που έγιναν με τα διαστημικά τηλεσκόπια Herschel Space Observatory καιSpitzer Space Telescope αλλά και σε λεπτομερείς υπολογισμούς που έκανε η ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: