Πέντε τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια το ΦΑ στο κοίτασμα Αφροδίτη – «Πρόκειται για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου καλής ποιότητας και οι σχεδιασμοί για Τερματικό δεν αλλάζουν», δηλώνει η Noble Energy.-

Στα πέντε τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανέρχονται τα αποθέματα στο κοίτασμα Αφροδίτη σύμφωνα με την επιβεβαιωτική γεώτρηση. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν χθες το απόγευμα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και η εταιρεία Noble.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Noble, τα αποθέματα στο κοίτασμα Αφροδίτη κυμαίνονται από 3.6 μέχρι 6 τρις κυβικά πόδια με μέσο όρο τα 5. Τα αποτελέσματα αυτά αν και είναι ελαφρώς κάτω από τις αρχικές προσδοκίες, εντούτοις είναι ικανοποιητικά.

Παράλληλα η Noble ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση εντός του 2014.
Η γεώτρηση έφτασε σε συνολικό βάθος 18,865 πόδια.
Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, ο υπουργός ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε ότι πρόκειται για ένα κοίτασμα με σημαντικές δυνατότητες παραγωγής ΦΑ. Τόνισε πως πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα στη λεκάνη της Λεβαντίνης και σημείωσε ότι δεν αλλάζουν οι σχεδιασμοί για το τερματικό.
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ακόμη ότι στο Αφροδίτη θα διενεργηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία θα καταδείξει τις ακριβείς ποσότητες του κοιτάσματος, ενώ στο οικόπεδο «12» προγραμματίζεται να γίνει νέα ερευνητική γεώτρηση για άλλο κοίτασμα εντός του 2014.
Παράλληλα, η κοινοπραξία των εταιρειών ENI - Kogas στοχεύουν στην έναρξη γεωτρήσεων μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2014, ενώ η εταιρεία Total τον πρώτο τρίμηνο του 2015.
Ερωτηθείς σχετικά με την βιωσιμότητα του τερματικού υγροποίησης σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα, ο Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι πρόκειται για ένα κοίτασμα σε ένα από τα 13 οικόπεδα που έχουμε. Βλέποντας, είπε, τον προγραμματισμό των άλλων δύο εταιρειών, ENI και KOGAs, σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόκληση. «Ποσότητες υπάρχουν. Η ουσιαστική πρόκληση είναι το θέμα του χρόνου και του χρονισμού. Δεν μπορεί κάποιος να καταδείξει την βιωσιμότητα του τερματικού με ένα νούμερο».
ο Γενικός Διευθυντής της Noble Κύπρου Τζον Τόμιτς, ανέφερε ότι η εταιρεία λειτουργεί σε συνεργασία με την Κυβέρνηση. Πρόκειται, τόνισε, για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου καλής ποιότητας και ότι η συνεργασία της εταιρείας με τις κυπριακές αρχές για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης παραμένει μέσα στις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: