Παγκύπρια κινητοποίηση κατά της Τρόικας και των μέτρων λιτότητας.-

Την από κοινού παγκύπρια κινητοποίηση πραγματοποιούν στη Λευκωσία, στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου 2013, οι εργατικές, εκπαιδευτικές και αγροτικές συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣ, ΕΚΥΣΥ, ΠΣΕΜ, ΕΚΑ και Ενώσεις Φοιτητών, προκειμένου να εκφρασθεί, με μαζικό και μαχητικό τρόπο, η αντίδραση και η αντίσταση των εργαζομένων και του λαού γενικότερα "στη σκληρή λιτότητα της Τρόικας και όσων υιοθετούν και ευθυγραμμίζονται με τις επιταγές της", όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των οργανώσεων αυτών σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Ο δρόμος αυτός, της σκληρής λιτότητας, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των οργανώσεων αυτών σε δηλώσεις τους, στη Δημοσιογραφική Εστία, "οδηγεί στην καταστροφή των οικονομικών και κοινωνικών κατακτήσεων του λαού μας".
"Η μεγάλη αυτή κινητοποίηση", είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, ο οποίος ανέγνωσε την κοινή δήλωση, "θα πάρει το χαρακτήρα συγκέντρωσης έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και πορείας, η οποία θα ακολουθήσει και θα καταλήξει στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας".
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής καλούν όλους τους εργαζομένους, όλους τους πολίτες, οι οποίοι αισθάνονται ότι είναι η ώρα να εκφράσουν μαζικά και μαχητικά την αντίδραση και την αντίσταση της κυπριακής κοινωνίας σε όλα όσα γίνονται για αυτούς, να πάρουν μέρος σε αυτήν τη μεγάλη κοινωνική  κινητοποίηση.
"Για να την μετατρέψουμε σε βήμα αγώνα και διεκδίκησης για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και το λαό μας, έξω και μακριά από τις λογικές της φτώχειας, της εκμετάλλευσης και της υποταγής", δηλώνουν οι διοργανώτριες οργανώσεις.
"Καλούμε όλους", προσθέτουν, "σε αυτή την κοινωνική σταυροφορία και εκστρατεία για ένα αξιοπρεπές παρόν και μέλλον, για αξιοπρεπή απασχόληση και βιοτικό επίπεδο, ευκαιρίες στη νέα γενιά. Διεκδικούμε ευημερία των ανθρώπων και της κοινωνίας, μακριά από στεγνή ευημερία αριθμών και οικονομικών δεικτών".
Όπως ανέφεραν στην κοινή τους δήλωση, πρόκειται για "μιαν πρώτη κινητοποίηση, με στόχο να σταλούν σωστά δυνατά μηνύματα τόσο εντός όσο και προς τις Βρυξέλλες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την απαίτηση του κυπριακού λαού για αλλαγή πορείας".
"Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα τους, οι πολίτες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι νέοι και νέες απαιτούν και προτείνουν ένα νέο, διαφορετικό πλάνο ανάκαμψης, ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που να οδηγεί προς μιαν Ευρώπη αλληλεγγύης μεταξύ κρατών - μελών, συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης", τονίζουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδους, σήμερα παρουσιάσθηκαν στη δημοσιογραφική διάσκεψη οι οργανώσεις που πήραν την πρωτοβουλία της εκδήλωσης αυτής, όμως "φεύγει σήμερα επιστολή προς πάρα πολλές άλλες κοινωνικές οργανώσεις".
"Είμαστε ήδη σε επαφή με άλλες κοινωνικές οργανώσεις, όπως καταναλωτές, πολύτεκνους, φοιτητές, μαθητές και γενικότερα με όλη την κυπριακή κοινωνία και είμαστε σίγουροι ότι και άλλες κοινωνικές οργανώσεις έχουν πάρει και τις αποφάσεις τους και είναι εκεί, θα δηλώσουν παρουσία και θα υψώσουν φωνή δυνατή, όχι μόνον για να ακουσθεί εντός Κύπρου, αλλά φωνή και προς τις Βρυξέλλες και προς τη Γερμανία που τοκογλυφεί εις βάρος άλλων κρατών - μελών εδώ κα μερικά έτη, με τα προσχήματα και τις πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικής εξάλειψης και όχι πειθαρχίας".
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, δήλωσε ότι, με την κοινή τους διακήρυξη, αναφέρονται "σχεδόν σε όλες τις ομάδες της κυπριακής κοινωνίας, οι οποίες συμπιέζονται από αυτή την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί".
"Η φτωχοποίηση της κοινωνίας", πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης, "είναι, δυστυχώς, μία διαδικασία, που τη βλέπουμε να εξελίσσεται πλέον καθαρά μέσα από τις εξελίξεις καθημερινά".
Όπως ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, "οι μικρομεσαίοι εξοντώνονται, οι εργαζόμενοι συμπιέζονται και στον ιδιωτικό τομέα περισσότερο και στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, έχουμε τη μείωση του κοινωνικού κράτους, το κυριότερο όμως είναι ότι δεν βλέπουμε ελπίδα, δηλαδή, ενώ μας καλούν συνεχώς για να κάνουμε θυσίες -και είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι και εμείς να συμβάλουμε ως εργαζόμενοι και ως κοινωνία ασφαλώς σε μια δύσκολη κατάσταση- αλλά το αποτέλεσμα είναι να μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο, από τον οποίο δεν μπορούμε να βγούμε και αυτή είναι η κύρια αιχμή που θα δώσει αυτή η κινητοποίηση, ότι θέλουμε ελπίδα".
Ερωτηθείς για την πρόθεση ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών και τις αντιδράσεις των εργαζομένων σε αυτή την προσπάθεια, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΑΣ (προερχόμενος από την ΠΑΣΕ - ΑΤΗΚ) Γρηγόρης  Κατσελλής δήλωσε ότι η δική τους "προτεραιότητα είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και ήδη προγραμματίζονται δυναμικά ή απεργιακά μέτρα πριν τις 5 Δεκεμβρίου, από τους εργαζομένους στην ΑΤΗΚ, στην Αρχή Ηλεκτρισμού και στην Αρχή Λιμένων, διότι οι τρεις αυτοί Οργανισμοί ευρίσκονται πρώτοι στο στόχαστρο των ιδιωτικοποιήσεων".
""Γίνεται", πρόσθεσε ο κ. Κατσελλής, "προσπάθεια για να συντονισθούν όλες οι οργανώσεις, που μετέχουν σε αυτούς τους οργανισμούς για να κατέλθουν σε δυναμικά μέτρα πριν τις 5 Δεκεμβρίου, που ορίσθηκε ως ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να κλείσει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων".
"Παράλληλα", δήλωσε ο κ. Κατσελλής, "ως συνέχεια των αντιδράσεων τούτων, τίθεται και το θέμα της προστασίας του χαρακτήρα και του καθεστώτος των υπαλλήλων των ημικρατικών οργανισμών, που σήμερα έχουν χαρακτήρα δημόσιου υπαλλήλου και που κατοχυρώνεται μέσα από το Σύνταγμα και αυτό το καθεστώς του δημόσιου υπαλλήλου δεν πρόκειται να το απεμπολήσουν οι εργαζόμενοι για χάριν οποιωνδήποτε άλλων συμφερόντων προκύπτουν από τις ιδιωτικοποιήσεις και να είναι σίγουροι για αυτό οι πάντες ότι θα υπάρξει θύελλα αντιδράσεων, αλλά προτεραιότητα είναι να προασπίσουμε τους οργανισμούς δημόσιας ωφέλειας".
"Το αγροτικό κίνημα", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, "ενωμένο θα πάρει μέρος σε αυτή την πορεία, την ειρηνική αντίσταση κατά όλων αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι εφαρμόζουν πολιτικές, με τις οποίες καταπνίγουν τους λαούς, πολιτικές με τις οποίες μεταφέρουν λεφτά από τον πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπου καλούμαστε να παραγάγουμε τρόφιμα για το λαό, στον πυλώνα των εξοπλισμών".
"Σημειώνουμε", είπε ο κ. Χάμπας, "ότι η Κύπρος ζημιώνει από αυτές τις πολιτικές εκατόν εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σίγουρα θα δυσκολέψει το δικό μας αγροτικό κόσμο από του να παραγάγει τρόφιμα και να θρέψει μιαν ημικατεχόμενη χώρα, η οποία το πρώτο πράγμα που πρέπει να διασφαλίζει είναι η διατροφή και αυτό να μην το ξεχνάμε ποτέ".

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, δήλωσε ότι "η κοινωνία σήμερα βυθίζεται στη θλίψη και στην ανέχεια και τα δράματα αυτά που παρακολουθούμε αυξάνονται καθημερινά".
"Εμείς, ως εκπαιδευτικοί", δήλωσε ο κ. Φυλακτού, "καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειρισθούμε το πιο ευαίσθητο κομμάτι αυτών των θλιβερών πραγματικά καταστάσεων που είναι τα παιδιά μέσα στα σχολεία και καταντήσαμε να είναι προτεραιότητα το συσσίτιο και η συλλογή τροφίμων για να αντιμετωπισθούν όλα αυτά τα προβλήματα".
"Πάνω στο θέμα της εκπαίδευσης", δήλωσε ο κ. Πολυβίου, "να προσθέσω ότι μπαίνουμε στις τάξεις εμείς οι εκπαιδευτικοί και δεν ξέρουμε τι να πούμε στα παιδιά, διότι τα μισά ίσως από αυτά να μην είχαν φαγητό το βράδυ και να ήρθαν νηστικά στην τάξη".
"Ζούμε παραδείγματα και δεν είναι σχήμα λόγου αυτό", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, "δηλαδή να έρχονται τα παιδιά και να τα βλέπουμε, πρωί - πρωί, από τον τρόπο με τον οποίο κάθονται στο θρανίο, αντί να είναι ζωηρά, να κάθονται εκεί και να βλέπεις τη μιζέρια στο πρόσωπό τους και διερωτάσαι: Πόσα από αυτά τα 25 παιδιά δεν είναι νηστικά αυτήν τη στιγμή και δεν περιμένουν στις 09:00 η ώρα να έρθει το συσσίτιο και να φάνε ένα σάντουιτς για να μπορέσουν να κρατηθούν;"
"Είναι, πραγματικά, τραγικές οι καταστάσεις που ζούμε μέσα στα σχολεία", τόνισε ο κ. Πολυβίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: