Μείωση επιτοκίων και από την Ελληνική Τράπεζα – Ακολουθεί ο Συνεργατισμός - Τα κόμματα δεν θεωρούν τις μειώσεις ικανοποιητικές – Ανεβλήθη η συζήτηση στη Βουλή.-

Μετά την Τράπεζα Κύπρου και την Alpha Bank, ανεκοίνωσε μείωση επιτοκίων και η Ελληνική Τράπεζα.

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ αναφέρει, ότι έχοντας πλήρη συναίσθηση της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι ιδιώτες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πελάτες της, αποφάσισε τη μονομερή μείωση των βασικών της επιτοκίων, σε ευαίσθητες κατηγορίες δανείων.
Οι μειώσεις αυτές, σημειώνει, έχουν ως στόχο την ελάφρυνση των νοικοκυριών και ιδιωτών πελατών της, καθώς επίσης και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Οι μειώσεις των Βασικών Επιτοκίων θα τεθούν σε ισχύ την 13η Νοεμβρίου 2013 και αφορούν τις εξής κατηγορίες δανείων, σε ευρώ: ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΑΠΟ (%) ΣΕ (%) Ελληνικής Τράπεζας 5,50 5,25 Δανείων Επιχειρήσεων 4,50 4,25 Στεγαστικών Δανείων (1) 4,15 3,65 Στεγαστικών Δανείων (2) 5,00 4,50
Η Τράπεζα αναφέρει επίσης ότι μελετά τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων και άλλων μειώσεων, προς ελάφρυνση των πελατών της, τα οποία προτίθεται να ανακοινώσει σύντομα.
Υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, ότι η Ελληνική Τράπεζα εφαρμόζει, από τις 9/4/2012, χαμηλότερες επιβαρύνσεις (οι οποίες αφορούν τόκους υπερημερίας) επί καθυστερημένων δόσεων και υπερβάσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες διευκολύνσεων.
Ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας, αναφέρει ότι έχοντας διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία του, διαθέτει όλα τα εχέγγυα ώστε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.
Ως εκ τούτου, δεσμεύεται, σημειώνει, ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά τόσο με την Εποπτική Αρχή όσο και με το Υπουργείο Οικονομικών, για εξεύρεση λύσεων στα σύνθετα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης.
Τα Κόμματα εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση των Τραπεζών για μείωση επιτοκίων , τονίζουν όμως ότι πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις για να καταστεί δυνατή η αναζωογόνηση της οικονομίας.
Αναβλήθηκε η συζήτηση στη Βουλή Αναβλήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση των διαφόρων προτάσεων νόμου για νομοθετική ρύθμιση του ύψους των επιτοκίων.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος η Τρόικα ενημέρωσε από τη Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα ότι σήμερα ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την χρηματοδότηση των κεφαλαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου ήταν αδύνατο να είναι παρόντες στην συνεδρίαση είτε οι πολιτικοί προϊστάμενοι είτε λειτουργοί του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤ.
Ανέφερε ότι στόχος είναι να συγκληθεί και πάλι η Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα όταν ολοκληρωθούν οι επαφές με την Τρόικα .
Εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν τα ψηλότερα επιτόκια στην ΕΕ κυρίως στα στεγαστικά δάνεια και στραγγαλίζουν όπως είπε την ανάπτυξη.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι πρέπει να σταλούν μηνύματα στις τράπεζες ότι "η υπομονή μας εξαντλείται και πρέπει να ληφθούν μέτρα για μείωση των επιτοκίων διαφορετικά η Βουλή θα νομοθετήσει για μείωση τους".
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο κώδικας της ΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαφορετικά η Βουλή θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μετατραπεί ο κώδικας σε δεσμευτική νομοθετική ρύθμιση και να επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις σε τράπεζες που δεν συμμορφώνονται.
Εκπρόσωπος του Συνεργατισμού δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη σχεδίου μειώσεως των επιτοκίων και από το Συνεργατικό Κίνημα, που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: