Μέχρι το Μάρτιο τα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.-

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου ζήτησε από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου όπως προχωρήσουν με την ετοιμασία των προγραμμάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με σκοπό την απορρόφηση κονδυλίων ύψους €350 εκ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Τα μέλη της Επιτροπής δήλωσαν πως τα σχετικά προγράμματα θα πρέπει να ετοιμαστούν μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, ώστε να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου είπε πως τα μέλη της Επιτροπής απαιτούν τη δημιουργία κρατικής τράπεζας αναπτύξεως, η οποία όπως είπε, θα αναλάβει τη διάθεση των κονδυλίων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι "το μεγάλο στοίχημα που καλείται όχι μόνο να κερδίσει η οικονομία του τόπου, αλλά και η ίδια η Βουλή με την κυβέρνηση και την πολιτεία, είναι πώς θα μπορέσει να κρατήσει ζωντανές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πώς θα ανακόψει την πορεία κλεισίματος τους, δημιουργίας ουράς ανέργων και γενικά κτυπήματος και υπόσκαψης της κυπριακής οικονομίας μέσα από τη διάλυση του μικρομεσαίου τομέα, που ήταν, είναι και αποτελεί όχι κατ` ευφημισμό,
  αλλά στην πραγματικότητα, τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας".

Δεν υπάρχουν, πρόσθεσε, μαγικές συνταγές και μαγικές λύσεις. “Εμείς θεωρούμε ότι απαιτείται να εισρεύσει άμεσα φρέσκο χρήμα στην αγορά και ο μόνος τρόπος που υπάρχει αυτή τη στιγμή και αποδεικνύεται μέσα από τα στοιχεία είναι το ευρωπαϊκό χρήμα, το οποίο μπορεί να δώσει ζωή, να δώσει ουσιαστικά δυνατότητα επιβίωσης και αποδοτικότητας αυτών των επιχειρήσεων, που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης τους", ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Χριστοφόρου, "είναι ιδιαίτερα θετικό και το καταγράφουμε το ότι με συντονισμένες ενέργειες έγινε κατορθωτό η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής συμφωνίας πρώτο με τις εμπορικές τράπεζες ύψους 150 εκ., για να μπορεί να καλύπτει τις πιστώσεις που ανοίγουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να εισαγάγουν προϊόντα στις επιχειρήσεις τους και με αυτό τον τρόπο να τις διατηρήσουν ζωντανές, γιατί υπήρχε τεράστιο πρόβλημα στις χρηματοδοτήσεις αυτών των πιστώσεων από τις τράπεζες".

"Άλλα 150 εκ", πρόσθεσε, "τα οποία θα υπογράψει στις 13 Δεκεμβρίου η κυπριακή κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία θα είναι δάνεια, τα οποία θα δοθούν μέσω του τραπεζικού τομέα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που είθισται να δίδεται άμεσα, για να μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή ως κεφάλαιο κίνησης ή με άλλους τρόπους για να συνεχίσει απόλυτα η λειτουργία τους".

Σε ό,τι αφορά το απευθείας δάνειο, που θα υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ο Συνεργατισμός, είπε πως "θα είναι επιπρόσθετα 50 εκ. με στόχευση τη διοχέτευση και την εύκολη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για απόκτηση αυτών των αναγκαίων χρημάτων της χρηματοδότησης από το συνεργατισμό".

Συνέχισε λέγοντας πως "εμείς τονίσαμε για μια ακόμα φορά ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για χρηματοδότηση και δεύτερον ότι δεν υπάρχει άμεσος αποτελεσματικός μηχανισμός από το κράτος, για να μπορέσουν να υποβοηθηθούν αυτές οι επιχειρήσεις και τρίτον δεν υπάρχει η αμεσότητα που απαιτείται και γι` αυτό θέσαμε χρονοδιάγραμμα με το Υπουργείο Οικονομικών ότι μέχρι το Μάρτιο θα είναι έτοιμα αυτά τα προγράμματα και θα μπορούν να αποτεθούν οι μικρομεσαίοι".

Επίσης, είπε πως η Επιτροπή Εμπορίου ζήτησε ακόμα και πήρε, ευτυχώς, θετική απάντηση ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι διατεθειμένη όταν εξαντληθούν αυτά τα πρώτα κεφάλαια, που θα εισρεύσουν στην οικονομία, μέσω των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι σε θέση να επαναχρηματοδοτήσει αυτά τα προγράμματα.

Παράλληλα, είπε πως θεωρεί ότι "πρέπει να εγκύψουμε όλοι σε αυτό το ζήτημα, που έχει να κάνει με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι δεν
  μπορεί να αντέξει άλλο ο επιχειρηματικός κόσμος και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι μόνο με λόγια και συνθήματα", αλλά απαιτούν αποτελεσματικότητα και έργα και “μέχρι σήμερα δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ, για να στηριχτούν οι μικρομεσαίοι”, εκφράζοντας την ελπίδα “ότι το Μάρτιο θα γίνουν πράξη όλα αυτά και θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Η Επιτροπή ζήτησε επιτακτικά να έχει με διαφάνεια κριτήρια, μέσα από τα οποία θα χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις", είπε ο κ. Χριστοφόρου.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε
  ικανοποίηση για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Κύπρος και ΕΤΕπ, για τα προγράμματα ενίσχυσης του εξωτερικού εμπορίου ύψους 150 εκ. ευρώ, αναφερόμενος ωστόσο την ανάγκη να καθοριστούν διαδικασίες, που δεν θα είναι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές και ότι τα προγράμματα θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη.  Είπε, επίσης, ότι θα πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να προχωρήσει με αυτό αλλά και με τον καθορισμό των κριτηρίων, έτσι ώστε να διασφαλισθεί ότι με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχείρησεις που έχουν πραγματική ανάγκη.
Στα θετικά ανέφερε ακόμη ο κ. Κώστα και το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις της ΕΤΕπ με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα για χρηματοδότηση ύψους 50 εκ. ευρώ έχουν προχωρήσει.  
Αναφερόμενος στην κονδύλια που θα λάβει η Κύπρος από την ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020, είπε ότι κάποια
  είναι συνδεδεμένα με την υλοποίηση μνημονιακών μεταρρυθμίσεων, ότι αν ένα κράτος μέλος αδυνατεί να λάβει αποτελεσματικά μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας οικονομικής διακυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαίωμα να αναστείλει το σύνολο ή μέρος των πληρωμών και δεσμεύσεων.
Αναφέρθηκε, επίσης, και στο ποσοστό που θα πρέπει να συνεισφέρει η Κυβέρνηση διερωτούμενος «από πού θα εξευρεθούν τα λεφτά».

Υπενθύμισε ακόμα το ποσό που συνεισφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία προς τους ίδιους πόρους της ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό ανέρχεται στα 165 εκ. ευρώ ανά έτος, προσθέτοντας ότι «και με 100% απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, δηλαδή 870 εκ. ευρώ, η συνδρομή της Κύπρου με πρόχειρους υπολογισμούς θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, ποσό το οποίο είναι αδύνατον να εξευρεθεί». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: