Μέσα και η «Τοτάλ» για το Τερματικό Υγροποίησης ΦΑ – Υπέγραψε Μνημόνιο με την Κυβέρνηση.-

Μνημόνιο Συναντίληψης για το έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Κύπρου υπέγραψε την Πέμπτη η Κυπριακή Δημοκρατία με τη γαλλική εταιρεία Total E&P Cyprus B.V. (Total).

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, η υπογραφή του Μνημονίου ακολουθεί την υπογραφή με την Total, τον Φεβρουάριο, Συμβολαίων Αναλογικού Καταμερισμού Έρευνας και Παραγωγής για τα Τεμάχια Αρ. 10 και Αρ. 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Δημοκρατίας.
Το Μνημόνιο Συναντίληψης καταγράφει τη στήριξη της Total για πώληση των ενδεχόμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου στα Τεμάχια 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, δίνοντας προτεραιότητα έναντι των διαφόρων επιλογών στην υγροποίηση και εξαγωγή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, τα συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργαστούν ως προς την προοπτική χρήσης του Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Βασιλικού, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις απόψεις της Total όσον αφορά στη δομή και στην ανάπτυξη του έργου του Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ.

Δηλώσεις Γ. Λακκοτρύπη για το ΦΑ στους Financial Times.-
Τη σημαντική ενίσχυση, που θα έδινε στα σχέδια της Κύπρου για το φυσικό αέριο, μια απόφαση του Ισραήλ να εξάγει το δικό του αέριο μέσω της κυπριακή μονάδας υγροποίησης, σημείωσε σε δηλώσεις του στους "Financial Times", o Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος βρέθηκε στο Λονδίνο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Τουριστικής Έκθεσης.
"Με το Ισραήλ μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα και να βρούμε σημαντική χρηματοδότηση". -

"Το ισραηλινό αέριο θα πρόσθετε μία σημαντική ώθηση ως προς το χρονοδιάγραμμά μας. Με το Ισραήλ μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα και να βρούμε σημαντική χρηματοδότηση", ήταν πιο αναλυτικά η δήλωση του κ. Λακκοτρύπη.

Στην αναφορά που κάνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα για το κυπριακό φυσικό αέριο, σχολιάζει πως τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί μπορεί να είναι μικρότερα από τα ισραηλινά, αλλά έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν την κυπριακή οικονομία, εφόσον η Κύπρος μπορέσει να προωθήσει το αέριό της στην αγορά.

Financial Times: «Δυσεύρετο κεφάλαιο.-
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι μόνο λίγες τράπεζες είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν έργα υγροποίησης αερίου, τα οποία «παίρνουν χρόνια για να κτιστούν και κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια». Όπως αναφέρεται
χαρακτηριστικά, "η Κύπρος ανταγωνίζεται για δυσεύρετο κεφάλαιο ενάντια σε έργα από την ανατολική Αφρική, τη Ρωσία και τον Καναδά, όπου υπάρχουν μεγάλα αποδεδειγμένα κοιτάσματα".

"Για την ώρα, η παγκόσμια ζήτηση -για υγροποιημένο φυσικό αέριο- υπολογίζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από τα ανατεθειμένα έργα, αλλά για να καλύψουμε αυτό το κενό είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε πρώτοι σε μια τελική απόφαση για επένδυση», είπε πάνω σ' αυτό ο κ. Λακκοτρύπης.

Financial Times: "Η Κύπρος μπορεί και μόνη της.-

Οι Financial Times σημειώνουν ότι ο υπουργός πρόσφατα επέστρεψε με ελπίδες από ταξίδι στην Ιερουσαλήμ με σκοπό να πείσει τους Ισραηλινούς να στείλουν αέριο στη μονάδα LNG της Κύπρου, ότι εντός μηνών θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στις νεότερες έρευνες για τον εντοπισμό περισσότερου αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου από την ENI και την Total, που θα έκανε τη χώρα πιο ελκυστική για χρηματοδότες, ανεξαρτήτως της απόφασης του Ισραήλ: «Μια σημαντική ανακάλυψη από μία από τι δύο εταιρείες θα εκτόξευε την Κύπρο στη μεγάλη λίγκα των έργων LNG, αλλά χωρίς περισσότερο αέριο ίσως το Ισραήλ να είναι κρίσιμο για το στόχο της Κύπρου να εξασφαλίσει μια τελική απόφαση επένδυσης πριν το 2015».

Δεν υπάρχουν σχόλια: