Προειδοποιούν για δραστικά μέτρα οι δανειολήπτες.- Θα νεκρώσουν τις δραστηριότητες των τραπεζών.-

Με δραστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων ο τερματισμός κάθε συνεργασίας των δανειοληπτών με τις τράπεζες, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών Τραπεζών, σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν συνεργαστούν για αναδιάρθρωση των δανείων κατά τρόπο επωφελή και για τα δύο μέρη.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχία Πολιτών, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Μελάς ανέφερε ότι η ΚΤΚ έστειλε πρόσφατα αυστηρή εγκύκλιο, απειλώντας με κυρώσεις τις Τράπεζες οι οποίες δεν θα συμμορφωθούν, δίνοντας όπως είπε την τελευταία προειδοποίηση. Πρόσθεσε ότι και οι ίδιοι παρακολουθούν το θέμα κι αν δεν υπάρξουν κυρώσεις, θα λάβουν σειρά μέτρων, ώστε να γίνει κατορθωτό να υπάρξει ένας καλόπιστος και καλοπροαίρετος διάλογος, σε ίση βάση, έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα για να είναι κερδισμένοι και οι δύο.
«Οι τράπεζες», είπε, «όταν αντιληφθούν αυτό τότε το πρόβλημα θα λυθεί. Όταν νομίζουν ότι με διάφορες δολοπλοκίες και σχεδιασμούς θα κερδίσουν και από αυτή την περίπτωση, τότε δεν θα λυθεί το θέμα, θα το βρούμε μπροστά μας σε λίγο καιρό και πάλι θα είμαστε στην ίδια θέση όπως είμαστε σήμερα».
Όπως είπε, μία ιδέα που συζητείται είναι να καλέσουν τα μέλη τους και όλους τους δανειολήπτες να σταματήσουν κάθε συνεργασία με τις τράπεζες, κάθε επαφή. Πρόσθεσε πως αν αντιληφθεί κανείς τον αριθμό των δανειοληπτών, που είναι βασικά όλος ο κόσμος, τί δύναμη θα έχουν όταν θέλουν να αντιδράσουν και τί συνέπειες θα έχει αυτή η μη συνεργασία στις τράπεζες, μπορεί να αντιληφθεί κανείς που μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα αν ληφθούν ακραία μέτρα, κάτι που όπως είπε δεν επιθυμεί ο Σύνδεσμος.
Σε σχέση με τη χορήγηση δανείων, είπε ότι νέα δάνεια δεν χορηγούνται παρά την επιδεικνυόμενη διάθεση εκ μέρους των τραπεζών, η οποία όπως είπε, είναι θεωρητική. Στην πράξη, είπε τίποτα δεν γίνεται, είναι όλα αποτελματωμένα. Όπως ανέφερε, αν δεν υπάρξει κάτι άμεσα η Κύπρος δεν θα πάει καλά.
Ο κ. Μελάς, ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή με τη Συμμαχία Πολιτών, βρήκαν ευήκοο ους για να προστατευθούν οι δανειολήπτες από τις πιέσεις, εκβιασμούς και την συμπεριφορά που υφίστανται γενικά από τις τράπεζες στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των δανείων τους.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχία Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι για να υπάρξει ανάπτυξη και να γίνουν επενδύσεις σε μια οικονομία πρέπει να υπάρχει ρευστότητα από τη μια και ελκυστικά δανειστικά επιτόκια από την άλλη.
«Με την πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες σήμερα και με την λανθασμένη προσέγγισή τους στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης, δεν οδηγούν στη διευκόλυνση του δανειολήπτη να
αποπληρώνει τις έστω μειωμένες δόσεις, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ρευστότητας των τραπεζών», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι αν υπάρξει και μείωση των δανειστικών επιτοκίων, θα υπάρξει και ανάλογο ενδιαφέρον από επενδυτές και Κύπριους που μπορούν να κάνουν έστω μικρές επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Είναι ένα φαύλος κύκλος, είπε, στον οποίο δυστυχώς η μέχρι σήμερα προσέγγιση των τραπεζών είναι αρνητική και δεν οδηγεί σε ανάπτυξη, αντίθετα είπε οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση κάτι το οποίο θα αποβεί εις βάρος και των ίδιων των τραπεζών στο μέλλον.
Παράλληλα ο κ. Λιλλήκας κατήγγειλε την Κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα κόμματα ότι επισπεύδουν τις διαδικασίες εκποίηση των ακινήτων με την πρόσληψη δικαστών και επιδοτών και παρεμβαίνουν νομοθετικά στο έργο της δικαιοσύνης. Όπως είπε, πρόκειται περί νομοθετικής παρέμβασης αν εφαρμοστούν οι πρόνοιες του Μνημονίου για χρονοδιαγράμματα στη λήψη των αποφάσεων.
Την ίδια ώρα, ανέφερε, οι Κυβερνώντες αρνούνται να συζητήσουν την πρόταση νόμου που κατέθεσε η συμμαχία πολιτών για νομοθετική ρύθμιση των δανειστικών επιτοκίων.
«Κατά τα άλλα Κυβέρνηση και συγκυβερνώντα κόμματα, ανησυχούν και κόπτονται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τους πολίτες», ανέφερε.
Δήλωσε επίσης ότι και η Κυβέρνηση και τα κόμματα στη Βουλή κρύβονται πίσω από το μνημόνιο για να μην τοποθετηθούν στο ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης των επιτοκίων γιατί αυτό θα παραβιάζει το μνημόνιο. Όπως ανέφερε, για τη Συμμαχία Πολιτών το Μνημόνιο δεν είναι ούτε Ευαγγέλιο, ούτε είναι πάνω από το κυπριακό Σύνταγμα.
«Θεωρούμε ότι είναι υποκρισία από τα κόμματα και την Κυβέρνηση, την ώρα που έχουν παραβιάσει βασικές αρχές του Κυπριακού Συντάγματος με το κούρεμα των καταθέσεων, αλλά και με μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις να επικαλούνται το Σύνταγμα, όταν πρόκειται για προστασία των δανειοληπτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών», ανέφερε.
Η Συμμαχία Πολιτών, όπως προανήγγειλε ο κ. Λιλλήκας, θα καταθέσει πολύ σύντομα και νομοθετική ρύθμιση για την επιμήκυνση και αναδιάρθρωση των δανείων, η οποία πρέπει να γίνει με συγκεκριμένη φόρμουλα που να επιτρέπει στους δανειολήπτες να ανταποκριθούν με βάση τα σημερινά τους εισοδήματα, στις δανειακές τους υποχρεώσεις, χωρίς να κινδυνεύουν με εκποίηση των περιουσιών τους.
Πρόσθεσε ότι η οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν εφαρμόζεται όπως πρέπει από πλευράς κυπριακών τραπεζών και εκεί που γίνεται προσπάθεια για αναδιάρθρωση, προχωρούν με ρυθμίσεις που κάθε άλλο εξυπηρετούν τον δανειζόμενο αλλά και με υπερχρεώσεις, αυξάνοντας τα επιτόκια μέχρι και το 15%, το οποίο περισσότερο θυμίζει τοκογλυφία παρά τραπεζικές συναλλαγές.
Το ΔΗΚΟ εξ άλλου, με ανακοίνωσή του, τονίζει την ανάγκη να ρυθμιστεί το ταχύτερο το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να καθησυχαστεί η κοινωνία που, όπως επιβεβαιώνεται και από σχετικές έρευνες, άρχισε να ανησυχεί σοβαρά για το ενδεχόμενο μαζικής εκποίησης κατοικιών.
Τονίζουμε για ακόμα μια φορά ότι πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα που να προστατεύουν τους δανειολήπτες και ειδικότερα τα νοικοκυριά που έχουν υποθηκεύσει την πρώτη τους κατοικία, καθώς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οι ασήκωτες δανειακές υποχρεώσεις θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα τους.
Τονίζουμε επίσης ότι, αν οι τράπεζες δεν προχωρήσουν με δικές τους πρωτοβουλίες να ρυθμίσουν το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τρόπο δίκαιο και μη εξοντωτικό για τους μικρομεσαίους δανειολήπτες, πρέπει να αναζητηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις.
Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ. θα θέσει στην αυριανή του συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών συγκεκριμένες προτάσεις του ΔΗ.ΚΟ. που αφορούν στη διαφύλαξη της πρώτης κατοικίας, εισηγήσεις για εφαρμογή προγραμμάτων τα οποία να αποτρέπουν την εκποίηση περιουσιών και την επεξεργασία ανακουφιστικών σχεδίων αναδιάρθρωσης στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: