Σχέδιο ετοιμάζει το ΔΝΤ για Ταμείο Υδρογονανθράκων.- Στόχος η ραγδαία αποπληρωμή του κυπριακού χρέους.-

Tο προσχέδιο του νομικού εγγράφου για τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου υδρογονανθράκων, αναμένεται να καταθέσει στην κυβέρνηση στο τέλος της εβδομάδας, το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το κλιμάκιο παρέστη χθες στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, γνωστοποιώντας στους βουλευτές το μοντέλο που θα ακολουθηθεί.


Οι τρεις φάσεις λειτουργίας του ταμείου προνοούν.-
* Συγκέντρωση κεφαλαίου και έμφαση στη μείωση του χρέους
* Τη ραγδαία αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, γεγονός το οποίο θα επιφέρει ανακούφιση και στις μελλοντικές γενεές
* Tην καθιέρωση κανόνων σύμφωνα με τους οποίους το ταμείο θα καλύπτει και δημοσιονομικό έλλειμμα

Ο επικεφαλής του κλιμακίου Abdullah Al-Hassan ανέφερε ότι εξαρτάται από τις αρχές της Κύπρου πότε θα προωθήσουν το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία του ταμείου. Ο εμπειρογνώμονας που εργάστηκε για τη σύσταση του επενδυτικού ταμείου υδρογονανθράκων της Νορβηγίας, ανέφερε ότι το σκεπτικό του ΔΝΤ, είναι η δημιουργία εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων που θα λειτουργεί με τους κανόνες διαφάνειας.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ υπέδειξαν ότι τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες είναι προσδιορισμένα και καθορίζονται με κανόνες δημοσιονομικής ευθύνης.
Τα έσοδα ανέφεραν θα ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό και θα πρέπει να υπάρχει ενιαία μεσοπρόθεσμη πολιτική.
Παπαδόπουλος: To ΦΑ δεν είναι πανάκεια.-
Ο Πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι εμπειρογνώμονες δεν αποτελούν μέρος της τρόικας αλλά ήρθαν κατόπιν πρόσκλησης του υπουργείου Οικονομικών.
Μας προειδοποίησαν είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι δεν σημαίνει πως κάθε χώρα που έχει υδρογονάνθρακες, ότι δεν θα έχει προβλήματα και στην οικονομία. Ανέφεραν επίσης ότι τα έσοδα είναι χρήσιμα μόνο όταν λειτουργούν οι θεσμοί. Αλλιώς τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου από ευλογία μπορούν να οδηγήσουν σε εφιάλτη.
Για παράδειγμα είπε, να δημιουργηθούν ψηλότερες προσδοκίες για τα αναμενόμενα έσοδα και να οδηγήσει σε υπερκαταναλωτισμό και αύξηση του πληθωρισμού. Επιβάλλεται κατέληξε, να προβλέπει το νομικό πλαίσιο, να υπάρχει απαραίτητη εποπτεία.
Το φυσικό αέριο μπορεί να αποδειχθεί κατάρα αν υπάρξει διαπλοκή υπογράμμισε και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, λέγοντας ότι δεν σημαίνει ότι θα λυθούν τα προβλήματα χωρίς διαφάνεια, ρουσφέτια και λαμόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: