Χωρίς καπνό (ούτε άσπρο ούτε μαύρο) η πολυσυζητημένη συνάντηση Αναστασιάδη - Ντάουνερ .– «Κακώς εκλήφθηκε ως τελεσίγραφο η δήλωση Μπαν – Δεν φεύγω, μου αρέσει εδώ» δήλωσε ο Αυστραλός.-

Μιάμιση ώρα διήρκησε η πολυσυζητημένη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα αντί το μεσημέρι που ήταν προγραμματισμένη .
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το κείμενο της κοινής δήλωσης. Ανέφερε ακόμη ότι κακώς εκλήφθηκε ως τελεσίγραφο η δήλωση που έγινε από τον Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, και εξήγησε ότι ο λόγος που έγινε αυτή η δήλωση ήταν η χρονική συγκυρία της παρουσίας του στην Κύπρο.

Ερωτηθείς πότε θα παραιτηθεί, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι του αρέσει εδώ, αφήνοντας να νοηθεί ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μετά τη συνάντηση ΑναστασιάδηΝτάουνερ πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους συνεργάτες του.

Δηλώσεις Χρήστου Στυλιανίδη
Σε δηλώσεις για τη συνάντηση με τον Ντάουνερ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, αν προηγουμένως δεν υπάρξει κοινό ανακοινωθέν που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού».
Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ο Πρόεδρος επανέλαβε την ίδια στιγμή ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε ένα διάλογο που δεν θα έχει καμία προοπτική κατάληξης.
"Ο Πρόεδρος ήταν πολύ έντονος στις θέσεις του, τόσο για τα τελευταία γεγονότα όσο και για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών", πρόσθεσε.
Η αναβολή
Η συνάντηση Αναστασιάδη – Ντάουνερ ήταν προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι, ωστόσο αναβλήθηκε για το απόγευμα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης είχε δηλώσει ότι την αναβολή ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ύστερα από σχετική ενημέρωση που έτυχε από τον διαπραγματευτή της Ε/Κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, θεώρησε άνευ αντικειμένου τη συνάντηση το μεσημέρι. λόγω των προσπαθειών που κατέβαλλαν κατά τη διάρκεια της ημέρας τα Η.Ε προς την Τ/Κ για τη σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ε/κ πλευρά μετέφερε μέσω των Ηνωμένων Εθνών, συγκεκριμένη πρόταση προς την Τ/Κ πλευρά σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν.

Η συνάντηση Αναστασιάδη- Ντάουνερ γίνεται και στη σκιά του τελεσιγράφου του ΓΓ του ΟΗΕ, που προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις και σωρεία αντιδράσεων στη Λευκωσία.

Ντάουνερ- Έρογλου
Ο Αλεξάντεςρ Ντάουνερ είχε συναντηθεί νωρίτερα χθες με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.
«Θα δούμε» ήταν η απάντηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ όταν, μετά την συνάντησή του με τον Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα, ρωτήθηκε εάν θα είναι έτοιμο το κοινό ανακοινωθέν.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είχε συνάντηση 50 λεπτών με τον Τ/κ ηγέτη το πρωί και αμέσως μετά ανέφερε ότι συζήτησαν αρκετά για την δουλειά που έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι διαπραγματευτές εργάζονται πάνω σε αυτό και προσπαθούν να το οριστικοποιήσουν. Ως προς την υπενθύμιση πως ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα να γίνει αυτό, αυτή την εβδομάδα, ο κ. Ντάουνερ απάντησε: «θα δούμε».
Σε ερώτηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο κοινό ανακοινωθέν, ο Ειδικός Σύμβουλος έκανε λόγο για «πρόοδο πόντο με πόντο», ενώ σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι ο ίδιος πρέπει να βρίσκεται την άλλη εβδομάδα στην Ασία αλλά η ομάδα του θα βρίσκεται εδώ.
Ερωτηθείς τί σκοπεύουν να κάνουν τα ΗΕ εάν το κοινό ανακοινωθέν δεν μπορέσει να οριστικοποιηθεί, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε: «Δεν δουλεύουμε στη βάση του δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί. Είμαι αισιόδοξος, θα είναι σε θέση να φτάσουν σε μια συμφωνία εδώ. Όπως είπα, σταδιακά κινούνται πιο κοντά. Οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: