Με συγκεντρώσεις και πορείες τιμήθηκε στην Ελλάδα η επέτειος του Πολυτεχνείου.-

ΑΘΗΝΑ: Με την καθιερωμένη πορεία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα από την πύλη του Πολυτεχνείου προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία κοτυφώθηκαν χθες Κυριακή στην Ελλάδα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης το 1973.
Οι πύλες στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου ήταν ανοιχτές για το κοινό μέχρι τη 13:00 με την περιφρούρηση του κτιρίου να έχουν αναλάβει φοιτητές και καθηγητές.

Για τρίτη μέρα, πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ εξέπεμπαν ραδιοφωνικό πρόγραμμα μέσα από τον χώρο του Πολυτεχνείου.
Τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας κατά το τριήμερο των εκδηλώσεων ήταν δρακόντεια στο κέντρο της Αθήνας. Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί στο οδικό δίκτυο, γύρω από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις φρουρούσαν την Αμερικανική πρεσβεία και άλλα επίκαιρα σημεία μεταξύ των οποίων και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Τα μέτρα επεκτάθηκαν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, όπως και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.
Η αστυνομία προχώρησε επίσης στο κλείσιμο πέντε σταθμών του Μετρό.
Πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.
Στην Κύπρο
Η θυσία και οι αγώνες των ηρώων του Πολυτεχνείου «θα αποτελεί διαχρονικά για όλο τον Ελληνισμό και τον Κυπριακό Ελληνισμό εξίσου, το λάβαρο στην πορεία του αγώνα μας για την επανένωση της Κύπρου και για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας», αναφέρει, σε γραπτή δήλωση του για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε το αποκορύφωμα του αντιχουντικού αγώνα και η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα δικαίωσε τη θυσία των ηρώων του Πολυτεχνείου. Με την ευκαιρία της 40ης επετείου του έπους του Πολυτεχνείου, η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα της να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για επανένωση της πατρίδας μας παραμένοντας προσηλωμένη στα διδάγματα της 17 Νοεμβρίου 1973», καταλήγει.
Ο Πρόεδρος της Βουλής
Το Πολυτεχνείο είναι διαχρονικό κάστρο αντίστασης ενάντια στο φασισμό, οχυρό της δημοκρατίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Σαράντα χρόνια μετά το έπος του Πολυτεχνείου, αναφέρει ο κ. Ομήρου στη δήλωση του, ο κυπριακός λαός τιμά μαζί με ολόκληρο τον Ελληνισμό την ηρωική εξέγερση των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Νοέμβρη του 1973.
Σημειώνει ότι «είναι επιβεβλημένη η απόδοση τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους και αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία, για να αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους της άμεσης αμφισβήτησης της ιστορικής συνέχεια του Ελληνισμού στην Κύπρο».
«Η μνήμη μας γυρνά 40 χρόνια πίσω. Ξαναζωντανεύουν οι τσακισμένες πόρτες του Πολυτεχνείου. Ακούεται ξανά η φωνή του «Ραδιοσταθμού των Ελεύθερων Φοιτητών, των Ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων» να καλεί στον αγώνα για την ανατροπή της χούντας, στον αγώνα για λευτεριά και ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής.
Σήμερα, συνεχίζει, «40 χρόνια μετά το ανεπανάληπτο έπος του Πολυτεχνείου, οι πολιτικές και εθνικές παρακαταθήκες του παραμένουν πολύτιμος σηματοδότης στην πορεία του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου κινήματος για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη. Ιδιαίτερα σήμερα με την οικονομική κρίση να πλήττει μεγάλα τμήματα των κοινωνιών, να οδηγεί τις οικονομίες σε βαθιά ύφεση, να εκτοξεύει την ανεργία και να τροφοδοτεί την κοινωνική δυστυχία», προσθέτει.
Το Πολυτεχνείο, όπως επισημαίνει «είναι πια διαχρονικό κάστρο αντίστασης ενάντια στο φασισμό, οχυρό της δημοκρατίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
«Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στο μεγαλείο της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 και δηλώνουμε για μια ακόμα φορά: Το Πολυτεχνείο ζει και πρέπει να δικαιωθεί», καταλήγει ο κ. Ομήρου στη δήλωση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: