Νερό και για γεωργικούς σκοπούς έτοιμος να μας δώσει ο Λίβανος – Συνομιλίες Κουγιάλη με τον Λιβάνιο υπουργό Υδάτων.- Ορίστηκε τεχνική επιτροπή.-

Το ενδεχόμενο μεταφοράς νερού από το Λίβανο προς την Κύπρο συζήτησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτων του Λιβάνου Gebran Bassil, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι η μεταξύ τους συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα θέματα των υδάτινων πόρων και συγκεκριμένα γύρω από την πρόταση που υπέβαλε ο Λίβανος για μεταφορά νερού από τη γειτονική χώρα προς την Κύπρο.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι έχουν από κοινού ορίσει μια τεχνική επιτροπή, αποτελούμενη από τεχνοκράτες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου και του αντίστοιχου Τμήματος του Υπουργείου Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Λιβάνου, προκειμένου να διερευνήσει αυτή τη δυνατότητα μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο κ. Κουγιάλης σημείωσε ότι «εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτή την μεταφορά του νερού από το Λίβανο προς την Κύπρο θα είναι πολύ ωφέλιμο για εμάς».

Εξέφρασε, παράλληλα, την ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής του νερού «εάν θέλουμε να αναπτύξουμε την γεωργία και να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική».

Είπε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η τεχνική επιτροπή θα εξετάσει κατά πόσον η πρόταση είναι οικονομικά συμφέρουσα «και ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα να ανακοινώσουμε».

Με πλοία ή με αγωγό η μεταφορά

Ερωτηθείς με ποίο τρόπο θα γίνει η μεταφορά νερού στην Κύπρο, είπε ότι εξετάζονται δύο τρόποι, είτε με πλοία, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με τη μεταφορά νερού από την Ελλάδα, είτε με την κατασκευή αγωγού.

«Η επιτροπή θα διερευνήσει ποιά είναι η πιο συμφέρουσα μέθοδος», είπε και πρόσθεσε ότι «το κόστος του νερού στη χώρα μας είναι πολύ ακριβό, οι αφαλατώσεις παράγουν πολύ ακριβά και πρέπει να δούμε πως θα μειώσουμε όλο αυτό το κόστος».

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τη γεωργία, να τη θέσουμε σε επιστημονική και επαγγελματική βάση. Πρέπει να βοηθήσουμε τη γεωργία, μειώνοντας το κόστος παραγωγής», τόνισε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον το νερό αυτό θα αφορά την άρδευση και την ύδρευση, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι θα εξεταστούν όλοι οι τομείς αλλά κυρίως η άρδευση.

«Οι αφαλατώσεις αφορούν το πόσιμο νερό», είπε και επεσήμανε ότι «η παραγωγή νερού από τις αφαλατώσεις είναι πολύ ακριβή – στοιχίζει περίπου 1,30 ευρώ για κάθε κυβικό μέτρο που παράγουμε – και είναι ασύμφορο να τις χρησιμοποιούμε για σκοπούς γεωργίας».

«Σήμερα, υπάρχουν άλλες μέθοδοι, όπως για παράδειγμα στο Ισραήλ, όπου αξιοποιούνται τα νερά από τα λύματα για γεωργικούς σκοπούς και εκεί η τιμή του νερού είναι πολύ χαμηλή. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και εμείς, δηλαδή την αξιοποίηση των λυμάτων, παράλληλα με όλες τις άλλες ενέργειες που κάνουμε, όπως είναι η μεταφορά νερού για τη γεωργία», συμπλήρωσε.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2014 τα αποτελέσματα της μελέτης.-

Σε ερώτηση εάν έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα, ο Υπουργός ανέφερε ότι «χρειάζεται περίπου ένα τρίμηνο για να διεξαχθεί η μελέτη από την τεχνική επιτροπή και ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2014 θα υπάρχουν αποτελέσματα και θα γνωρίζουμε εάν συμφέρει στην Κύπρο να φέρει νερό από τον Λίβανο».

Τέλος, σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει πιθανότητα να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας και με άλλες γειτονικές χώρες, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «ο Λίβανος είναι μια πολύ κοντινή χώρα, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας αναπτυξιακός οργασμός στην κατασκευή φραγμάτων. Υπάρχει μεγάλη βροχόπτωση εκεί και οι ίδιοι αναζητούν τρόπους διάθεσης του νερού προς τις γειτονικές τους χώρες και σε αυτό οφείλεται και η επίσκεψη του Λιβάνιου Υπουργού σήμερα στο Υπουργείο Γεωργίας", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: