Αγώνας για αντιμετώπιση της «Δαμόκλειας σπάθης» των ιδιωτικοποιήσεων.- Διάλογος Χάρη Γεωργιάδη με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.- Μαχητικές κινητοποιήσεις εξαγγέλλει η ΠΕΟ.-

Με συναντήσεις με την ΠΕΟ και τις συντεχνίες των υπαλλήλων της ΑΤΗΚ ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης άρχισε χθες «διάλογο» για την εφαρμογή της πρόνοιας του επικαιροποιημένου μνημονίου για καταρτισμό σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών πριν από τις 19 Δεκεμβρίου για να μπορέσουμε να πάρουμε την επόμενη δόση του τροϊκανού δανείου. Οι συντεχνίες εξέφρασαν πρόθεση να συζητήσουν άλλες λύσεις εκτός των ιδιωτικοποιήσεων,

Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις λέει η ΠΕΟ και προειδοποιεί με «μαζικές και μαχητικές» κινητοποιήσεις σε παγκύπριο επίπεδο σε συνεργασία και με άλλες συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις.
Σε δηλώσεις του, ο ΓΓ τη ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο διαγράφεται τάση περαιτέρω συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, προσθέτοντας ότι «εντείνεται ο φόβος μας ότι με το πολυδιαφημισμένο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι τελικά χρυσωμένο χάπι για μια περαιτέρω συρρίκνωση του κράτους κοινωνικών παροχών που είχαμε δημιουργήσει στον τόπο μας εδώ και αρκετά χρόνια». Εξέφρασε απαρέσκεια για “τον αυταρχισμό”, με τον οποίο διατυπώνονται τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και των εκποιήσεων, υπό την έννοια ότι αυτά είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
«Μπροστά σε αυτή την εικόνα, η ΠΕΟ δεν θα μείνει απαθής, δεν πρόκειται να πάμε σπίτι μας, θα αντιδράσουμε, θα είναι μαζική και μαχητική η αντίδρασή μας και σε συνεργασία και σε συντονισμό και με άλλες συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις», είπε. «Μιλούμε για παγκύπριας έκτασης κινητοποίηση, η οποία θα πάρει το χαρακτήρα μαζικής διαδήλωσης με αίτημα περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας, όχι στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους», πρόσθεσε.
Λέγοντας ότι της συνάντησης αυτής θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διάλογος, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνει πρόνοιες που είναι απαράδεκτες.
Υποστήριξε πως η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων, υπό τους όρους που φαίνεται να δρομολογείται, θα οδηγήσει σε «ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου», λέγοντας ότι «το €1 δις που αναμένουν να πάρουν από την πώληση αυτών των οργανισμών, νομίζω ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται, ότι δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην αξία των οργανισμών αυτών ούτε στις δυνατότητες τους».
«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Κυβέρνηση όχι τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά τους τρόπους με τους οποίους θα αποφύγουμε τις ιδιωτικοποιήσεις», είπε, προσθέτοντας πως η συντεχνία έχει προτάσεις προς αυτή την
κατεύθυνση. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κυρίτσης απέρριψε ότι στο μνημόνιο που συνομολογήθηκε επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια υπήρχε πρόνοια για ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνοντας ότι η πρόνοια αυτά ήταν συνυφασμένη με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Απαντώντας σε ερώτηση, υποστήριξε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ούτε προς το συμφέρον των εργαζομένων θα είναι ούτε προς το συμφέρον της ανάπτυξης και ούτε θα βοηθήσει στη δημιουργία συνθηκών επανεκκίνησης της οικονομίας. «Αντίθετα, θα οδηγηθούμε ακόμη ένα βήμα ώστε το κράτος να χάσει τις όποιες δυνατότητες έχει για να λειτουργήσει ως μοχλός επαναφοράς στην πορεία προς την ανάπτυξη», συμπλήρωσε και υπενθύμισε το παράδειγμα της Βουλγαρίας, όπου η ιδιωτικοποίηση της αντίστοιχης αρχής ηλεκτρισμού είχε ως αποτέλεσμα ψηλότερη τιμή του ρεύματος.
Επέκρινε και τον προϋπολογισμό του 2014 ως ένα προϋπολογισμό «που θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερη ύφεση, σε ακόμα λιγότερη δυνατότητα επανεκκίνησης της οικονομίας και σε μεγαλύτερη ανεργία».
«Κατά συνέπεια, όλα αυτά τα πράγματα δημιουργούν συνθήκες, όπου οι εργαζόμενοι και οι μη προνομιούχοι πρέπει να εκδηλώσουν πιο μαχητικά και πιο ενεργητικά την αντίδρασή τους και την αντίστασή τους σε αυτή την πορεία, η οποία είναι μια πορεία φαύλου κύκλου, οδηγεί αντί στην ελπίδα σε περισσότερη ανεργία σε μεγαλύτερα προβλήματα και σε συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: