Μπόνους 52 εκ. σε 3 χρόνια στη Λαϊκή Τράπεζα

Γύρω στα €52 εκατομμύρια ανέρχονται τα μπόνους που δόθηκαν κυρίως μεταξύ 2006-2009 στα στελέχη και τους μετόχους της Μαρφίν Λαϊκής σε Κύπρο και Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής η οποία συνέχισε την Τρίτη τη συζήτηση για την Λαϊκή Τράπεζα.


Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο Πανίκος Ηρακλέους εκ μέρους του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Λαϊκής, από τα μπόνους αυτά, τα €17, 7 εκ δόθηκαν στην Κύπρο και τα υπόλοιπα στην Ελλάδα. Επίσης το 2011 δόθηκαν €1,1 εκ μπόνους σε δωρεάν μετοχές με την φορολογία να αγγίζει τα 223 χιλιάδες ευρώ, ποσό που καταβλήθηκε από την Τράπεζα και όχι από αυτούς που τα έλαβαν, κάτι που θεωρείται ότι υπολογίστηκε ως έξοδο της Τράπεζας.

Τα μπόνους δόθηκαν σε υπαλλήλους και στελέχη οι οποίο έπιασαν κάποιους στόχους οι οποίοι συνδέονται με τη συγχώνευση Μαρφίν και Λαϊκής αλλά και προώθηση προϊόντων όπως τα αξιόγραφα, ενώ μπόνους δόθηκαν ως γνωστό και αμέσως μετά την ανάληψη από τον Ανδρέα Βγενόπουλο της διεύθυνσης της Τράπεζας σε όλους τους υπαλλήλους, ύψους €2000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μπόνους έλαβαν οι Χρήστος Στυλιάνιδης, Παναγιώτης Κουννής και Ροδούλλα Χατζηκυριάκου ύψους €302.000, ο Μιλτιάδης Μιχαηλάς €252.000, ο Δώρος Κτωρίδης €212.000, η Φιλιππίδου Αννίτα €202.000, ο Λυσάνδρου Νεοκλής €152.000 και ο Σόλωνας Μάτσας €146.000.
Για τα μπόνους στην Ελλάδα για την περίοδο 2007-2012 το συνολικό ύψος ανέρχεται σε €33,3 εκ.
Μπόνους έλαβαν οι Λάζος Ίναχος €3,3 εκ., Κυριάκος Μάγειρας και Ευθύμιος Μπουλούτας €1,8 εκ. έκαστος, Ηρακλής Κουνάδης €1,7 εκ., Νικόλαος Κονταρούδης €1,6 εκ. και Σαμουήλ Δαυίδ €800 χιλ.

Κατά την εξέταση του δανειακού χαρτοφυλακίου και των κενών που υπήρχαν στους ισολογισμούς της Τράπεζας ιδιαίτερα κατά την εποχή της συγχώνευσης η Διαχειρίστρια της Λαϊκής Άντρη Αντωνιάδου, ανέφερε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε τελείως από την αρχή όταν δεν έγινε σωστά η διαδικασία του due diligence. Στη συνέχεια, όπως είπε αφενός οι άνθρωποι που μπήκαν στην διοίκηση της τράπεζας δεν ήταν τραπεζίτες και ακολουθούνταν ανορθόδοξες τραπεζικές πρακτικές. Κανένας, είπε, δεν προστάτεψε τους μετόχους, το προσωπικό, τους καταθέτες.

«‘Ήταν ένας μεγάλος κουκουμάς που βρήκαν πολλοί για να κάνουν ό,τι θέλουν, για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν όλα γίνονταν με τις σωστές πρακτικές δεν θα έφτανε η Λαϊκή εκεί που έφτασε.


Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκος Ερωτοκρίτου μιλώντας στην Επιτροπή διερωτήθηκε γιατί έπρεπε να πληρωθούν μπόνους για να προβαίνουν οι υπάλληλοι της Λαϊκής σε παράνομες πράξεις και για το γεγονός ότι χάθηκαν στο τέλος 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είπε επίσης ότι θα πρέπει διερευνηθεί το πώς κατέβαλε η Τράπεζα το φόρο εισοδήματος εκ μέρους του στελέχους που έπαιρνε το μπόνους και κατά πόσο είχε δηλωθεί ως έξοδο της Τράπεζας το οποίο δεν φορολογείται.


Όπως είπε, στην Λαϊκή έγιναν πρακτικές οι οποίες καταδολίευαν το ίδιο το νομοθετικό καθεστώς και τους πιστωτές. Είναι καθήκον, είπε, των εποπτικών αρχών να ελέγξουν αν ο κατακερματισμός τους μετοχικού κεφαλαίου κατά την εξαγορά της Τράπεζας ήταν γνήσιος ή πλαστός. Έκανε επίσης λόγο για ηθικούς κινδύνους από πρακτικές που ακολουθήθηκαν οι οποίοι δεν συνιστούν ποινικά αδικήματα, αλλά και ενδεχόμενη διαπλοκή και διαφθορά, κυρίως με την διαγραφή δανείων, τα οποία αποτελούν ποινικά αδικήματα.  Πρόσθεσε ότι αυτοί που είχαν την ευθύνη του ελέγχου έπρεπε και να υποπτευθούν και να ελέγξουν τις πρακτικές της. Χάθηκαν, όπως ανέφερε 5 δις. και κάποιοι κάνουν ότι δεν κατάλαβαν τίποτα. Είπε επίσης ότι  Αστυνομία θα πάρει καταθέσεις από τα στελέχη των τραπεζών, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «πετάχτηκαν χρήματα από το παράθυρο» και εκ πρώτης όψεως φαίνεται να έχουν διαπραχθεί βαρύτατα ποινικά αδικήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από στην Επιτροπή από τον τέως Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων Μιχάλη Αθανασίου, το 2006 η Τράπεζα ήταν πολύ εύρωστη, ο δείκτης έγινε ανησυχητικός το 2011, ενώ τον Σεπτέμβρη του 2011 άρχισε ο δανεισμός από τον ELA. Πριν υπήρχε μεγάλη εξάρτηση από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο δανεισμός από την ΕΚΤ ήταν στα 6 δις ευρώ το 2009, στα 7 δις το 2010 και στα 9,3 δις το 2011.

Στο τέλος του 2010 του ο δανεισμός της Τράπεζας ήταν στα 13,9 δις ευρώ και στα 9,7 δις οι καταθέσεις. Όπως ανέφερε συνέχισαν και δάνειζαν στην Ελλάδα, σε μια οικονομία που δεν πήγαινε καλά και την υποστήριζε η Κύπρος και η ΕΚΤ.

Αναφορικά με τις πρακτικές που ακολουθούνταν στην τράπεζα ο τέως διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού Πόλυς Βότσης, ανέφερε ότι πολλές φορές οι οδηγίες που δίνονταν ήταν προφορικές και το σύστημα λειτουργούσε έτσι ώστε να μην υπάρχει τίποτα γραπτώς. Πολλές φορές, πρόσθεσε, έστελναν e-mail  στην Ελλάδα στα οποία έθεταν ερωτήσεις και τους απαντούσαν προφορικά για το τι έπρεπε να γίνει. Παραδέχτηκε ότι και οι ίδιοι είχαν ευθύνες αφού όπως είπε «δεν είχαμε τα κότσια» να πούμε όχι γιατί δεν το είχαμε γραπτώς.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης, μέσα από στοιχεία που λήφθηκαν αυτή την εβδομάδα αναδεικνύεται ένα καινούριο ζήτημα για τα φιλοδωρήματα και σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται ότι η Τράπεζα η ίδια έχει καταβάλει για συγκεκριμένα άτομα που πήραν ψηλά φιλοδωρήματα τον φόρο εισοδήματος, παρουσιάζοντάς τον ως έξοδο για την Τράπεζα ενώ θα έπρεπε να το καταβάλουν οι δικαιούχοι. Προκύπτει, είπε,  ζήτημα κατά πόσο θα πρέπει να τον καταβάλουν αυτοί που πήραν τις συγκεκριμένες μετοχές.

Η τεράστια αύξηση φιλοδωρημάτων σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους πρέπει να εξεταστεί όσο αθώο κι αν φαίνεται, ανέφερε επίσης ο κ. Συλλούρης.

Πρόσθεσε ότι στην Λαϊκή είχε στηθεί μια συνεννόηση μέσα από την οποία κινούνταν δισεκατομμύρια προς κάποιες αμαρτωλές κατευθύνσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι είναι εξόχως σημαντικό αυτό που είπε ό βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ότι για να κλέψεις μια τράπεζα θα πρέπει πρώτα να την αποκτήσεις και για να κάνεις όλα αυτά που στοχεύεις να κάνεις πρέπει να έχεις όλα τα στελέχη ικανοποιημένα. Πρόσθεσε επίσης ότι 50 εκ δόθηκαν σε μπόνους μεταξύ 2006-2009 για να καταστρέψουν την Τράπεζα. Είπε επίσης ότι όλα αυτά είναι υπό διερεύνηση, όπως και κατά πόσο οι φορολογικές τους υποχρεώσεις ήταν ταχτοποιημένες.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι είναι προφανές πως κάποιοι εξέλαβαν την Λαϊκή ως έναν μεγάλο κουμπαρά για να αντλούν κεφάλαια, όπως οι ίδιοι επιθυμούσαν. Οι εποπτικές αρχές, πρόσθεσαν δεν έλεγξαν το 2006 όταν  έγινε η συγχώνευση, την πώληση της Λαϊκής σε 3-4 εταιρείες και Διοικητής τότε ήταν ο κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο τα πολύ ψηλά μπόνους σε συνδυασμό με τους μισθούς που έπαιρναν τα στελέχη της Λαϊκής, δίνονταν για να κλείσουν τα μάτια και να μην αναφέρουν στις εποπτικές αρχές τους κινδύνους που προδιαγράφονταν.  Πρόσθεσε ότι κρίνοντας εκ του αποτελέσματος αυτό συνέβαινε και ότι η ίδια η τράπεζα δεν είχε αναφορές ή εκθέσεις προς τις εποπτικές αρχές. Εκθέσεις εσωτερικού ελέγχου, είπε δεν υπήρχαν για τα προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα.

Ανέφερε τέλος ότι είναι ξεκάθαρο ότι από τις αρχές του 2011 από πλευράς κεφαλαιουχικής επάρκειας η Λαϊκή ήταν αφερέγγυα. Πρόσθεσε ότι σε κάποιο χρονικό διάστημα τα δάνεια σε σχέση με τις καταθέσεις ανέρχονταν στο 132%.

Ο βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι λαμβάνονταν αποφάσεις για διαγραφή χρεών σε πολιτικά πρόσωπα, συντεχνίες, επιχειρηματίες και στελέχη των τραπεζών χωρίς να υπάρχουν τα σωστά κριτήρια και το ίδιο συνέβαινε με την παραχώρηση μπόνους.

Ζήτησε επίσης από τη Γενική Εισαγγελία να προχωρήσει άμεσα σε έρευνα αυτών των πτυχών της οικονομικής καταστροφής της Κύπρου, για το πώς δηλαδή λειτουργούσαν οι ηγεσίες των τραπεζών και να οδηγήσουν ενώπιων της Δικαιοσύνης αυτούς τους οποίους με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους οδήγησαν στην καταστροφή την Λαϊκή Τράπεζα και της κυπριακής οικονομίας. Κάλεσε επίσης τα κόμματα, να καλέσουν στελέχη τους που έχουν επωφεληθεί από προνομιακή μεταχείριση που υπήρχε στην τράπεζα να δώσουν τα ονόματά τους στη δημοσιότητα.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ζήτησε να υπάρξει διαφάνεια και πλήρης δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων για τα μπόνους για να δει ο κυπριακός λαός «ποια είναι αυτά τα σαΐνια τα τραπεζικά» τα οποία έκαναν τόσο πολύ καλά την δουλειά τους ώστε να εκτεθεί σε 4 δις. MIGοδάνεια αυτή η Τράπεζα και άλλα 2 στην Κύπρο και να την οδηγήσουν στην χρεοκοπία, χρεοκοπώντας τελικά και την Κύπρο. Ζήτησε επίσης να επιστρέψουν τα μπόνους τους στην Τράπεζα και να λάβουν μερίδιο της ευθύνης για τη σωτηρία της Τράπεζας Κύπρου. Πρέπει είπε, να βρεθεί τρόπος να απαιτήσει η Τρ. Κύπρου αυτά τα λεφτά και αν αυτό δεν μπορεί να γίνει είναι ευθύνη της Βουλής να νομοθετήσει, ώστε να μπορεί να γίνει.


Βγενόπουλος: Φόρουμ λασπολογίας η Επ.Θεσμών

Επικρίσεις για την παρουσία της διαχειρίστριας της Λαϊκής `Αντρης Αντωνιάδη στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής διατυπώνει ο Ανδρέας Βγενόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή "λειτουργεί σαν forum ατεκμηρίωτης λασπολογίας χωρίς αντίλογο".
"Η κα. Άντρη Αντωνιάδη κατηγορείται ήδη ενώπιον της Ελληνικής Ποινικής Δικαιοσύνης για τα σοβαρά ποινικά αδικήματα της αυτουργίας σε απάτη επί δικαστηρίου και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία.  Με τα όσα ανακριβή και δυσφημιστικά κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών απλώς επιβαρύνει την θέση της και διαπράττει νέα ποινικά αδικήματα", υποστηρίζει σε ανακοίνωση ο κ. Βγενόπουλος.
Προσθέτει ακόμη ότι "δυστυχώς, η Επιτροπή Θεσμών συνεχίζει να λειτουργεί σαν forum ατεκμηρίωτης λασπολογίας χωρίς αντίλογο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την λειτουργία της σύμφωνα με τις αρχές ενός Κράτους Δικαίου, αφού το τεκμήριο αθωότητας έχει μετατραπεί σε τεκμήριο ενοχής και μάλιστα χωρίς στοιχεία, αλλά μόνον με λαϊκίστικους αφορισμούς".
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρει ότι ακόμη ότι "ξεπερνά τα όρια της γελοιότητας ο ισχυρισμός της κας. Αντωνιάδη ότι `η διοίκηση της Τράπεζας απαρτιζόταν από στελέχη που δεν γνώριζαν τον τραπεζικό τομέα`".
Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, "στην ομάδα των στελεχών της ΛΑΪΚΗΣ που προήρχοντο από υψηλόβαθμες θέσεις της EUROBANK, της ΠΕΙΡΑΙΩΣ, της HSBC, της UBS, της DEUTSCHE BANK κ.λ.π., η κα. Αντωνιάδη δεν θα είχε καμία τύχη να συμπεριληφθεί ούτε καν στο δεύτερο επίπεδο της ιεραρχίας". 
"Άλλωστε το 2010 είχε κάνει interview με τον κ. Μπουλούτα και τον κ. Κουννή προκειμένου να προσληφθεί στην ΛΑΪΚΗ και είχε απορριφθεί", καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: