ΥΠΑΜ: Nέα δυναμική εδραιώνεται στη διεθνή σκηνή σε σχέση με το Κυπριακό.-

«Η οπτική της τελματώδους προσέγγισης στο Κυπριακό, τείνει να ανατραπεί μέσα από την ανάδειξη του βασικού σταθεροποιητικού ρόλου της χώρας μας, σε συνδυασμό με ορθή στρατηγική, η οποία επιδιώκει να θέσει την τουρκική πλευρά προ των ευθυνών της»,
ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.
Σε ομιλία του στο Εθνικό Μνημόσυνο των ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1955 – 59 Ανδρέα Πατσαλίδη και Χαράλαμπου Πεττεμερίδη στα Καννάβια, ο κ. Φωτίου είπε ότι «τα νέα δεδομένα, φαίνεται να εδραιώνουν μια νέα δυναμική στη διεθνή σκηνή».
«Μέσα από κινήσεις που θα αποκαλύψουν τις πραγματικές προθέσεις και τη βούληση για θαρραλέα βήματα προς τα εμπρός, προβαίνουμε σε προετοιμασία και καθορισμό συμφωνημένης βάσης, ενόψει των επικείμενων συνομιλιών», είπε.
Οι δύσκολες περιστάσεις, συνέχισε ο κ. Φωτίου, απαιτούν νηφάλιες και μελετημένες κινήσεις. Πάνω απ’ όλα, όμως, απαιτούν ομοψυχία και ενότητα, κοινό όραμα και ελπίδα, «προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια λύση που θα διασφαλίζει το μέλλον του λαού μας στην εσχατιά του ελληνισμού». Μια λύση, σημείωσε, «λειτουργική, η οποία να στηρίζεται πάνω στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να συμβαδίζει με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να αποτελεί έκφραση μιας ενιαίας κυριαρχίας, ιθαγένειας και διεθνούς προσωπικότητας».
Ο Υπουργός Άμυνας διεμήνυσε παράλληλα ότι «παρά τη βούλησή μας για συνομιλίες ουσίας το συντομότερο εφικτό, δεν θα αποδεχτούμε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα αλλά ούτε και μετακινήσεις από τις θέσεις αρχής μας, οι οποίες θα αποτελέσουν και κόκκινες γραμμές της πλευράς μας. Ακριβώς, γιατί πιστεύουμε στη βιωσιμότητα της λύσης, η οποία να παρέχει ασφάλεια στο λαό μας και προοπτικές ευημερίας στις επερχόμενες γενιές. Γιατί πιστεύουμε στη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού», σημείωσε.
Ο κ. Φωτίου έκανε αναφορά στον αγώνα της Κύπρου ενάντια στον αγγλικό ζυγό και στη θυσία του Χαράλαμπου Πεττεμερίδη στις 6 Οκτωβρίου του 1958, όταν σε μια ενέδρα μεταξύ των χωριών Σαράντι και Λαγουδερών έπεσε νεκρός από σφαίρα Άγγλου στρατιώτη και του Ανδρέα Πατσαλίδη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Ιουνίου 1958, όταν, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης με νάρκη, αυτή εκρήγνυται, οδηγώντας στο θάνατο και τους άλλους αντάρτες που βρίσκονταν εντός της οικίας του, την οποία είχε μετατρέψει σε οπλοστάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: