Έφυγε. με 24 ώρες υπερωρίες, άπρακτος ο Ντάουνερ - Οι διαβουλεύσεις για κοινή διακήρυξη συνεχίζονται.-

Οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας επί κοινής διακήρυξης θα συνεχιστούν, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και διαβεβαιώνει ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να προσέρχεται στις διαβουλεύσεις με καλή πίστη και εποικοδομητική διάθεση με στόχο τη συμφωνία επί της διακήρυξης. "Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, όπως αυτές καθορίζονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ", αναφέρει στη δήλωσή του ο Εκπρόσωπος.

Οπως έχει επανειλημμένα διασαφηνίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνει περαιτέρω, αυτές οι αρχές είναι η βασική προϋπόθεση, έτσι ώστε να αρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος, αλλά με προοπτική κατάληξης και χωρίς να οδηγηθούμε σε συνομιλίες χάρη των συνομιλιών.
"Η δική μας πλευρά, όπως μέχρι τώρα έπραξε, θα συνεχίσει να προσέρχεται στις διαβουλεύσεις με καλή πίστη και εποικοδομητική διάθεση, με στόχο τη συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης η οποία θα προσφέρει προοπτική για συνάντηση των δύο ηγετών και για την έναρξη ουσιαστικού και αποτελεσματικού διαλόγου", καταλήγει.
ΗΕ: Το κοινό ανακοινωθέν μπορεί να συμφωνηθεί τις επόμενες μέρες.-
Εχει γίνει πολλή σκληρή δουλειά και καλή πρόοδος στην ετοιμασία του κοινού ανακοινωθέντος, αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου των ΗΕ στην Κύπρο.
Υπάρχει ακόμα κάποια δουλειά να γίνει, αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι το ανακοινωθέν μπορεί να συμφωνηθεί τις επόμενες μέρες, προστίθεται.
Αναφέρεται, επίσης, ότι ο Ειδκός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, αναχώρησε από την Κύπρο το Σάββατο το βράδυ, μετά από 24ωρη παράταση της παραμονής του στο νησί.

Απάντηση ΥΠΕΞ Ελάδας σε δηλώσεις Νταβούτογλου.-
Συνάντηση στο αντίστοιχο επίπεδο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ με το διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας που προβλέπεται από το Σύνταγμα του 1960 της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι βεβαίως με εκπρόσωπο του
ψευδοκράτους, συμφωνήθηκε στη συνάντηση Βενιζέλου-Νταβούτογλου, ξεκαθαρίζει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέντ Νταβούτογλου σε συνέχεια της συνάντησής του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Στέφαν Φούλε στην Άγκυρα, στις οποίες «γίνεται εσφαλμένη αναφορά» στα αποτελέσματα της πρόσφατης (23.09.2013) συνάντησης Βενιζέλου- Νταβούτογλου, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε ότι οι συναντήσεις αυτές ούτε συνιστούν έμμεση τετραμερή διάσκεψη, ούτε προοιωνίζονται κάτι τέτοιο.
«Όπως έχει τονίσει, κατ´ επανάληψη, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και προκειμένου να διευκολυνθεί η απευθείας επαφή του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή με την τουρκική κυβέρνηση, συμφώνησε να υπάρξει συνάντηση στο αντίστοιχο επίπεδο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας που προβλέπεται από το Σύνταγμα του 1960 της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι βεβαίως με εκπρόσωπο του ψευδοκράτους», δήλωσε ο κ. Κούτρας.
«Τέτοιες συναντήσεις, στο ύψιστο, μάλιστα, επίπεδο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας γίνονται πολύ συχνά, χωρίς πότε να τεθεί ζήτημα έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους που άλλωστε απαγορεύεται από ρητή σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
Όπως έχει, επίσης, κατ´ επανάληψη, τονιστεί από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό των Εξωτερικών, καταλήγει, «οι συναντήσεις αυτές ούτε συνιστούν έμμεση τετραμερή διάσκεψη, ούτε προοιωνίζονται κάτι τέτοιο που έχει αποκλειστεί και από την κυπριακή και από την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες σέβονται και στηρίζουν την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: