Κυπριακό: Το μεσημέρι κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη – Ντάουνερ Ο Έρογλου επιμένει: «Να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε» - Ο Μπαγίς, από τις Βρυξέλλες, υπενθυμίζει ότι ο Αναστασιάδης ήταν υπέρμαχος του σχεδίου Ανάν.-

Κομβική στην πορεία των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό θεωρούν πολιτικοί παρατηρητές τη σημερινή ημέρα, καθώς αναμένεται το αποτέλεσμα της κρίσιμης, όπως χαρακτηρίζεται, συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από την τελευταία δήλωση του Μπαν Κι Μουν. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι.
Χθες ο κ. Ντάουνερ είχε χωριστές συναντήσεις με τους εκπροσώπους στις Συνομιλίες Μαυρογιάννη και Ερτούγ.

Ο κ. Ντάουνερ δεν προέβη σε δηλώσεις.
Ερτούγ: Eργαζόμαστε πάνω στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος.-
Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανέφερε πως συμφώνησαν να μην κάνουν δημόσιες δηλώσεις γιατί η διαδικασία έχει φθάσει σε ένα ευαίσθητο και κρίσιμο σημείο.
Είπε πως ο,τιδήποτε λεχθεί μπορεί να εκληφθεί διαφορετικά και έτσι όλοι κάνουν το καθήκον τους που είναι να δουν αν μπορεί να ετοιμαστεί μια κοινή δήλωση ή όχι.
Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε πως ακόμη εργάζονται πάνω στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος.
Σε άλλη ερώτηση σε σχέση με δήλωση του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου πως "η τελευταία πρόταση δόθηκε τη Δευτέρα στην ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω των ΗΕ" και κληθείς να πει κατά πόσον εάν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση αυτή η προσπάθεια για μια κοινή δήλωση πρέπει να τερματιστεί, ο κ. Ερτούγ ανέφερε πως οι δηλώσεις Έρογλου εκφράζουν την πολιτική της τ/κ πλευράς. Έρογλου: Να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε
Την τελευταία τους πρόταση για το κοινό ανακοινωθέν μετέφερε μέσω των ΗΕ τη Δευτέρα η τ/κ στην ε/κ πλευρά, δήλωσε χθες ο Ντερβίς Έρογλου, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή, η διαδικασία εδώ και δύο σχεδόν μήνες που αφορά το κοινό ανακοινωθέν πρέπει επιτέλους να τερματισθεί.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης κάνει λόγο για μια κρίσιμη εβδομάδα στην οποία εισήλθε το Κυπριακό υποστηρίζοντας ότι έχει δώσει ξεκάθαρα μηνύματα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν και ο κ. Μπαν συμφωνεί με αυτή την άποψη.
Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, έχει μετατρέψει το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος σε μια προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι η
τουρκική πλευρά για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό υπέβαλε πολλές εποικοδομητικές προτάσεις προς την κατεύθυνση της συμφωνίας.
«Στο σημείο που έχουμε φτάσει δεν θέλουμε να χάνουμε τσάμπα το χρόνο μας. Αυτό είναι ένα τεστ ειλικρίνειας». Κάλεσε δε τον Ε/κ ηγέτη για μια ακόμη φορά – όπως είπε – τις μέρες που βρίσκεται ο κ. Ντάουνερ στο νησί να επωφεληθούν από την ευκαιρία και να παρακαθήσουν στο τραπέζι συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν. Γι’ αυτό το λόγο, είπε, ακυρώνει την επίσκεψή του στο Λονδίνο, επαναλαμβάνοντας ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να καθήσει αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είναι ειλικρινής στο θέμα της εξεύρεσης μιας λύσης το ενωρίτερο, το πρώτο τετράμηνο του 2014.
«Ξεπάγωσαν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας
Βρυξέλλες: Μιλώντας για τον τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ήταν ο μόνος πολιτικός που υποστήριξε το Σχέδιο Ανάν και εκφράζοντας την ελπίδα ότι έως το τέλος του έτους Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να καταλήξουν σ' ένα νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, υποδέχθηκε με ικανοποίηση το άνοιγμα νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕτρωπαΪκή Ένωση.
Η ΕΕ και η Τουρκία άνοιξαν στις Βρυξέλλες το κεφάλαιο 22, επισημαίνοντας την βούλησή τους να επιταχύνουν την διαδικασία αυτή μετά την διακοπή της για περίπου τρία χρόνια.
Ο Μπαγίς και ο Επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, άνοιξαν επισήμως το κεφάλαιο 22 που αφορά την Περιφερειακή Πολιτική.
Ο Φούλε κάλεσε την Άγκυρα να «δεσμευτεί περαιτέρω» για να επιτρέψει το άνοιγμα κι άλλων δύο κεφαλαίων και υπενθύμισε ότι οι συζητήσεις γίνονται στο Συμβούλιο και απαιτείται ομοφωνία όλων των κρατών-μελών.
Ο Επίτροπος επανέλαβε τη δήλωση που έκανε τον περασμένο μήνα στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με την οποία την επόμενη ημέρα που η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με το πρόσθετο πρωτόκολλο της Άγκυρας η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση με την οποία θα ζητά από τα κράτη μέλη να άρουν τις επιφυλάξεις τους στα οκτώ κεφάλαια που παραμένουν «παγωμένα».
Μπαγίς: «Έτοιμη για τον γάμο η Τουρκία».-
Ο Μπαγίς διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη «για τον γάμο, δηλαδή την πλήρη ένταξη στην ΕΕ», μολονότι η τουρκική κοινή γνώμη αισθάνεται μια «κόπωση» απέναντι σε αυτήν την ατελείωτη διαδικασία. «Η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία τουλάχιστον τόσο όσο η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ», σημείωσε.
Αναφορές και στο Κυπριακό.-
Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο, όπως και με την Ελλάδα. Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε ο Εγκεμέν Μπαγίς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, είπε ότι είναι πιο αισιόδοξος από ότι πριν από έξι μήνες. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται υπό τον Eιδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα καταλήξουν -έως το τέλος του έτους- σε ένα νέο σχέδιο, που θα μπορούσε να υποβληθεί για έγκριση στις δύο κοινότητες στις αρχές του 2014. Στη συνέχεια, αφού έκανε μια αναφορά στο Σχέδιο Ανάν που η χώρα του υποστήριξε αν και δεν ήταν τέλειο, όπως είπε, τόνισε ότι στις τελευταίες εκλογές στην Κύπρο οι Ελληνοκύπριοι έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή εκλέγοντας ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ήταν ο μόνος πολιτικός που υποστήριξε το Σχέδιο Ανάν. «Η εξέλιξη αυτή δίνει προοπτικές για την επανένωση της νήσου και για το λόγο αυτό η Τουρκία καλεί τις δύο κοινότητες να καταλήξουν σε λύση», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: