Πρόβλημα δανεισμού απειλεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στις εξαιρετικές δυσκολίες πρόσβασης σε δανεισμό των κυπριακών και ελληνικών ΜΜΕ, αναφέρεται έκθεση-έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν, που πραγματοποιήθηκε το 2013 και δημοσιοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Σύμφωνα με την έκθεση, το 40% των κυπριακών και το 32% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα, χαρακτήρισαν ως σημαντικότερο πρόβλημα την πρόσβαση σε δανεισμό.

Πρόκειται για τα δύο μεγαλύτερα ποσοστά στην ΕΕ, ενώ ακολουθούν οι ισπανικές ΜΜΕ με 23% και οι ιταλικές με 20%.

Σε μια κλίμακα βαθμού δυσκολίας δανειοδότησης από το 1 (μικρότερος) μέχρι το 10 (μεγαλύτερος), το 28% των απαντήσεων που έδωσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις και το 26% οι κυπριακές επικαλέστηκαν το 10, δηλαδή τον ψηλότερο βαθμό δυσκολίας. Σε χειρότερη θέση στην Ευρώπη βρίσκονται μόνο οι επιχειρήσεις της Σλοβακίας.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη έχει σαν αποτέλεσμα να στερεύει η ρευστότητα των ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων με τα ίδια κεφάλαιά τους να έχουν περιοριστεί σημαντικά το τελευταίο εξάμηνο.

Μάλιστα, στην Ελλάδα και την Κύπρο καταγράφονται οι περισσότερες απαντήσεις μάνατζερ ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι τους τελευταίους μήνες έχει υποχωρήσει περαιτέρω η προθυμία των τραπεζών να παράσχουν δάνεια.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότερο απαισιόδοξες ΜΜΕ για την πορεία των διαθεσίμων τους, είναι οι ελληνικές, οι κυπριακές και οι γαλλικές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το 53% των κυπριακών και το 51% των ελληνικών ΜΜΕ που έλαβαν μέρος στην έρευνα, εμφανίστηκαν αισιόδοξες ότι μπορεί να πάρουν δάνειο από τις τράπεζες. Πρόκειται για τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ.

Ωστόσο, ακόμη κι αν καταφέρουν να λάβουν δάνειο, μόνο το 41% των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το 33% των ελληνικών καταφέρνουν να εξασφαλίσουν το ποσό που ζήτησαν. Το ποσοστό συνολικών απορρίψεων των αιτήσεων δανείων αυξήθηκε στην Ελλάδα από 22% το 2011 σε 31% το 2013, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στην Κύπρο ήταν από 14% σε 23%.

Οι ελληνικές και οι κυπριακές επιχειρήσεις είναι οι μόνες στην Ευρώπη με τις λιγότερες δυνατότητες χρηματοδότησης εκτός τραπεζικού ζητήματος. Μόνο το 1% των κυπριακών και το 5% των ελληνικών υποστήριξαν ότι έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι ΜΜΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος αναφέρθηκε στα προγράμματα που προωθεί η ΕΕ για τη βελτίωση της πρόσβασης σε δανεισμό. Μάλιστα, όπως είπε, μόνο από το πρόγραμμα COSME θα επωφεληθούν μέχρι το 2020 περίπου 350.000 ΜΜΕ, οι οποίες μέσω εγγυήσεων που θα παρέχονται θα μπορούν να συνάπτουν δάνεια μέχρι 150.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: