Προγραμματικό Συνέδριο στις 15 και 16 Φεβρουαρίου ανήγγειλε το ΑΚΕΛ.- Αλλαγές στην ηγεσία πριν από τα Χριστούγεννα.-

Στη διοργάνωση Προγραμματικού Συνεδρίου στις 15 και 16 Φεβρουαρίου προχωρεί το ΑΚΕΛ, προκειμένου να διαμορφώσει θέσεις επί των σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τον τόπο και την κοινωνία και να συζητήσει την πολιτικο-ιδεολογική φυσιογνωμία του, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού.
"Το Συνέδριο αυτό φιλοδοξούμε να καταστεί σταθμός στη ζωή και τη δράση του κόμματος", είπε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως "οι αποφάσεις του Προγραμματικού Συνεδρίου θα είναι ο καθοδηγητικός φάρος της δράσης και των αγώνων μας στα χρόνια που έρχονται".

Όπως είπε, το Συνέδριο  θα ασχοληθεί με το Κυπριακό, την οικονομία, την προώθηση της διαφάνειας και την καταπολέμηση των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς και θα ασχοληθεί επίσης με την ιδεολογικό-πολιτική μας φυσιογνωμία, το ζήτημα των συνεργασιών και με το θέμα της διεκδίκησης της εξουσίας.
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, το συνέδριο θα απασχολήσουν επίσης ο ρόλος και οι ευθύνες των μελών του κόμματος, καθώς και οι σχέσεις του με τα οργανωμένα σύνολα και τους φορείς της κοινωνίας.
Ήδη, όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, η Ολομέλεια ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές στην βάση των οποίων ετοιμάζονται οι θέσεις προς το Συνέδριο, οι οποίες αφού εγκριθούν από την Κεντρική Επιτροπή θα συζητηθούν στις κομματικές οργανώσεις βάσης.
Όπως είπε, στο Συνέδριο συμμετέχουν όλοι οι εκλελεγμένοι στα σώματα του κόμματος και στις κομματικές οργανώσεις βάσεις, δηλαδή 1.500 με 1.600 άτομα.
Σε ερώτηση για τις απόψεις που διατυπώνονται στο ΑΚΕΛ για διεκδίκηση της εξουσίας από το κόμμα, ο κ. Κυπριανού είπε πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις κατά πόσον μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικές θα έπρεπε ένα κόμμα της Αριστεράς να διεκδικεί με δικό του υποψήφιο την Προεδρία του κράτους.
Λέγοντας ότι υπάρχει διατυπωμένη θέση ότι εξετάζονται τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν τη συγκεκριμένη στιγμή και αποφασίζεται το κατά πόσον θα είναι κομματικός ο υποψήφιος ή θα είναι κάποιος ο οποίος προέρχεται από κάποιο άλλο πολιτικό κόμμα, ο κ. Κυπριανού είπε πως "πρέπει αυτό το πράγμα να ξεκαθαριστεί και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί με ποιες προϋποθέσεις στηρίζουμε κάποιον από άλλο πολιτικό κόμμα, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων ή γενικά και αόριστα;"
Όπως είπε, για τον ίδιο το θέμα είναι ξεκάθαρο "αλλά πρέπει να τα συζητήσουμε στο προγραμματικό συνέδριο και να αποφασίσει ένα συνέδριο για τα ζητήματα έτσι ώστε να μας δεσμεύουν όλους μελλοντικά".
Αλλαγές σε Γραμματεία, Πολιτικό Γραφείο πριν από τα Χριστούγεννα.-
Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού ανακοίνωσε ότι θα επέλθουν αλλαγές στη Γραμματεία και στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος πριν από τα Χριστούγεννα.
"Στόχος μας είναι να υπάρξει ανανέωση του ηγετικού στελεχικού δυναμικού και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των καθοδηγητικών σωμάτων", είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι ανανέωση δεν είναι "μια πράξη η οποία θα γίνει φέρνοντας άτομα - αλεξιπτωτιστές για να τους παρουσιάζουμε στα ΜΜΕ ως τάχα κάτι το νέο στην πολιτική ζωή του τόπου".
"Εμείς θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ανάμειξη στα πολιτικά πράγματα του τόπου, αποκτούν εμπειρίες και δυνατότητες, να προσφέρουν περισσότερα μέσα από την καθημερινή τους τριβή με την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου", είπε.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι αλλαγές που τροχιοδρομούνται δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με ζητήματα που συζητήθηκαν και δημόσια πρόσφατα.
"Ο σεβασμός και η αναγνώριση προς όλους τους συντρόφους είναι δεδομένη. Πέραν από τη συνεχή προσπάθεια για ανανέωση και ποιοτική ενίσχυση της πολιτικής και καθημερινής μας δουλειάς, που πρέπει να διέπει κόμματα σαν το ΑΚΕΛ, λαμβάνουμε υπόψη και την πολύχρονη παρουσία στελεχών σε πόστα η οποία αναπόφευκτα φέρνει κάποια κόπωση", είπε.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι αλλαγές στη Γραμματεία του κόμματος θα είναι σημαντικές και μεγάλο μέρος θα αποχωρήσει σε σχέση με το Πολιτικό Γραφείο, το οποίο στο τελευταίο συνέδριο είχε ανανεωθεί κατά 50%.
Όπως είπε, τα νέα μέλη να προκύψουν μέσα από μυστική ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή.
Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι ένα από τα κριτήρια βάσει των οποίων αποφασίζονται οι αλλαγές είναι το ηλικιακό, αλλά θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για καθορισμό επιπλέον κριτηρίων, προσθέτοντας ότι  η Ολομέλεια της ΚΕ για απόφαση επί των αλλαγών αυτών έχει καθοριστεί να συνέλθει στις 20 του Δεκέμβρη.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυπριανού αναγνώρισε ότι ένας από τους παράγοντες που έχει συμβάλει στο να ξεκινήσουν αυτοί οι προβληματισμοί είναι και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. "Αλλά το κύριο είναι το πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, πώς δηλαδή αυξάνουμε την αποτελεσματικότητα των σωμάτων του κόμματος", συμπλήρωσε.
Δεν εντοπίστηκαν μέλη του ΑΚΕΛ να εγγράφηκαν στο ΔΗΚΟ.-
Το ΑΚΕΛ δεν έχει εντοπίσει φαινόμενο μέλη του κόμματος να εγγράφηκαν στο ΔΗΚΟ, προκειμένου να συμμετέχουν στο εκλογικό συνέδριο του κόμματος την 1η Δεκεμβρίου, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού.
"Έχουμε δώσει οδηγίες στις Επαρχιακές Επιτροπές να διερευνήσουν το θέμα και δεν έχουμε εντοπίσει τέτοια φαινόμενα", είπε ο κ. Κυπριανού ερωτηθείς σχετικά, προσθέτοντας ότι οι εντολές είχαν δοθεί αφού είχαν ακουστεί διάφορα για αυτό το θέμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: