Βρυξέλλες: Ικανοποίηση για την πρόοδο της Κύπρου

Η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος ολοκληρώθηκε, η πρόοδος που σημειώθηκε στα δημοσιονομικά ήταν πάρα πολύ καλή, ενώ πρόοδος σημειώθηκε και στην αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα,  δήλωσε απόψε στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχους της Ευρωζώνης.


Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι στο χρηματοπιστωτικό τομέα σημειώθηκε πρόοδος, ωστόσο παραμένουν, όπως είπε, οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν σχετικά με την Τράπεζα Κύπρου και τις συνεργατικές τράπεζες.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup της Πέμπτη, είπε ότι σχετικά με την Κύπρο θα γίνει μια ενημέρωση από την τρόικα για την αξιολόγηση του προγράμματος, αλλά δεν υπάρχουν θέματα για λήψη αποφάσεων.

Ο ίδιος αξιωματούχος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμός σχετικά με την πορεία των συζητήσεων στην Αθήνα μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης.«Μας χωρίζουν μίλια (απόστασης) και δισεκατομμύρια», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ερωτηθείς για την πορεία των συζητήσεων στην Αθήνα.

Εμφανίστηκε να δυσφορεί επειδή δεν προχωρούν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών στην Αθήνα στο βαθμό που θέλουν οι εταίροι. Η πρόοδος είναι αργή, δεν έχουμε ακόμη προσέγγιση στο δημοσιονομικό κενό του 2014, και όσο δεν έχουμε προσέγγιση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, είπε, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να εκταμιευθεί ούτε η δόση του 1 δισ. ευρώ όσο δεν υπάρχει συμφωνία.

Για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις διαπιστώνει καθυστερήσεις, που δεν επιτρέπουν την εκπλήρωση των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς. Μάλιστα, τόνισε ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες με την Ελλάδα δεν εστιάζονται στις δημοσιονομικές επιδόσεις αλλά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν.

Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της τρόικας στην προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος. Στο εσωτερικό της τρόικας (ΔΝΤ-Ευρωπαίοι) η θέση είναι ενιαία, εκεί που υπάρχουν διαφορές προσέγγισης είναι μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, είπε.

Για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί μετά τη δημοσιοποίηση από τη Εurostat των στοιχείων σχετικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2013, ώστε να διαπιστωθεί εάν η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό θα γίνει περί τα τέλη Απριλίου του 2014, ενώ προέβλεψε ότι οι συζητήσεις στο Εurogroup για το θέμα αυτό θα ξεκινήσουν στις αρχές του Ιουνίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: