H Κύπρος, Έδρα του Οργανισμού για την καταστροφή των Χημικών της Συρίας.-

Στην Κύπρο θα εγκατασταθεί κοινή αποστολή OPCW – ΟΗΕ για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας
Με επιστολή του προς το Σ.Α., ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν εισηγείται τη δημιουργία κοινής επιτροπής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων (OPCW) και των Ηνωμένων Εθνών, αποτελούμενης από 100 περίπου ειδικούς, με στόχο την καταστροφή εντός ενός αρκετά εκτενούς χρονικού διαστήματος των χημικών όπλων που βρίσκονται αποθηκευμένα στη Συρία. Εδρα του οργανισμού θα είναι η Κύπρος.

Στην επιστολή – που αποτελεί συνέχεια στο ψήφισμα του Σ.Α. για τη Συρία - αναφέρεται ότι η κοινή αυτή αποστολή θα διεξάγει μία επιχείρηση που δεν έχει ποτέ ξανά δοκιμαστεί. Και καθώς η κατάσταση στη Συρία παραμένει ιδιαίτερα ρευστή, με έδρα την Κύπρο, η κοινή αποστολή θα αναπτύσσει επί συριακού εδάφους μόνο τον αναγκαίο αριθμό εμπειρογνωμόνων που είναι αναγκαίος σε κάθε περίπτωση.

Η κοινή αποστολή θα βασιστεί πάνω στην αρχική ομάδα που ήδη έχει αναπτυχθεί επί του εδάφους και θα αυξηθεί μέχρι και στα 100 μέλη, από προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών και του OPCW.

Στην επιστολή του ο ΓΓ του ΟΗΕ ευχαριστεί την κυπριακή κυβέρνηση για την ευκαιρία που προσφέρει να έχει η αποστολή τη βάση της στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: